Потврђено: БиХ уводи акцизе на струју

БиХ је дужна да у складу с европским директивама као будућа чланица ЕУ уведе минималне акцизе на енергетске производе, укључујући и електричну енергију, потврђено је "Независним" у Унији за таксе и царине ЕУ.

Босна и Херцеговина 02.02.2018 | 09:09
Потврђено: БиХ уводи акцизе на струју
Наиме, како нам је објаснио Патрик Мекалоу, портпарол Уније, све земље чланице дужне су примијенити правила у складу са Директивом за опорезивање енергетике 2003/96/ЕЦ, која укључује и минималан ниво акциза на електричну енергију.

Мекалоу је истакао да од БиХ као дио интеграционог процеса ЕУ очекује да постепено усклади своје прописе с европском правном стечевином.

"Комисија ће размотрити специфично стање енергетике у склопу предстојеће процјене бх. апликације за чланство у ЕУ. Радујемо се да ћемо с тим у вези бити у прилици да изанализирамо одговоре из упитника који се односе на енергетске политике", рекао је он.

Иако надлежна министарства на сва три нивоа у писаној изјави за текст који су "Независне" објавиле о томе да је већ формирана радна група која се бави, између осталог, и увођењем акциза на струју нису жељела потврдити да се планира увођење тих намета, из одговора ЕУ је видљиво да се на томе, ипак, ради.

"Ми разумијемо да је БиХ тренутно у процесу одређивања тарифа за 'Електропренос БиХ' и независне операторе система, али Европска комисија није инволвирана. То је питање у надлежности БиХ, која може ангажовати приватне експерте уколико оцијени да је то потребно", рекао је Мекалоу.

Извор из БиХ, на којем смо базирали причу о увођењу акциза на струју, нам је рекао да ће закон о акцизама, укључујући и одредбе о акцизама на струју, бити завршен до краја јуна, а да ће правилник бити усвојен до краја године.

Речено нам је, такође, да се разматра опција по којој би акцизе на струју за домаћинства износиле нула марака, а да ниво акциза за остале потрошаче још није утврђен. Појашњено је, такође, да су експерти из Словеније, Аустрије и Хрватске већ одржали неколико радионица и састанака са домаћим властима како би се усвојио нови закон о акцизама у складу с европском правном стечевином.

У погледу очекивања ЕУ, Мекалоу је препоручио да погледамо препоруке изнесене у Извјештају о напретку БиХ из 2016. године, у којем је упозорено да БиХ није направила напредак у односу на законодавство о акцизама и царинама.

"У наредној години БиХ би посебно требало да: усвоји правилник о имплементацији нове царинске политике, побољша сарадњу између Управе за индиректно опорезивање БиХ с пореским службама у ентитетима, допуни закон о акцизама и усклади га с европском правном стечевином", наведено је у препорукама.

Такође смо у претходном тексту навели да ЕУ омогућава привремену суспензију или умањену стопу струјних акциза за поједине групе потрошача како би оне биле охрабрене да примијене више еколошких стандарда у производњи и потрошњи електричне енергије, али да ЕУ очекује да у коначници сви потрошачи буду подвргнути истом нивоу акциза.

Тако је, на примјер, уобичајена пракса да се жељезничким оператерима омогући минимална акцизна стопа како би били охрабрени да користе електрифициране умјесто дизелских локомотива, или да користе трамваје или тролејбусе у градском превозу.

Минимум акциза који прописује ЕУ је један евро по мегавату за домаћинства, и пола евра по мегавату за пословне потрошаче. Када се погледа пракса присутна у ЕУ, видљиво је да све земље чланице имају акцизе и да су неки увели нулте тарифе за домаћинства углавном наводећи као оправдање потребу достизања еколошких стандарда.

У закључку, може се рећи да ће БиХ до краја ове године, највјероватније након октобарских избора, увести акцизе на струју, с тим да се о стопама још не може ништа рећи.

Поређења ради, када су у априлу 2015. у Србији уведене акцизе на струју, према писању тамошњих медија, цијена електричне енергије повећана је за 15 одсто. 

(Независне)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Срб

02.02.2018 08:12

Вјероватно и пдв на 25%, имамо најмању стопу у Европи, само предлажем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбо Лилихип

02.02.2018 09:18

Слажем се . И акцизе је одмах требало повећати за 0,30 КМ. Чему ови ситни кораци. Ипак смо ми богата земља која си све то може приуштити.

Name

Ре

02.02.2018 09:31

А зрааак де нам и то опорезујте.Нај..... су спортисти они пуно тросе зрак.А ова наша будала у Тз хтјела да опорезује и сунцеву свјетлост.Па није ти бааабо направио сунце мајмуне!

Name

ре

02.02.2018 13:49

Нека уводе ја само упалим сијалицу да најдем сибицу да упалим свијецу за насе политицаре.

Name

Искљуви

02.02.2018 23:09

кад није било струје, било је дјеце, сад акцизе искљуцицемо струју а онда из досаде неко горњи а неко доњи ето наталитета.

Name

Ре

03.02.2018 04:14

А наравно знасе КО размисља о Томé мисле побједице на изборима сзп БИ увео акцизе на све сто троси народ ал неце проц.

Name

Вебер

02.02.2018 08:18

Незапослени народ враћа кредите које су буџетари појели, да незапослени плачају оно што су буџетски паразити потрошили, да незапослени плачају њих ове огомне плате које се мере хиљадама макара. Стоп. Нема више задуживање, нема више паразитирања буџетских паразита, нека засучу рукаве и почну да раде, прошло је време блејања по канцеларјама на народној грбачи, и измишљања паразитских радних места, изграње канцеларија, зграда, за паразите буџетаре. Буџетарима треба троструко скресати плату са 1500 на 500КМ, па нека враћају кредите који су узели за своје плате. Буџетлијама би требало увесто нову акцизу од 1КМ да плаћају по литри горива. Па нека врате оно што су потрпошили, а ништа нису радили, буџетлије су навучена на паразитирање, на то да има хлеба без мотике. Е, па нема више трошења незарађеног и туђег, свако ће морати да ради и заради. Али шта ја имам с тим шту су буџетари звали ММФ и утростручавали себи плате, и сада са каматом треба да враћам њихове плате, што је неко ишао по свету на летовања док сам ја обрађивао земљу да њима напуним џепове. Уместо да буџетари иду да протестују да се боре да се смање буџетска плате, њихови синдикати се боре са повећање. Буџетари ме нису звали када су трошили подигнуте кредите од ММФ, зашто ме сада зову када потрошено треба да се врати. Нису ме звали када су ипшли на летовања, зимовања, куповали скупоцене аутомобиле, ишли сваки дана на крканлук на печање. Шта сада ја имам с тим што еј паразитска буџетска класа потрошиле толике силне милијарде кредите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

02.02.2018 08:44

Незапослени народ враћа кредите. Ајд објасни како незапослени може враћати.

Name

ре вебер

02.02.2018 09:07

Све је ово што си написао ОК али то је само одушак за тебе па и мене и нама сличне. То су ђонови па их овај текст не дотиче него бјежати из овог срања у нешто нормалнију државу гдје можеш од свог рада живјети нормално као човјек.

Name

Синнy Боy

02.02.2018 09:18

Хеј, ПА, Вебер је уствари мислио на запослене из реалног сектора. Иначе, човјек је управу 100%!

Name

Аxел

02.02.2018 09:44

Па све си Ти то лијепо и истинито рекао али ништа се промијенити неће . Бит ће још горе. Нема свјетла на крају овога тунела.

Name

Последњи кинески цар

02.02.2018 09:59

Видио сам у медијима да је 31.јануара, дан прије поскупљења горива, народ у БЛ окупирао бензинске станице. Умјесто да се народ скупио пред зградом Владе да протествује, скупио се на бензинским пумпама да и оно мало биједе што има потроши на гориво.

Name

Па

02.02.2018 08:26

Што након избора? А ако побједи СДС онда неће, они се противе акцизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.02.2018 09:18

Подрзали би и они. Друзе пара нема а посто су они сви неспособни да несто да ураде онда једино сто могу је да повецају намете народу.Неспособни смрдљиви смрадови.

Name

Гојко

02.02.2018 09:25

Хоћемо ли сад гласати за сдс да нам не поскупи струја???

Name

Руза

02.02.2018 09:54

Акцизе су неминовност ако хоцемо остати на путу за ЕУ.Проблем је схто нам намецу европске прописе а не и њихов стандард. Не вјерујем да це СДС побједити јер само код нас вази правило ,схто горе то боље,..

Name

Ре Ре

02.02.2018 13:13

Крезуба гњидо ти увијек најпаметнији?

Name

боле

02.02.2018 09:29

Гдје престаје логика ту почиње Босна!!!! Стимулисати жељезнице мањим акцизама да би више користили струју.Повећати акцизе становништву да би мање трошили струју а више угаљ! Кад ће у овој творевини од државе ускладити плате са европским нивоом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

02.02.2018 14:37

Ма боли нас уво РС има свој пасош.

Name

Мирко

02.02.2018 09:38

То и јесте план ЕУ да овдје зивимо као просијаци а овамо нам обецавају лазне ЕУ интеграције и говоре како су поскупљења за насе добро....Радници раде за мизерна примања а омладина себе не види овдје...То је неки пројекат да се исели сто висе људи одавден а да овдје населе мигранте....Цисто сумљам да це икад уци БиХ у ЕУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

02.02.2018 09:44

Ово је узас! Ста је идуце? Народе, ето избора, јос мало. Добро слусајте ста вам обецавају. Ја цу гласати за онога ко ми обеца да це укинути акцизе цим додје на власт, па макар која "опција" био. Искрен да будем, отисао сам вани пар година након рата. Имам двојно дрзављанство и вратио сам се прије пар година овамо. Озенио се и прије скоро два мјесеца добио дијете. Надао сам се, и јос се надам нормалном зивоту. Да моје дијете одрасте медју својима, да заврси неке сколе, надје неки посао и заснује своју породицу. Зар је то много? Овдје не радим, нико ме неце јос од када је стао рат, па нас демобилисасе, тако да повремено одем у "другу домовину" и зарадим колико нам треба. Акцизе и други намети цине зивот моје породице немогуц, јер због силних поскупљења, морам све висе одсуствовати од куце и породице. Поцели смо размисљати о дефиитивном одласку, овај пут заувијек, тамо негдје вани, гдје је ПДВ 6%, гдје је струја дупло јефтинија, а плата 5 пута веца, гдје нам нико неце закуцати на врата у ноци да нас покоље, силује и запали нам куцу. Народе, гласајте за оне који це вас спасити. Оне који це вам смањити порезе, стедити васе дрзавне паре и осмислити пут економског опоравка. Сва електроенергетска постројења је направио Јожа и давно су отплацена. Бог, потпуно бесплатно, даје кису и снијег сто покрецу турбине, Бог нам је дао и угаљ и вјетар и сунце. Па како ту да све поскупљује, кад, осим издатака за одрзавање, нема неких посебних инвестиција? Акцизе за аутопутеве? Па возим се аутопутевима, али аута на њима нема. Мало ко има за гориво, а и ако има, ваља платити и путарину. Прескупо брате, у земљи гдје се сања посао плацен 600КМ мјесецно. И не љутите се сто вам се овако јавно јадам. Зао ми отици, стар сам, то би ми било заувјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е Баш

02.02.2018 10:21

Још порез на ваздух,и ето европе.која глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кокош

02.02.2018 11:21

Логично, па дизали су већину кредита кад је народа било више а и ови што још нису емигрирали више су трошили . Сваки човјек је донатор владајућих кроз ПДВ и остале порезе и кад дио народа оде ови што су остали морају намирит мањак пара и иду све већи намети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

волим далеководе

03.02.2018 08:20

Гоните се с тим акцизама у три пичке матерне! Не срамотите нам електроенергетске објекте! Гдје народ има новца за неке скупе рачуне?

ОДГОВОРИТЕ