Кељмендију шест година затвора

Основни суд у Приштини  прогласио је Насера Кељмендија кривим за неовлаштено поседовање наркотика у циљу дистрибуције, за шта га је осудио на шест година затвора, док је по свим осталим тачкама ослобођен, укључујући и тачку за организовани криминал која се повезује са убиством Рамиза Делалића.

Регион 01.02.2018 | 15:55
Кељмендију шест година затвора
Период проведен у притвору од 2013. до 2017. биће урачунат у казну.

Образлажући пресуду, суткиња Ана Адамска Галант казала је како је "дјеловало да о случају зна цијели Балкан и цијели свијет", али суд, нагласила је, не може да базира своју одлуку на причама.

Навела је и како су свједоци често и мијењали исказе, те да се једино могло потврдити да су заштићени свједоци К1 и К2 дали исте исказе за транспорт 25 килограма хероина до Аустрије.

Она је рекла и да је случај био дуг и тежак, да је саслушано око 80 свједока у више од 130 рочишта.

Пресуда је изречена након трогодишњег суђења. Оптужницу против Кељмендија подигло је Специјално тужилаштво Косова у јулу 2014. након што је у мају 2013. ухапшен на Косову на основу Интерполове потјернице.

У оптужници је било наведено да је наредбу за спровођење истраге против Кељмендија издало Тужилаштво Босне и Херцеговине септембра 2012. због основане сумње да је био укључен у организовану међународну трговину дрогом и у организацију убиства Рамиза Делалића. Истовремено, бх. суд је издао налог за притвор али је закључено да је Кељменди побјегао. Потом је за Кељмендијем издата и међународна потјерница.

Косовска полиција ухапсила је Кељмендија маја 2013. али због непостојања споразума о екстрадицији између Косова и Босне и Херцеговине, пуштен је на слободу. Истог дана Специјално тужилаштво Косова покреће истрагу против Кељмендија и по изласку из притвора хапси га ЕУЛЕX, Мисија ЕУ за владавину права на Косову.

Од тада остаје у притвору, суђење почиње 2015, а од јуна 2017. бранио се са слободе. На почетку суђења Кељменди се изјаснио да се не осећа кривим и додао да је цијели процес монтиран у БиХ.

Извор: РСЕ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Игор

01.02.2018 16:05

Хахахахахахахахх Ста на ово казе БиХ правосудје ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пародија

01.02.2018 22:28

Цуј мајке ти.Неовластено посједовање наркотика.Ко да је Бруфен имо у дзепу.Земљо отвори се.Проклети мајмунски Балкан.Све исто.Склоне га из Босне гдје све побио и онда у кокаин дрзави као неовластено дрзање.Ма дајте....