ЕЛ: Гдје је Дејо стао, Душане продужи...!

63:73, 66:86, 69:87 - ово су резултати из "Буеса" арене када су у њој наступали кошаркаши Црвене звезде. Може ли Алимпијевић са донекле опорављеним Фелдином да настави овај низ? Сазнаћемо у петак.

Кошарка 02.02.2018 | 12:30
ЕЛ: Гдје је Дејо стао, Душане продужи...!
63:73 - 7. новембар 2013.
66:86 - 13. новембар 2014.
69:87 - 24. јануар 2017.

Ово су резултати кошаркаша Црвене звезде у "Фернандо Буеса" арени у Виторији, у којој игра један од најстандарднијих евролигаша, Басконија, која за сада није успела да забележи победу код куће у мечевима са шампионом Србије.

Да ли ће црвено-бели успети да наставе низ победа какав је ретко виђен на евролигашким паркетима предвођени новим тренером Душаном Алимпијевићем и плејадом кошаркаша који су летос заменили готово комплетан шампионски тим? Сазнаћемо у петак касно увече када буде завршен последњи меч 21. рунде заказан за 20.30.

На мегдан са ривалом са којим има скор 5-2 у Евролиги, Црвена звезда кренула је без Пера Антића, али са Џејмсом Фелдином чији је скочни зглоб изгледао довољно добро да заузме место у авиону. Мада, мало је вероватно да ће Звездин тројкаш бити спреман за улогу стартера са уобичајеном минутажом од 25 и по минута током којих је ове сезоне убацивао просечно 12,2 поена.

Ипак, и са њим и без њега, Алимпијевићев тима има довољно разлога да је нови подвиг у Баскијим могућ. То није желео да прећути ни 31-годишњи тренер-дебитант у евролигашкој конкуренцији.

"Бодови које смо освојили у претходном периоду против Олимпијакоса и Партизана су, уз важност тих мечева, својеврсна мала потврда да играмо боље када имамо времена да тренирамо. Очекује нас утакмица са Басконијом, нису се много тога променило код њих од дуела у Београду, играју добро, константно и потпуно заслужено у равноправној борбу за место у плеј-офу Евролиге", рекао је Алимпијевић за клупски сајт.

Млади тренер нагласио је да се, за разлику од првог меча када је Басконија 23. новембра победила у Београду 81:85, игра његовог тима у многоме променила.

"Играчи су напредовали и индивидуално, а све то ставили у службу тима. Нисмо без шансе. Басконија има пуно опција на центарским позицијама, чврсти су и све то на прави начин повезује игром један од најбољих плејмејкера тренутно, Џејсон Грејнџер".

За разлику од Алимпијевића, који је као "руки" и даље на клупи екипе коју је наследио од творца три поменуте победе, Дејана Радоњића, Басконијина летошња "опклада" Пабло Приђони није прошла - аргентински ас признао је после пет мечева на клупи екипе за коју је дуго играо да "није то то" па су директори пронашли ново решење, Педра Мартинеза.

Далеко искуснији од Приђонија, Мартинез је консолидовао екипу, али и даље није довео игру Басконије на ниво да се било шта од њих очекује, а најмање победе у континуитету. Конкретно, овај тим у последњих шест евролигашких мечева у "Буеси" забележио је половичан учинак ређајући успехе и неуспехе наизменично: Фенербахче 69:83, Уникаха 88:82, Барселона 85:82, ЦСКА 81:90, Олимпијакос 76:54, Милано 82:83.

"Знамо да је Басконија врло јак противник, играју на свом терену, посебно су квалитетни на позицијама високих играча. И у Београду су играли добро, искусни су, кажњавали сваку нашу грешку. Ипак, желимо да направимо добар резултат, очекујем утакмицу која ће бити слична оној у Београду", рекао је Дејан Давидовац, који је додао да је екипи скочило самопоуздање после везаних победа над Олимпијакосом и Партизаном у "Пиониру".

Ови резултати били су преко потребни екипи која имала три везана пораза на гостовањима (Будућност 92:86, Ефес 104:95, Макаби 89:75) и која је, на крају, завршила јануарско "сито и решето" са позитивним скором у два такмичења - 6:4.

Када је Евролига у питању, Алимпијевићев тим улази у серију мечева са ривалима из доњег дела табеле који су и прилика, и опасност: Басконија, Милано, Бамберг, Уникаха, па је утолико Фелдинов повратак важан баш колико и евентуални Антићев излазак из хроничне упале тетиве у стопалу.

Најбољи стрелац и скакач Басконије је Торнике Шенгелија са просеком од 14,7 поена и 6,2 скока, док екипа од Џејсона Гренџера добија 9,4 поена и 5,7 асистенција по мечу. Летонски репрезентативац Јанис Тима погађа 44,2 одсто шутева за три поена, што је за 0,2 одсто слабије од учинка Немање Дангубића.

петак

Химки - Уникаха (18.00)
Бамберг - Панатинаикос (20.00)
Басконија - Црвена звезда (20.30)

Табела: ЦСКА 16-4, Фенербахче 14-6, Реал 13-7, Панатинаикос 13-7, Олимпијакос 13-7, Жалгирис 12-8, Химки 11-9, Макаби 11-9, Басконија 9-11, Уникаха 8-12, Црвена звезда 8-12, Барселона 7-13, Валенсија 7-13, Бамберг 7-13, Милано 6-14, Ефес 5-15.

Парови 22. кола (8. и 9. фебруар): Макаби - Барселона, Панатинаикос - Басконија, Валенсија - ЦСКА, Уникаха - Ефес, Фенербачхе - Бамберг, Црвена звезда - Милано, Жалгирис - Химки, Реал – Олимпијакос.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар