Денис Звиздић о ефектима акциза

Предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић рекао је да се због повећања цијена горива није требало десити и поскупљење превоза и животних намирница јер све пројекције нису предвиђале да ће доћи до споменутих поскупљења.

Босна и Херцеговина 01.02.2018 | 22:04
Денис Звиздић о ефектима акциза
Он је то рекао гостујући на Хаyат ТВ приликом чега је говорио о сету закона о акцизама који је данас ступио на снагу.

"Међутим, оно што сам данас примијетио су различите цијене нафте и нафтних деривата на пумпама различитих дистрибутера нафте, што говори о чињеници да не постоји јасна матрица која важи за читаву БиХ већ сами дистрибутери одређују своје марже", рекао је Звиздић.

Стога је мишљења да би и дистрибутери нафте требали учествовати у укупном пројекту убрзане изградње инфраструктурне мреже БиХ.

Он каже да није забринут што је овај сет закона доспио на Уставни суд БиХ јер сматра да нема основане подлоге да било шта буде промијењено.

Нагласио је да је суштина акциза у обезбјеђењу средстава које ће у наредних пет година омогућити интензивну изградњу аутопутева у БиХ.

"Већ сада имамо потписане уговорене кредите у износу од више од 800 милиона еура који ће само расти. На предстојећем самиту са Европском банком за обнову и развој у Лондону бит ће одобрена додатна средства, што значи да ћемо само моћи постићи динамику озбиљне, интензивне изградње аутопутева, брзих путева и магистралних цеста у БиХ", рекао је, истакавши да се без те изградње не може говорити о економском развоју БиХ.

Звиздић је, поводом могуће кандидатуре на предстојећим изборима, изјавио да ће бити почастован уколико га Странка демократске акције (СДА) буде кандидовала на изборима за члана Предсједништва БиХ те да ће прихватити кандидатуру.

"Било ко да буде кандидат, треба да му буде част да буде представник СДА. Бити члан Предсједништва је функција која је врло одговорна и представља висок ниво части", рекао је Звиздић за Хаyат ТВ.

Коментаришући јучерашњу одлуку Савјета министара о ослобађању од царина, између осталих, увозника опреме за производњу те увозника опреме за деминирање, Звиздић је рекао да ће то довести до великих уштеда.

"Све што радимо на нивоу Вијећа министара, увијек у фокусу имамо да унаприједимо привредну основу БиХ, а једна од одлука је управо та и односи се на оне који желе да обнове или покрену нову производњу или је унаприједе са новом технологијом", истакао је.

Осим тога, додао је да ће царинских даџбина бити ослобођена и роба која служи за обнову и реконструкцију БиХ, школски прибор те прибор за слијепа лица, а како је рекао, за шест мјесеци имаће и прве резултате када је у питању покретање нове производње, повећање извоза и отварање нових радних мјеста.

Предсједавајући Савјета министара осврнуо се и на питање измјена Изборног закона БиХ, што је и један од разлога због којег су чланови Предсједништва БиХ отпутовали у Брисел.

"Немам информација из прве руке о томе да ли је постигнут неки напредак, али неки велики напредак не може ни бити постигнут на бази само једног састанка. Ријеч је о системском, важном закону који уређује изузетно значајну област за БиХ", казао је Звиздић гостујући у Вијестима Хаyат-а.

Нагласио је да је за европски пут БиХ битно да у Изборни закон буду уграђене смјернице из пресуде Европског суда за људска права за случај "Сејдић и Финци", јер то, ако не буде уграђено, може представљати препреку у будућности.

"Већ 4-5 година безуспјешно покушавамо да неколико реченица из те пресуде уградимо у Изборни закон и ту држава и политичке партије не показују довољан ниво одговорности нити капацитет да се то заврши", тврди Звиздић.

Осврнуо се и на Упитник Европске комисије за који је казао да представља једну од најкомплекснијих фаза на европском путу БиХ те да не постоји ништа сложеније у посљедњих 10 година што је у врло кратком временском периоду усаглашено и проведено у БиХ.

"Међутим, Упитник не захтијева нити подразумијева никакве компромисе. Упитником се ништа не легализује нити се било шта може оспорити, јер је Упитник само инвентура актуелног и реалног стања у БиХ како би Европска комисија могла упоредити стање у БиХ са процедурама, стандардима и нормативима и правном стечевином ЕУ", нагласио је.

Нажалост, додао је, о Упитнику највише говоре они који најмање разумију ЕУ интеграције, а критикују га највише они који су осам година блокирали европски пут БиХ.

Посебно је нагласио да Упитник не подразумијева компромис нити када је у питању попис становништва, за који је рекао да је политизован од оних који су већ започели предизборну кампању и који су "обољели од мржње према СДА, тако да измишљају непостојеће проблеме".

Током гостовања на Хаyат ТВ, Звиздић је разговарао и о одлагалишту радиоактивног отпада у Трговској гори, на граници БиХ и Хрватске, те казао да ће БиХ искористити све механизме које омогућава међународна конвенција за заштиту околиша и ваздуха да би учествовали у одлучивању о дефинисању локације за одлагање оптпада.

Напоменуо је да је пракса у Европи да нуклеарни отпад смјести тамо гдје и настаје, а да у овом случају Хрватска жели транспортовати отпад на релацији чија је дужина 200 км.

Изразио је наду да ће ово питање са сусједном Хрватском бити ријешено уз међусобно разумијевање, јер ће у супротном БиХ покренути процедуре користећи инструменте међународних конвенција.

Извор: Фена

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Зоки

01.02.2018 21:22

Звиздицу,прво се договорите ста цете лагати,а какви црни аутопутеви ко це по њима да вози Ви сте луди.Народ одлази одавде, гориво поскупили и јос це;оа коце да вози тим васим аутопутевима,једино Ви са дрзавни јасала.Народ нема од цега да зиви,а камоли да путује.Сви Ви требате на психијатрију сто прије, па онда иза ресетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

01.02.2018 21:53

Ако нема ко да вози нема ко ни да купује гориво. Што се онда дрцамо што је поскупило? Признам ја да су они сви лопови али и ми пишемо разноразне коментаре без икакве логике

Name

Ре За ПА

02.02.2018 06:13

Човјек је хтјео рећи да оваквим поступцима отјерују људе из Државе и неће нико бити да вози путевима.логичан коментар.

Name

Ацо

01.02.2018 21:23

Јој фарбања народа и прицања глупости...изјава му је за малу дјецу,фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал Цапоне

01.02.2018 21:44

Које лоповчине!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕКОНОМИСТ

01.02.2018 21:45

ЗВИЗГАНЕ,ТИ СИ ВЈЕРОВАТНО МЕНАДЗЕР ТЗВ СА ПРИВАТНИМ ФАКУЛТЕТОМ.ПУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

01.02.2018 22:12

Има договорено 800 000 000 еура ? Пошто је километар ауто пута, испаде БиХ већа од Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан приједор

01.02.2018 22:15

..."Већ сада имамо потписане уговорене кредите у износу од више од 800 милиона еура који ће само расти. ..." На понос или срамоту?! Достигли смо дно, власт се хвали како сад мозе дизати кредите, ...саљите дјецу одавде, кад нисте способни несто мијењати, одрасли сте, а као зецеви се бојите, ухватите се вила и мотика и тјерајте ово зло, ако вец није касно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН МОДРИЧА

02.02.2018 06:31

Неки дан онај ФАДИЛ НОВАЛИЋ предлазе увођење пореза на дрзављане БиХ КОЈИ РАДЕ У ДИЈАСПОРИ,НИСАМ ВЈЕРОВАО,ПА САМ ЧЛАНАК ПРОЧИТАО ВИШЕ ПУТА. Размишљао сам колико је овај ДЕНИС ЗВИЗДИЋ разумнији, али ево и његовог бисера, да поскупљењем нафте неће доћи до поскупљења превоза.ПРЕВАЗИШАО ЈЕ и НОВАЛИЋА. НАРОДЕ, ОЛОВКЕ У РУКЕ И ОВО ЗБРИСАТИ НЕКА ДОЂЕ И ГОРИ АЛИ ДА ИХ МИЈЕЊАМО ДОК НЕ ПОРЕФИМО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукс

02.02.2018 10:32

Најбоље да ви гастарбајтери не плацате ниста.Само да паметујете како овде ниста не ваља.Дјецу сте склонили вани па отуда сте сви велики Срби.Говорим у име Срба ,а тако исто је и са друга два народа.

Name

Сарајево

02.02.2018 06:40

Плата упосленика на наплатним куцицама је преко 1100 КМ, средња струцна спрема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

К

02.02.2018 18:47

Надамо се Звидицу да цемо на изборимо казнити све вас који сте гласаĺи за акцизе.Доста је било васих обецања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

02.02.2018 20:58

Како је могуце да он немозе вјеровати да це све поскупјети, он о економији разумије толико да је то за плакати. Јадни смо и ми и наса БиХ и ста се код нас уопсте уци.

ОДГОВОРИТЕ