Potvrđeno: BiH uvodi akcize na struju

BiH je dužna da u skladu s evropskim direktivama kao buduća članica EU uvede minimalne akcize na energetske proizvode, uključujući i električnu energiju, potvrđeno je "Nezavisnim" u Uniji za takse i carine EU.

Bosna i Hercegovina 02.02.2018 | 09:09
Potvrđeno: BiH uvodi akcize na struju
Naime, kako nam je objasnio Patrik Mekalou, portparol Unije, sve zemlje članice dužne su primijeniti pravila u skladu sa Direktivom za oporezivanje energetike 2003/96/EC, koja uključuje i minimalan nivo akciza na električnu energiju.

Mekalou je istakao da od BiH kao dio integracionog procesa EU očekuje da postepeno uskladi svoje propise s evropskom pravnom stečevinom.

"Komisija će razmotriti specifično stanje energetike u sklopu predstojeće procjene bh. aplikacije za članstvo u EU. Radujemo se da ćemo s tim u vezi biti u prilici da izanaliziramo odgovore iz upitnika koji se odnose na energetske politike", rekao je on.

Iako nadležna ministarstva na sva tri nivoa u pisanoj izjavi za tekst koji su "Nezavisne" objavile o tome da je već formirana radna grupa koja se bavi, između ostalog, i uvođenjem akciza na struju nisu željela potvrditi da se planira uvođenje tih nameta, iz odgovora EU je vidljivo da se na tome, ipak, radi.

"Mi razumijemo da je BiH trenutno u procesu određivanja tarifa za 'Elektroprenos BiH' i nezavisne operatore sistema, ali Evropska komisija nije involvirana. To je pitanje u nadležnosti BiH, koja može angažovati privatne eksperte ukoliko ocijeni da je to potrebno", rekao je Mekalou.

Izvor iz BiH, na kojem smo bazirali priču o uvođenju akciza na struju, nam je rekao da će zakon o akcizama, uključujući i odredbe o akcizama na struju, biti završen do kraja juna, a da će pravilnik biti usvojen do kraja godine.

Rečeno nam je, takođe, da se razmatra opcija po kojoj bi akcize na struju za domaćinstva iznosile nula maraka, a da nivo akciza za ostale potrošače još nije utvrđen. Pojašnjeno je, takođe, da su eksperti iz Slovenije, Austrije i Hrvatske već održali nekoliko radionica i sastanaka sa domaćim vlastima kako bi se usvojio novi zakon o akcizama u skladu s evropskom pravnom stečevinom.

U pogledu očekivanja EU, Mekalou je preporučio da pogledamo preporuke iznesene u Izvještaju o napretku BiH iz 2016. godine, u kojem je upozoreno da BiH nije napravila napredak u odnosu na zakonodavstvo o akcizama i carinama.

"U narednoj godini BiH bi posebno trebalo da: usvoji pravilnik o implementaciji nove carinske politike, poboljša saradnju između Uprave za indirektno oporezivanje BiH s poreskim službama u entitetima, dopuni zakon o akcizama i uskladi ga s evropskom pravnom stečevinom", navedeno je u preporukama.

Takođe smo u prethodnom tekstu naveli da EU omogućava privremenu suspenziju ili umanjenu stopu strujnih akciza za pojedine grupe potrošača kako bi one bile ohrabrene da primijene više ekoloških standarda u proizvodnji i potrošnji električne energije, ali da EU očekuje da u konačnici svi potrošači budu podvrgnuti istom nivou akciza.

Tako je, na primjer, uobičajena praksa da se željezničkim operaterima omogući minimalna akcizna stopa kako bi bili ohrabreni da koriste elektrificirane umjesto dizelskih lokomotiva, ili da koriste tramvaje ili trolejbuse u gradskom prevozu.

Minimum akciza koji propisuje EU je jedan evro po megavatu za domaćinstva, i pola evra po megavatu za poslovne potrošače. Kada se pogleda praksa prisutna u EU, vidljivo je da sve zemlje članice imaju akcize i da su neki uveli nulte tarife za domaćinstva uglavnom navodeći kao opravdanje potrebu dostizanja ekoloških standarda.

U zaključku, može se reći da će BiH do kraja ove godine, najvjerovatnije nakon oktobarskih izbora, uvesti akcize na struju, s tim da se o stopama još ne može ništa reći.

Poređenja radi, kada su u aprilu 2015. u Srbiji uvedene akcize na struju, prema pisanju tamošnjih medija, cijena električne energije povećana je za 15 odsto. 

(Nezavisne)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Srb

02.02.2018 08:12

Vjerovatno i pdv na 25%, imamo najmanju stopu u Evropi, samo predlažem...

ODGOVORITE
Name

Turbo Lilihip

02.02.2018 09:18

Slažem se . I akcize je odmah trebalo povećati za 0,30 KM. Čemu ovi sitni koraci. Ipak smo mi bogata zemlja koja si sve to može priuštiti.

Name

Re

02.02.2018 09:31

A zraaak de nam i to oporezujte.Naj..... su sportisti oni puno trose zrak.A ova naša budala u Tz htjela da oporezuje i suncevu svjetlost.Pa nije ti baaabo napravio sunce majmune!

Name

re

02.02.2018 13:49

Neka uvode ja samo upalim sijalicu da najdem sibicu da upalim svijecu za nase politicare.

Name

Iskljuvi

02.02.2018 23:09

kad nije bilo struje, bilo je djece, sad akcize iskljucicemo struju a onda iz dosade neko gornji a neko donji eto nataliteta.

Name

Re

03.02.2018 04:14

A naravno znase KO razmislja o Tomé misle pobjedice na izborima szp BI uveo akcize na sve sto trosi narod al nece proc.

Name

Veber

02.02.2018 08:18

Nezaposleni narod vraća kredite koje su budžetari pojeli, da nezaposleni plačaju ono što su budžetski paraziti potrošili, da nezaposleni plačaju njih ove ogomne plate koje se mere hiljadama makara. Stop. Nema više zaduživanje, nema više parazitiranja budžetskih parazita, neka zasuču rukave i počnu da rade, prošlo je vreme blejanja po kancelarjama na narodnoj grbači, i izmišljanja parazitskih radnih mesta, izgranje kancelarija, zgrada, za parazite budžetare. Budžetarima treba trostruko skresati platu sa 1500 na 500KM, pa neka vraćaju kredite koji su uzeli za svoje plate. Budžetlijama bi trebalo uvesto novu akcizu od 1KM da plaćaju po litri goriva. Pa neka vrate ono što su potrpošili, a ništa nisu radili, budžetlije su navučena na parazitiranje, na to da ima hleba bez motike. E, pa nema više trošenja nezarađenog i tuđeg, svako će morati da radi i zaradi. Ali šta ja imam s tim štu su budžetari zvali MMF i utrostručavali sebi plate, i sada sa kamatom treba da vraćam njihove plate, što je neko išao po svetu na letovanja dok sam ja obrađivao zemlju da njima napunim džepove. Umesto da budžetari idu da protestuju da se bore da se smanje budžetska plate, njihovi sindikati se bore sa povećanje. Budžetari me nisu zvali kada su trošili podignute kredite od MMF, zašto me sada zovu kada potrošeno treba da se vrati. Nisu me zvali kada su ipšli na letovanja, zimovanja, kupovali skupocene automobile, išli svaki dana na krkanluk na pečanje. Šta sada ja imam s tim što ej parazitska budžetska klasa potrošile tolike silne milijarde kredite.

ODGOVORITE
Name

Па

02.02.2018 08:44

Незапослени народ враћа кредите. Ајд објасни како незапослени може враћати.

Name

re veber

02.02.2018 09:07

Sve je ovo što si napisao OK ali to je samo odušak za tebe pa i mene i nama slične. To su đonovi pa ih ovaj tekst ne dotiče nego bježati iz ovog sranja u nešto normalniju državu gdje možeš od svog rada živjeti normalno kao čovjek.

Name

Sinny Boy

02.02.2018 09:18

Хej, ПА, Veber je ustvari mislio na zaposlene iz realnog sektora. Inače, čovjek je upravu 100%!

Name

Axel

02.02.2018 09:44

Pa sve si Ti to lijepo i istinito rekao ali ništa se promijeniti neće . Bit će još gore. Nema svjetla na kraju ovoga tunela.

Name

Poslednji kineski car

02.02.2018 09:59

Vidio sam u medijima da je 31.januara, dan prije poskupljenja goriva, narod u BL okupirao benzinske stanice. Umjesto da se narod skupio pred zgradom Vlade da protestvuje, skupio se na benzinskim pumpama da i ono malo bijede što ima potroši na gorivo.

Name

Па

02.02.2018 08:26

Што након избора? А ако побједи СДС онда неће, они се противе акцизам.

ODGOVORITE
Name

Re

02.02.2018 09:18

Podrzali bi i oni. Druze para nema a posto su oni svi nesposobni da nesto da urade onda jedino sto mogu je da povecaju namete narodu.Nesposobni smrdljivi smradovi.

Name

Gojko

02.02.2018 09:25

Hoćemo li sad glasati za sds da nam ne poskupi struja???

Name

Ruza

02.02.2018 09:54

Akcize su neminovnost ako hocemo ostati na putu za EU.Problem je shto nam namecu evropske propise a ne i njihov standard. Ne vjerujem da ce SDS pobjediti jer samo kod nas vazi pravilo ,shto gore to bolje,..

Name

Re Re

02.02.2018 13:13

Krezuba gnjido ti uvijek najpametniji?

Name

боле

02.02.2018 09:29

Гдје престаје логика ту почиње Босна!!!! Стимулисати жељезнице мањим акцизама да би више користили струју.Повећати акцизе становништву да би мање трошили струју а више угаљ! Кад ће у овој творевини од државе ускладити плате са европским нивоом?

ODGOVORITE
Name

Rep

02.02.2018 14:37

Ma boli nas uvo RS ima svoj pasoš.

Name

Mirko

02.02.2018 09:38

To i jeste plan EU da ovdje zivimo kao prosijaci a ovamo nam obecavaju lazne EU integracije i govore kako su poskupljenja za nase dobro....Radnici rade za mizerna primanja a omladina sebe ne vidi ovdje...To je neki projekat da se iseli sto vise ljudi odavden a da ovdje nasele migrante....Cisto sumljam da ce ikad uci BiH u EU...

ODGOVORITE
Name

Od srca

02.02.2018 09:44

Ovo je uzas! Sta je iduce? Narode, eto izbora, jos malo. Dobro slusajte sta vam obecavaju. Ja cu glasati za onoga ko mi obeca da ce ukinuti akcize cim dodje na vlast, pa makar koja "opcija" bio. Iskren da budem, otisao sam vani par godina nakon rata. Imam dvojno drzavljanstvo i vratio sam se prije par godina ovamo. Ozenio se i prije skoro dva mjeseca dobio dijete. Nadao sam se, i jos se nadam normalnom zivotu. Da moje dijete odraste medju svojima, da zavrsi neke skole, nadje neki posao i zasnuje svoju porodicu. Zar je to mnogo? Ovdje ne radim, niko me nece jos od kada je stao rat, pa nas demobilisase, tako da povremeno odem u "drugu domovinu" i zaradim koliko nam treba. Akcize i drugi nameti cine zivot moje porodice nemoguc, jer zbog silnih poskupljenja, moram sve vise odsustvovati od kuce i porodice. Poceli smo razmisljati o defiitivnom odlasku, ovaj put zauvijek, tamo negdje vani, gdje je PDV 6%, gdje je struja duplo jeftinija, a plata 5 puta veca, gdje nam niko nece zakucati na vrata u noci da nas pokolje, siluje i zapali nam kucu. Narode, glasajte za one koji ce vas spasiti. One koji ce vam smanjiti poreze, stediti vase drzavne pare i osmisliti put ekonomskog oporavka. Sva elektroenergetska postrojenja je napravio Joža i davno su otplacena. Bog, potpuno besplatno, daje kisu i snijeg sto pokrecu turbine, Bog nam je dao i ugalj i vjetar i sunce. Pa kako tu da sve poskupljuje, kad, osim izdataka za odrzavanje, nema nekih posebnih investicija? Akcize za autoputeve? Pa vozim se autoputevima, ali auta na njima nema. Malo ko ima za gorivo, a i ako ima, valja platiti i putarinu. Preskupo brate, u zemlji gdje se sanja posao placen 600KM mjesecno. I ne ljutite se sto vam se ovako javno jadam. Zao mi otici, star sam, to bi mi bilo zauvjek.

ODGOVORITE
Name

E Baš

02.02.2018 10:21

Još porez na vazduh,i eto evrope.koja glupost.

ODGOVORITE
Name

кокош

02.02.2018 11:21

Логично, па дизали су већину кредита кад је народа било више а и ови што још нису емигрирали више су трошили . Сваки човјек је донатор владајућих кроз ПДВ и остале порезе и кад дио народа оде ови што су остали морају намирит мањак пара и иду све већи намети.

ODGOVORITE
Name

volim dalekovode

03.02.2018 08:20

Gonite se s tim akcizama u tri pičke materne! Ne sramotite nam elektroenergetske objekte! Gdje narod ima novca za neke skupe račune?

ODGOVORITE