Denis Zvizdić o efektima akciza

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je da se zbog povećanja cijena goriva nije trebalo desiti i poskupljenje prevoza i životnih namirnica jer sve projekcije nisu predviđale da će doći do spomenutih poskupljenja.

Bosna i Hercegovina 01.02.2018 | 22:04
Denis Zvizdić o efektima akciza
On je to rekao gostujući na Hayat TV prilikom čega je govorio o setu zakona o akcizama koji je danas stupio na snagu.

"Međutim, ono što sam danas primijetio su različite cijene nafte i naftnih derivata na pumpama različitih distributera nafte, što govori o činjenici da ne postoji jasna matrica koja važi za čitavu BiH već sami distributeri određuju svoje marže", rekao je Zvizdić.

Stoga je mišljenja da bi i distributeri nafte trebali učestvovati u ukupnom projektu ubrzane izgradnje infrastrukturne mreže BiH.

On kaže da nije zabrinut što je ovaj set zakona dospio na Ustavni sud BiH jer smatra da nema osnovane podloge da bilo šta bude promijenjeno.

Naglasio je da je suština akciza u obezbjeđenju sredstava koje će u narednih pet godina omogućiti intenzivnu izgradnju autoputeva u BiH.

"Već sada imamo potpisane ugovorene kredite u iznosu od više od 800 miliona eura koji će samo rasti. Na predstojećem samitu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u Londonu bit će odobrena dodatna sredstva, što znači da ćemo samo moći postići dinamiku ozbiljne, intenzivne izgradnje autoputeva, brzih puteva i magistralnih cesta u BiH", rekao je, istakavši da se bez te izgradnje ne može govoriti o ekonomskom razvoju BiH.

Zvizdić je, povodom moguće kandidature na predstojećim izborima, izjavio da će biti počastovan ukoliko ga Stranka demokratske akcije (SDA) bude kandidovala na izborima za člana Predsjedništva BiH te da će prihvatiti kandidaturu.

"Bilo ko da bude kandidat, treba da mu bude čast da bude predstavnik SDA. Biti član Predsjedništva je funkcija koja je vrlo odgovorna i predstavlja visok nivo časti", rekao je Zvizdić za Hayat TV.

Komentarišući jučerašnju odluku Savjeta ministara o oslobađanju od carina, između ostalih, uvoznika opreme za proizvodnju te uvoznika opreme za deminiranje, Zvizdić je rekao da će to dovesti do velikih ušteda.

"Sve što radimo na nivou Vijeća ministara, uvijek u fokusu imamo da unaprijedimo privrednu osnovu BiH, a jedna od odluka je upravo ta i odnosi se na one koji žele da obnove ili pokrenu novu proizvodnju ili je unaprijede sa novom tehnologijom", istakao je.

Osim toga, dodao je da će carinskih dadžbina biti oslobođena i roba koja služi za obnovu i rekonstrukciju BiH, školski pribor te pribor za slijepa lica, a kako je rekao, za šest mjeseci imaće i prve rezultate kada je u pitanju pokretanje nove proizvodnje, povećanje izvoza i otvaranje novih radnih mjesta.

Predsjedavajući Savjeta ministara osvrnuo se i na pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, što je i jedan od razloga zbog kojeg su članovi Predsjedništva BiH otputovali u Brisel.

"Nemam informacija iz prve ruke o tome da li je postignut neki napredak, ali neki veliki napredak ne može ni biti postignut na bazi samo jednog sastanka. Riječ je o sistemskom, važnom zakonu koji uređuje izuzetno značajnu oblast za BiH", kazao je Zvizdić gostujući u Vijestima Hayat-a.

Naglasio je da je za evropski put BiH bitno da u Izborni zakon budu ugrađene smjernice iz presude Evropskog suda za ljudska prava za slučaj "Sejdić i Finci", jer to, ako ne bude ugrađeno, može predstavljati prepreku u budućnosti.

"Već 4-5 godina bezuspješno pokušavamo da nekoliko rečenica iz te presude ugradimo u Izborni zakon i tu država i političke partije ne pokazuju dovoljan nivo odgovornosti niti kapacitet da se to završi", tvrdi Zvizdić.

Osvrnuo se i na Upitnik Evropske komisije za koji je kazao da predstavlja jednu od najkompleksnijih faza na evropskom putu BiH te da ne postoji ništa složenije u posljednjih 10 godina što je u vrlo kratkom vremenskom periodu usaglašeno i provedeno u BiH.

"Međutim, Upitnik ne zahtijeva niti podrazumijeva nikakve kompromise. Upitnikom se ništa ne legalizuje niti se bilo šta može osporiti, jer je Upitnik samo inventura aktuelnog i realnog stanja u BiH kako bi Evropska komisija mogla uporediti stanje u BiH sa procedurama, standardima i normativima i pravnom stečevinom EU", naglasio je.

Nažalost, dodao je, o Upitniku najviše govore oni koji najmanje razumiju EU integracije, a kritikuju ga najviše oni koji su osam godina blokirali evropski put BiH.

Posebno je naglasio da Upitnik ne podrazumijeva kompromis niti kada je u pitanju popis stanovništva, za koji je rekao da je politizovan od onih koji su već započeli predizbornu kampanju i koji su "oboljeli od mržnje prema SDA, tako da izmišljaju nepostojeće probleme".

Tokom gostovanja na Hayat TV, Zvizdić je razgovarao i o odlagalištu radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na granici BiH i Hrvatske, te kazao da će BiH iskoristiti sve mehanizme koje omogućava međunarodna konvencija za zaštitu okoliša i vazduha da bi učestvovali u odlučivanju o definisanju lokacije za odlaganje optpada.

Napomenuo je da je praksa u Evropi da nuklearni otpad smjesti tamo gdje i nastaje, a da u ovom slučaju Hrvatska želi transportovati otpad na relaciji čija je dužina 200 km.

Izrazio je nadu da će ovo pitanje sa susjednom Hrvatskom biti riješeno uz međusobno razumijevanje, jer će u suprotnom BiH pokrenuti procedure koristeći instrumente međunarodnih konvencija.

Izvor: Fena

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Zoki

01.02.2018 22:22

Zvizdicu,prvo se dogovorite sta cete lagati,a kakvi crni autoputevi ko ce po njima da vozi Vi ste ludi.Narod odlazi odavde, gorivo poskupili i jos ce;oa koce da vozi tim vasim autoputevima,jedino Vi sa drzavni jasala.Narod nema od cega da zivi,a kamoli da putuje.Svi Vi trebate na psihijatriju sto prije, pa onda iza resetaka.

ODGOVORITE
Name

Па

01.02.2018 22:53

Ако нема ко да вози нема ко ни да купује гориво. Што се онда дрцамо што је поскупило? Признам ја да су они сви лопови али и ми пишемо разноразне коментаре без икакве логике

Name

Re Za PA

02.02.2018 07:13

Čovjek je htjeo reći da ovakvim postupcima otjeruju ljude iz Države i neće niko biti da vozi putevima.logičan komentar.

Name

Aco

01.02.2018 22:23

Joj farbanja naroda i pricanja gluposti...izjava mu je za malu djecu,fuj

ODGOVORITE
Name

Al Capone

01.02.2018 22:44

Koje lopovčine!!!

ODGOVORITE
Name

EKONOMIST

01.02.2018 22:45

ZVIZGANE,TI SI VJEROVATNO MENADZER TZV SA PRIVATNIM FAKULTETOM.PU.

ODGOVORITE
Name

Brod

01.02.2018 23:12

Ima dogovoreno 800 000 000 eura ? Pošto je kilometar auto puta, ispade BiH veća od Rusije.

ODGOVORITE
Name

dejan prijedor

01.02.2018 23:15

..."Već sada imamo potpisane ugovorene kredite u iznosu od više od 800 miliona eura koji će samo rasti. ..." Na ponos ili sramotu?! Dostigli smo dno, vlast se hvali kako sad moze dizati kredite, ...saljite djecu odavde, kad niste sposobni nesto mijenjati, odrasli ste, a kao zecevi se bojite, uhvatite se vila i motika i tjerajte ovo zlo, ako vec nije kasno...

ODGOVORITE
Name

MILAN MODRIČA

02.02.2018 07:31

Neki dan onaj FADIL NOVALIĆ predlaze uvođenje poreza na drzavljane BiH KOJI RADE U DIJASPORI,NISAM VJEROVAO,PA SAM ČLANAK PROČITAO VIŠE PUTA. Razmišljao sam koliko je ovaj DENIS ZVIZDIĆ razumniji, ali evo i njegovog bisera, da poskupljenjem nafte neće doći do poskupljenja prevoza.PREVAZIŠAO JE i NOVALIĆA. NARODE, OLOVKE U RUKE I OVO ZBRISATI NEKA DOĐE I GORI ALI DA IH MIJENJAMO DOK NE POREFIMO!

ODGOVORITE
Name

Luks

02.02.2018 11:32

Najbolje da vi gastarbajteri ne placate nista.Samo da pametujete kako ovde nista ne valja.Djecu ste sklonili vani pa otuda ste svi veliki Srbi.Govorim u ime Srba ,a tako isto je i sa druga dva naroda.

Name

Sarajevo

02.02.2018 07:40

Plata uposlenika na naplatnim kucicama je preko 1100 KM, srednja strucna sprema.

ODGOVORITE
Name

K

02.02.2018 19:47

Nadamo se Zvidicu da cemo na izborimo kazniti sve vas koji ste glasaĺi za akcize.Dosta je bilo vasih obecanja.

ODGOVORITE
Name

komsija

02.02.2018 21:58

Kako je moguce da on nemoze vjerovati da ce sve poskupjeti, on o ekonomiji razumije toliko da je to za plakati. Jadni smo i mi i nasa BiH i sta se kod nas uopste uci.

ODGOVORITE