Нова оставка у Стејт департменту

Трећи по рангу дипломата у Стејт департменту, подсекретар за политичка питања Томас Шенон, саопштио је данас да подноси оставку после готово 35 година службе, чиме се придружио низу колега који су се одлучили на тај потез после доласка на власт председника Доналда Трампа.

Свијет 01.02.2018 | 23:38
Нова оставка у Стејт департменту
"Моја одлука је личне природе, донесена због жеље да време проведем с породицом, размотрим свој живот и поставим нови смер", навео је Шенон у саопштењу.

Државни секретар Рекс Тилерсон рекао је агенцији АП да је тражио од Шенона да не подноси оставку, а касније је у саопштењу признао да ће његов одлазак бити губитак.

"Тридесет пет година искуства није нешто што можете да надокнадите преко ноћи", истакао је Тилерсон и поздравио Шеноново "енциклопедијско познавање америчке дипломатије".



Упркос Тилерсоновим похвалама, Шенонов одлазак ће вероватно обновити критике да Трамп и Тилерсон уништавају дипломатску службу, што је изазвало велико незадовољство меду дипломатама и службеницима Стејт департмента, преноси Глас Америке.

Подсекретар за јавну дипломатију Стивен Голдстин демантовао је да је Шенонова оставка повезана са незадовољством због буџетских резова и реорганизације у Стејт департменту, у којем још није попуњено 13 места за помоћнике секретара и подсекретаре, као и десетине амбасадорских положаја.

Томас Шенон је веома цењен у америцкој дипломатској заједници, а служио је за време мандата шест председника.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хм

02.02.2018 10:00

Мозда це узети руско дрзављанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

05.02.2018 20:25

Да није дао оставку био би смијењен