Венгер: Богати клубови уништавају лиге "петице"!

Менаџер Арсен Венгер каже да пет најјачих европских лига (Енглеска, шпанска, италијанска, немачка, француска) уништавају клубови са великом финансијском моћи.  Тренер Арсенала тврди да више нема неизвесности у најјачим европским лигама због појединаца који поседују огромну финансијску моћ

Фудбал 05.02.2018 | 19:00
Венгер: Богати клубови уништавају лиге "петице"!
Венгер је истакао да су већ у децембру била практично позната чак четири шампиона, и то у енглеској Премијер лиги (Манчестер Сити на +15 бодова испред конкуренције), шпанској ЛаЛиги (Барселона +11), немачкој Бундеслиги (Бајерн Минхен +16) и француској Лиги 1 (ПСЖ +11).

"Јасно је да је неизвесност потпуно нестала. Када погледате пет највећих лига у Европи, у децембру смо већ знали четири шампиона. То значи да нешто није у реду са нашом игром. Огромна финансијска моћ неких клубова је буквално уништила такмичења", рекао јеВенгер.

Тренутно је од лига "петице" занимљиво само у Италији где после дуго времена Јувентус коначно има достојну конкуренцију. Наполи је бод испред шестоструког узастопног шампиона.

Арсен Венгер сматра да такмичење у најјачим лигама Европе уништавају клубови који имају "огромну финансијску снагу".

Он је као примере навео првенства у Француској, Немачкој, Енглеској и Шпанији, где су се већ издвојили клубови на врху.

ПСЖ има 11 поена предности, Бајерн Минхен 16, а Манчестер сити 15 више од најближег пратиоца. Барселона је такође у Примери стекла већ сада 11 поена вишка у односу на другопласирани Атлетико Мадрид.

"Нема више неизвесне трке. Када погледате пет највећих лига у Европи, у децембру смо већ знали четири шампиона. Огромна финансијска снага појединих клубова уништава конкуренцију", рекао је Венгер.

Неизвесно је само у Серији А, где је после вишегодишње доминације Јувентуса ове сезоне засијао Наполи, који тренутно има бод предности у односу на "Стару даму".

Венгер је рекао и да правила УЕФА о финансијском фер-плеју треба укинути, јер их нико не поштује.

Укупно у зимском прелазном року клубови из пет најјачих европских лига потрошили су 907 милиона евра, од чега највише у Енглеској (473 милиона евра).

Статистички највише новца потрошила је Барселона - 131,8 милиона евра, док је Арсенал на петом месту са 66 милиона евра.

Чињенице показују да је у Бундеслиги Бајерн доминантан већ годинама, будући да је освојио 12 од последњих 18 титула, од чега пет у низу.

У Француској ПСЖ је био шампион четири пута у последњих пет сезона, а такву доминацију пре њега имао је Лион, који је од 2002. до 2008. освојио седам титула заредом. У раздобљу од сезоне 2007/2008 до 2012/2013 шест различитих клубова били су прваци Француске.

Код Италијана је Јувентус шампион последњих шест година, док је Интер освојио пет пехара Серије А у периоду од 2006. до 2010. године.

У Примери у последњих 13 сезона само један клуб осим Барселоне и Реал Мадрида успео је да се домогне шампионског пехара - Атлетико Мадрид 2014. године. У том периоду Реал је освојио четири пехара, а Барселона дупло више.

Нешто више неизвесности последњих година било је у Премијер лиги. У претходних 12 сезона четири клуба су освајала првенство - Челси, Манчестер јунајтед, Манчестер сити и Лестер. 

Енглески клубови су само у среду, последњег дана јануарског прелазног рока потрошили 150 милиона фунти (170,5 милиона евра), а рекордних 430 милиона (488 мил. евра) током целог "прозора".

Од те цифре више од 60%, тачније 265 милиона је потрошило шест највећих енглеских клубова.

Јануарски рок у лигама "петице":
Премијер – 430 милиона фунти
ЛаЛига – 250
Бундес – 65
Лига 1 – 50
Серија А – 20

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар