Zbog autizma ga izbacili iz škole!

Dječaku Slavku Mrševiću iz Rudog sa blagim autizmom nakon završene osnovne škole i upisanog prvog razreda srednje, zabranjeno je dalje pohađanje nastave. Obrazloženje Uprave škole je njegovo asocijalno ponašanje. Problem nakon godinu i po dana izazvao je ogorčenje javnosti, ali i Tužilaštva i međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Republika Srpska 01.02.2018 | 22:38
Zbog autizma ga izbacili iz škole!
Dječak Slavko Mršević iz Rudog ima samo jednu želju – da ide u srednju školu i da se druži sa svojim vršnjacima.

“Prije godinu i po dana mom sinu je zabranjen nastavak školovanja. Nakon prve godine, škola je odlučila da mu to onemogući”, objašnjava otac dječaka.



Škola ima obrazloženje da se sa Slavkom ne može uspostaviti komunikacija na času, pa mu zato profesori nisu ni zaključili ocjene.

Nenad Mršević, Slavkov otac, tvrdi da se izbacivanje iz škole i onemogućavanje praćenja nastave odrazilo i na Slavkovo zdravlje.

“On je jedino dijete na području opštine Rudo koje je osuđeno na izolaciju”, objašnjava roditelj.

Načelnik opštine Rudo smatra da je djtetetu napravljena velika nepravda i pričinjena nenadoknadiva šteta.

“Mi kao škola djetetu ne možemo dati da ide u treći razred, jer nije završio prethodna dva. Možemo pokušati da ga upišemo u prvi razred i to na zanimanje koje je odobrilo Ministarstvo za djecu sa posebnim potrebama”, rekao je direktor Srednje škole u Rudom Tatomir Elez.



Zbog svega ovoga okružni javni tužilac podnio je prijave protiv 10 profesora zbog nesavjesnog rada. Učenici peticijom traže da se Slavko vrati u školu.



BN televizija

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

maja_sa

02.02.2018 01:33

Sramora ! uzas ;( ja sam zaprepascena.

ODGOVORITE
Name

Рада

02.02.2018 12:09

Овдје нормалан човјек нема ријечи??? Ужас! Коме су га избацили??? Мало труда,господо просвјетни радници! Школе су сад пуне којксквих помоћника за наставу,а дјецу избацују на улицу? Ту су:господин менаџер,његов помоћник,педагог,психолог,социјални радник........Мука ми је од набрајања господе,а дијете на улицу??? Како нам директори посташе менаџери,Наставни план и програк курикулум,тако нам и јесте! Молим надлежне да хитно ово дијете смјесте у окриље школе,али друге ,јер код ових ће прорадити сујете па ће га тртирати као тринаесто прасе!? Молим,молим !!!

Name

Stana

02.02.2018 13:35

Njegova ljepota je dovoljna da ide u bilo koju skolu. Nakon izbora( a ne daj Boze da pobijede isti, a hoce 80%) u istu skolu nece moci ici djeca obicnih gradana sa djecom politicara i tajkuna.

Name

Рада

02.02.2018 15:03

Молим Вас да на БН порталу пратите шта ће догодити са овом дивним дјечаком! Наравно да и објавите нам лијепе вијести!!!

Name

Ima Puno Pravo,

03.02.2018 01:25

ti pisrani ptofesori,neceda svate da je njegov otac majka mama beda odvajali dazbine za skolstvo kroz razne prispevke poreze prireze ,znaci da se skolstvo bavi kriminalnim radnjama ,jabih ulozio tuzbu na međunarodni sud pravde ,zaradi finacsijske ostete koja je izvrsena ; jos kako imaju obraza reci r -sko skolstvo ,da da r - ske banda - odma vratite dete u skolu sram vas bilo previse se dozvoljavate.

Name

S Autizmom ,

04.02.2018 11:31

ljudi se kandiduju i za predsednicki sto , a ovi udioti tako lepu decu izbacuju na ulicu iz skola ,a to skolstvo su sve platili njegova familija i svi ostali ,E majki vam ga spalim ,ko vas postavi tamo idioti bedni.

Name

Istina

02.02.2018 03:22

Sramota,surovi balkan dno dna.

ODGOVORITE
Name

Dubravka

02.02.2018 05:38

Sraamno!!! Ovi ljudi, dal 'djecu imaju, Boga se boje? Strasno mi je owo potresno... Momak, kao lutka, zelim mu svako dobro i roditeljima, takodje. Sta reci jos...? Gdje to ziwimo, cemu se nadamo? LJUDI, su nestali... Obzira nema, ni stida ni srama, sto stari narod veli...

ODGOVORITE
Name

Sramota

02.02.2018 07:28

Ovaj lijepi djecak, ima pravo na školovanje, sramota, greota, omoguciti djecaku skolovanje i kazniti neljude za njihov postupak prema djecaku.

Name

koje je ovo vrijeme

02.02.2018 05:53

Hej prošlo je 22 godine od završetka rata. Nije sad rat niti vrijeme neposredno iza rata da se pojedina djeca pometu oko daljeg školovanja.

ODGOVORITE
Name

Rudjanin

02.02.2018 10:25

Dijete vratiti u razred sa svojim drugovima, a odgovorne ostaviti bez posla!!!

ODGOVORITE
Name

!!!

02.02.2018 12:56

Управо тако! Потписујем! Нека назови менаџер школе мало буде на улици! Само проблем велики? Он је себи сачувсо мјесто! Менаџеришеш колико хоћеш,а мјесто те чека??? Сви који у овом гнусном чину учествоваше,треба да се нађу на улици,а овсј дивни дјечак у окриљу школе!Само друге,као што рече Рада,да не би у овој назови ,,васпитнообразовној'' школи био третиран као тринаесто прасе!!! И ја молим............................!

Name

K

02.02.2018 13:45

Citam ovo i jezim se znam kako je tim roditeljima.Imam u porodici takvo djete samo sreca sto je uinostrnsvu.Tako su zasticena i roditelji.Ta djecaidu uposebnu skolu Biosam utoj skoli tako se sa njima postupada sam zaplakao kako se ta djeca postu ju .aznam kako kod nas .izvinite na pisanju sav drtim .Roditelji glavu gore .

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

02.02.2018 15:17

Ima mnogo primjera da takva djeca na kraju postaju geniji. Šta reće za direktora i nastavnike te diskriminatorske škole, nego ŠLJAM sa dna kace. Podrška ovom hrabrom momku i njegovim roditeljima.

ODGOVORITE
Name

Also

02.02.2018 22:00

Sad mu nasli autizam,sta je u osnovnoj bilo,pa to su cirkuzanti,da je nekog politicki"aktivnog"roditelja ne bi bio problem.imao bi 5ice i da ne dolazi!!!!!

ODGOVORITE
Name

koje je ovo vrijeme

03.02.2018 21:07

Dječak ima kapacitet da završi školu ali vlast nema kapacitet da ga dešifruje, razumije i adekvatno školuje do diplome.

ODGOVORITE