Venger: Bogati klubovi uništavaju lige "petice"!

Menadžer Arsen Venger kaže da pet najjačih evropskih liga (Engleska, španska, italijanska, nemačka, francuska) uništavaju klubovi sa velikom finansijskom moći.  Trener Arsenala tvrdi da više nema neizvesnosti u najjačim evropskim ligama zbog pojedinaca koji poseduju ogromnu finansijsku moć

Fudbal 05.02.2018 | 19:00
Venger: Bogati klubovi uništavaju lige "petice"!
Venger je istakao da su već u decembru bila praktično poznata čak četiri šampiona, i to u engleskoj Premijer ligi (Mančester Siti na +15 bodova ispred konkurencije), španskoj LaLigi (Barselona +11), nemačkoj Bundesligi (Bajern Minhen +16) i francuskoj Ligi 1 (PSŽ +11).

"Jasno je da je neizvesnost potpuno nestala. Kada pogledate pet najvećih liga u Evropi, u decembru smo već znali četiri šampiona. To znači da nešto nije u redu sa našom igrom. Ogromna finansijska moć nekih klubova je bukvalno uništila takmičenja", rekao jeVenger.

Trenutno je od liga "petice" zanimljivo samo u Italiji gde posle dugo vremena Juventus konačno ima dostojnu konkurenciju. Napoli je bod ispred šestostrukog uzastopnog šampiona.

Arsen Venger smatra da takmičenje u najjačim ligama Evrope uništavaju klubovi koji imaju "ogromnu finansijsku snagu".

On je kao primere naveo prvenstva u Francuskoj, Nemačkoj, Engleskoj i Španiji, gde su se već izdvojili klubovi na vrhu.

PSŽ ima 11 poena prednosti, Bajern Minhen 16, a Mančester siti 15 više od najbližeg pratioca. Barselona je takođe u Primeri stekla već sada 11 poena viška u odnosu na drugoplasirani Atletiko Madrid.

"Nema više neizvesne trke. Kada pogledate pet najvećih liga u Evropi, u decembru smo već znali četiri šampiona. Ogromna finansijska snaga pojedinih klubova uništava konkurenciju", rekao je Venger.

Neizvesno je samo u Seriji A, gde je posle višegodišnje dominacije Juventusa ove sezone zasijao Napoli, koji trenutno ima bod prednosti u odnosu na "Staru damu".

Venger je rekao i da pravila UEFA o finansijskom fer-pleju treba ukinuti, jer ih niko ne poštuje.

Ukupno u zimskom prelaznom roku klubovi iz pet najjačih evropskih liga potrošili su 907 miliona evra, od čega najviše u Engleskoj (473 miliona evra).

Statistički najviše novca potrošila je Barselona - 131,8 miliona evra, dok je Arsenal na petom mestu sa 66 miliona evra.

Činjenice pokazuju da je u Bundesligi Bajern dominantan već godinama, budući da je osvojio 12 od poslednjih 18 titula, od čega pet u nizu.

U Francuskoj PSŽ je bio šampion četiri puta u poslednjih pet sezona, a takvu dominaciju pre njega imao je Lion, koji je od 2002. do 2008. osvojio sedam titula zaredom. U razdoblju od sezone 2007/2008 do 2012/2013 šest različitih klubova bili su prvaci Francuske.

Kod Italijana je Juventus šampion poslednjih šest godina, dok je Inter osvojio pet pehara Serije A u periodu od 2006. do 2010. godine.

U Primeri u poslednjih 13 sezona samo jedan klub osim Barselone i Real Madrida uspeo je da se domogne šampionskog pehara - Atletiko Madrid 2014. godine. U tom periodu Real je osvojio četiri pehara, a Barselona duplo više.

Nešto više neizvesnosti poslednjih godina bilo je u Premijer ligi. U prethodnih 12 sezona četiri kluba su osvajala prvenstvo - Čelsi, Mančester junajted, Mančester siti i Lester. 

Engleski klubovi su samo u sredu, poslednjeg dana januarskog prelaznog roka potrošili 150 miliona funti (170,5 miliona evra), a rekordnih 430 miliona (488 mil. evra) tokom celog "prozora".

Od te cifre više od 60%, tačnije 265 miliona je potrošilo šest najvećih engleskih klubova.

Januarski rok u ligama "petice":
Premijer – 430 miliona funti
LaLiga – 250
Bundes – 65
Liga 1 – 50
Serija A – 20

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar