EL: Gdje je Dejo stao, Dušane produži...!

63:73, 66:86, 69:87 - ovo su rezultati iz "Buesa" arene kada su u njoj nastupali košarkaši Crvene zvezde. Može li Alimpijević sa donekle oporavljenim Feldinom da nastavi ovaj niz? Saznaćemo u petak.

Košarka 02.02.2018 | 12:30
EL: Gdje je Dejo stao, Dušane produži...!
63:73 - 7. novembar 2013.
66:86 - 13. novembar 2014.
69:87 - 24. januar 2017.

Ovo su rezultati košarkaša Crvene zvezde u "Fernando Buesa" areni u Vitoriji, u kojoj igra jedan od najstandardnijih evroligaša, Baskonija, koja za sada nije uspela da zabeleži pobedu kod kuće u mečevima sa šampionom Srbije.

Da li će crveno-beli uspeti da nastave niz pobeda kakav je retko viđen na evroligaškim parketima predvođeni novim trenerom Dušanom Alimpijevićem i plejadom košarkaša koji su letos zamenili gotovo kompletan šampionski tim? Saznaćemo u petak kasno uveče kada bude završen poslednji meč 21. runde zakazan za 20.30.

Na megdan sa rivalom sa kojim ima skor 5-2 u Evroligi, Crvena zvezda krenula je bez Pera Antića, ali sa Džejmsom Feldinom čiji je skočni zglob izgledao dovoljno dobro da zauzme mesto u avionu. Mada, malo je verovatno da će Zvezdin trojkaš biti spreman za ulogu startera sa uobičajenom minutažom od 25 i po minuta tokom kojih je ove sezone ubacivao prosečno 12,2 poena.

Ipak, i sa njim i bez njega, Alimpijevićev tima ima dovoljno razloga da je novi podvig u Baskijim moguć. To nije želeo da prećuti ni 31-godišnji trener-debitant u evroligaškoj konkurenciji.

"Bodovi koje smo osvojili u prethodnom periodu protiv Olimpijakosa i Partizana su, uz važnost tih mečeva, svojevrsna mala potvrda da igramo bolje kada imamo vremena da treniramo. Očekuje nas utakmica sa Baskonijom, nisu se mnogo toga promenilo kod njih od duela u Beogradu, igraju dobro, konstantno i potpuno zasluženo u ravnopravnoj borbu za mesto u plej-ofu Evrolige", rekao je Alimpijević za klupski sajt.

Mladi trener naglasio je da se, za razliku od prvog meča kada je Baskonija 23. novembra pobedila u Beogradu 81:85, igra njegovog tima u mnogome promenila.

"Igrači su napredovali i individualno, a sve to stavili u službu tima. Nismo bez šanse. Baskonija ima puno opcija na centarskim pozicijama, čvrsti su i sve to na pravi način povezuje igrom jedan od najboljih plejmejkera trenutno, Džejson Grejndžer".

Za razliku od Alimpijevića, koji je kao "ruki" i dalje na klupi ekipe koju je nasledio od tvorca tri pomenute pobede, Dejana Radonjića, Baskonijina letošnja "opklada" Pablo Priđoni nije prošla - argentinski as priznao je posle pet mečeva na klupi ekipe za koju je dugo igrao da "nije to to" pa su direktori pronašli novo rešenje, Pedra Martineza.

Daleko iskusniji od Priđonija, Martinez je konsolidovao ekipu, ali i dalje nije doveo igru Baskonije na nivo da se bilo šta od njih očekuje, a najmanje pobede u kontinuitetu. Konkretno, ovaj tim u poslednjih šest evroligaških mečeva u "Buesi" zabeležio je polovičan učinak ređajući uspehe i neuspehe naizmenično: Fenerbahče 69:83, Unikaha 88:82, Barselona 85:82, CSKA 81:90, Olimpijakos 76:54, Milano 82:83.

"Znamo da je Baskonija vrlo jak protivnik, igraju na svom terenu, posebno su kvalitetni na pozicijama visokih igrača. I u Beogradu su igrali dobro, iskusni su, kažnjavali svaku našu grešku. Ipak, želimo da napravimo dobar rezultat, očekujem utakmicu koja će biti slična onoj u Beogradu", rekao je Dejan Davidovac, koji je dodao da je ekipi skočilo samopouzdanje posle vezanih pobeda nad Olimpijakosom i Partizanom u "Pioniru".

Ovi rezultati bili su preko potrebni ekipi koja imala tri vezana poraza na gostovanjima (Budućnost 92:86, Efes 104:95, Makabi 89:75) i koja je, na kraju, završila januarsko "sito i rešeto" sa pozitivnim skorom u dva takmičenja - 6:4.

Kada je Evroliga u pitanju, Alimpijevićev tim ulazi u seriju mečeva sa rivalima iz donjeg dela tabele koji su i prilika, i opasnost: Baskonija, Milano, Bamberg, Unikaha, pa je utoliko Feldinov povratak važan baš koliko i eventualni Antićev izlazak iz hronične upale tetive u stopalu.

Najbolji strelac i skakač Baskonije je Tornike Šengelija sa prosekom od 14,7 poena i 6,2 skoka, dok ekipa od Džejsona Grendžera dobija 9,4 poena i 5,7 asistencija po meču. Letonski reprezentativac Janis Tima pogađa 44,2 odsto šuteva za tri poena, što je za 0,2 odsto slabije od učinka Nemanje Dangubića.

petak

Himki - Unikaha (18.00)
Bamberg - Panatinaikos (20.00)
Baskonija - Crvena zvezda (20.30)

Tabela: CSKA 16-4, Fenerbahče 14-6, Real 13-7, Panatinaikos 13-7, Olimpijakos 13-7, Žalgiris 12-8, Himki 11-9, Makabi 11-9, Baskonija 9-11, Unikaha 8-12, Crvena zvezda 8-12, Barselona 7-13, Valensija 7-13, Bamberg 7-13, Milano 6-14, Efes 5-15.

Parovi 22. kola (8. i 9. februar): Makabi - Barselona, Panatinaikos - Baskonija, Valensija - CSKA, Unikaha - Efes, Fenerbačhe - Bamberg, Crvena zvezda - Milano, Žalgiris - Himki, Real – Olimpijakos.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar