Nova ostavka u Stejt departmentu

Treći po rangu diplomata u Stejt departmentu, podsekretar za politička pitanja Tomas Šenon, saopštio je danas da podnosi ostavku posle gotovo 35 godina službe, čime se pridružio nizu kolega koji su se odlučili na taj potez posle dolaska na vlast predsednika Donalda Trampa.

Svijet 01.02.2018 | 23:38
Nova ostavka u Stejt departmentu
"Moja odluka je lične prirode, donesena zbog želje da vreme provedem s porodicom, razmotrim svoj život i postavim novi smer", naveo je Šenon u saopštenju.

Državni sekretar Reks Tilerson rekao je agenciji AP da je tražio od Šenona da ne podnosi ostavku, a kasnije je u saopštenju priznao da će njegov odlazak biti gubitak.

"Trideset pet godina iskustva nije nešto što možete da nadoknadite preko noći", istakao je Tilerson i pozdravio Šenonovo "enciklopedijsko poznavanje američke diplomatije".Uprkos Tilersonovim pohvalama, Šenonov odlazak će verovatno obnoviti kritike da Tramp i Tilerson uništavaju diplomatsku službu, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo medu diplomatama i službenicima Stejt departmenta, prenosi Glas Amerike.

Podsekretar za javnu diplomatiju Stiven Goldstin demantovao je da je Šenonova ostavka povezana sa nezadovoljstvom zbog budžetskih rezova i reorganizacije u Stejt departmentu, u kojem još nije popunjeno 13 mesta za pomoćnike sekretara i podsekretare, kao i desetine ambasadorskih položaja.

Tomas Šenon je veoma cenjen u americkoj diplomatskoj zajednici, a služio je za vreme mandata šest predsednika.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hm

02.02.2018 11:00

Mozda ce uzeti rusko drzavljanstvo.

ODGOVORITE
Name

Sale

05.02.2018 21:25

Da nije dao ostavku bio bi smijenjen