Због аутизма га избацили из школе!

Дјечаку Славку Мршевићу из Рудог са благим аутизмом након завршене основне школе и уписаног првог разреда средње, забрањено је даље похађање наставе. Образложење Управе школе је његово асоцијално понашање. Проблем након годину и по дана изазвао је огорчење јавности, али и Тужилаштва и међународних организација за заштиту људских права.

Република Српска 01.02.2018 | 22:38
Због аутизма га избацили из школе!
Дјечак Славко Мршевић из Рудог има само једну жељу – да иде у средњу школу и да се дружи са својим вршњацима.

“Прије годину и по дана мом сину је забрањен наставак школовања. Након прве године, школа је одлучила да му то онемогући”, објашњава отац дјечака.



Школа има образложење да се са Славком не може успоставити комуникација на часу, па му зато професори нису ни закључили оцјене.

Ненад Мршевић, Славков отац, тврди да се избацивање из школе и онемогућавање праћења наставе одразило и на Славково здравље.

“Он је једино дијете на подручју општине Рудо које је осуђено на изолацију”, објашњава родитељ.

Начелник општине Рудо сматра да је дјтетету направљена велика неправда и причињена ненадокнадива штета.

“Ми као школа дјетету не можемо дати да иде у трећи разред, јер није завршио претходна два. Можемо покушати да га упишемо у први разред и то на занимање које је одобрило Министарство за дјецу са посебним потребама”, рекао је директор Средње школе у Рудом Татомир Елез.



Због свега овога окружни јавни тужилац поднио је пријаве против 10 професора због несавјесног рада. Ученици петицијом траже да се Славко врати у школу.



БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

маја_са

02.02.2018 01:33

Срамора ! узас ;( ја сам запрепасцена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

02.02.2018 12:09

Овдје нормалан човјек нема ријечи??? Ужас! Коме су га избацили??? Мало труда,господо просвјетни радници! Школе су сад пуне којксквих помоћника за наставу,а дјецу избацују на улицу? Ту су:господин менаџер,његов помоћник,педагог,психолог,социјални радник........Мука ми је од набрајања господе,а дијете на улицу??? Како нам директори посташе менаџери,Наставни план и програк курикулум,тако нам и јесте! Молим надлежне да хитно ово дијете смјесте у окриље школе,али друге ,јер код ових ће прорадити сујете па ће га тртирати као тринаесто прасе!? Молим,молим !!!

Name

Стана

02.02.2018 13:35

Његова љепота је довољна да иде у било коју сколу. Након избора( а не дај Бозе да побиједе исти, а хоце 80%) у исту сколу неце моци ици дјеца обицних градана са дјецом политицара и тајкуна.

Name

Рада

02.02.2018 15:03

Молим Вас да на БН порталу пратите шта ће догодити са овом дивним дјечаком! Наравно да и објавите нам лијепе вијести!!!

Name

Има Пуно Право,

03.02.2018 01:25

ти писрани птофесори,нецеда свате да је његов отац мајка мама беда одвајали дазбине за сколство кроз разне приспевке порезе прирезе ,знаци да се сколство бави криминалним радњама ,јабих улозио тузбу на међународни суд правде ,заради финацсијске остете која је изврсена ; јос како имају образа реци р -ско сколство ,да да р - ске банда - одма вратите дете у сколу срам вас било превисе се дозвољавате.

Name

С Аутизмом ,

04.02.2018 11:31

људи се кандидују и за председницки сто , а ови удиоти тако лепу децу избацују на улицу из скола ,а то сколство су све платили његова фамилија и сви остали ,Е мајки вам га спалим ,ко вас постави тамо идиоти бедни.

Name

Истина

02.02.2018 03:22

Срамота,сурови балкан дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубравка

02.02.2018 05:38

Сраамно!!! Ови људи, дал 'дјецу имају, Бога се боје? Страсно ми је оwо потресно... Момак, као лутка, зелим му свако добро и родитељима, такодје. Ста реци јос...? Гдје то зиwимо, цему се надамо? ЉУДИ, су нестали... Обзира нема, ни стида ни срама, сто стари народ вели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

02.02.2018 07:28

Овај лијепи дјецак, има право на школовање, срамота, греота, омогуцити дјецаку сколовање и казнити нељуде за њихов поступак према дјецаку.

Name

које је ово вријеме

02.02.2018 05:53

Хеј прошло је 22 године од завршетка рата. Није сад рат нити вријеме непосредно иза рата да се поједина дјеца помету око даљег школовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудјанин

02.02.2018 10:25

Дијете вратити у разред са својим друговима, а одговорне оставити без посла!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

02.02.2018 12:56

Управо тако! Потписујем! Нека назови менаџер школе мало буде на улици! Само проблем велики? Он је себи сачувсо мјесто! Менаџеришеш колико хоћеш,а мјесто те чека??? Сви који у овом гнусном чину учествоваше,треба да се нађу на улици,а овсј дивни дјечак у окриљу школе!Само друге,као што рече Рада,да не би у овој назови ,,васпитнообразовној'' школи био третиран као тринаесто прасе!!! И ја молим............................!

Name

К

02.02.2018 13:45

Цитам ово и језим се знам како је тим родитељима.Имам у породици такво дјете само среца сто је уинострнсву.Тако су застицена и родитељи.Та дјецаиду упосебну сколу Биосам утој сколи тако се са њима поступада сам заплакао како се та дјеца посту ју .азнам како код нас .извините на писању сав дртим .Родитељи главу горе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

02.02.2018 15:17

Има много примјера да таква дјеца на крају постају генији. Шта реће за директора и наставнике те дискриминаторске школе, него ШЉАМ са дна каце. Подршка овом храбром момку и његовим родитељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алсо

02.02.2018 22:00

Сад му насли аутизам,ста је у основној било,па то су циркузанти,да је неког политицки"активног"родитеља не би био проблем.имао би 5ице и да не долази!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

које је ово вријеме

03.02.2018 21:07

Дјечак има капацитет да заврши школу али власт нема капацитет да га дешифрује, разумије и адекватно школује до дипломе.

ОДГОВОРИТЕ