Радници од Управе добили извињење

Проблеми у говедарској фарми „Фармланд“ из Нове Тополе још трају. Радницима нису исплаћена дуговања, а Управа се огласила саопштењем у којем не жели да открије ни купца ни износ за који је фирма продата. Ипак, радници су од Управе добили извињење.

Република Српска 01.02.2018 | 21:02
Радници од Управе добили извињење
Уговор о продаји „Фармланда“ је потписан, а када, гдје и ко је потписао се не зна. Оно што се зна јесте да се исплата прве транше новца очекује у року од мјесец дана. За колико новца је „Фармланд“ продат и која је компанија купац у Управном одбору предузећа из Нове Тополе, не желе да открију. Све правдају заштитом пословног интереса купца.

„Свим пријатељима, повјериоцима и радницима се као Управа извињавамо због процеса који је трајао много дуже него што смо планирали. Међутим, једноставно ми на то нисмо могли да утичемо и још једном их молимо за стрпљење, увјеравајући их да ћемо обавезе према држави, повјериоцима и радницима у потпуности испоштовати без обзира на то што смо могли, као и остали, пустити Фармланд у стечај и да на тај начин не намиримо ни повјериоце ни раднике.“

Из Управног одбора поручују да ће инвеститор у обнову производње уложити 10 милиона марака, али и да ће новца бити довољно да се исплати имовина. Раније су из „Фармланда“ тврдили да ће кинези купити предузеће за 24 милиона евра. Данас ипак о коначној цифри ни ријечи.

„Кад би се продало за ту цијену, не би се намирила сва потраживања, јер су тамо потраживања већа од 24 милиона евра. Та прича долази од човјека који нема никакве компетенције, он чак није ни упетљан у сав тај лоповлук. Можемо повјеровати онда када се огласе предсједник, премијерка и министар пољопривреде, који компетентно могу да тумаче ситуацију“, изјавио је посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић.

О купцу, цијени, радницима и неизмиреним обавезама у Министарству пољопривреде не желе да говоре. На питања која смо им прослиједили прије неколико дана нико није одговорио. Из Службе за односе с јавношћу имали су преча посла.

Радницима се дугује око 300 хиљада марака. Поједини не могу ни у пензију, јер им није уплаћен радни стаж.

Према радничкој евиденцији, за око 60 радника обавезе нису измирене. Радници су више пута штрајковали због неисплаћених плата. Фарма је празна, а капије предузећа су закључане. Без обзира на то, Управном одбору је важније да објасни да већински власник Драган Васиљевић није имао везе са владајућом структуром нити политички лидери имају икаквог акционарског удјела у “Фармланду”.