ФТ: Играње покера над Македонијом

Премијер Грчке Алексис Ципрас, иако у својој земљи има жесток отпор сваком рјешењу спора са северним сусједом, а које би садржало ријеч "Македонија", могао би у случају компромиса да постане "Бизмарк Балкана", пише данас "Фајненшл тајмс".

Свијет 01.02.2018 | 15:11
ФТ: Играње покера над Македонијом
У опширном тексту под насловом "Ципрас игра покер над Македонијом", ФТ пише да је ова година за Ципраса година у којој би требало да прослави изласак Грчке из осмогодишње рецесије.

Такође, под притиском Вашингтона, који жели Македонију ове године да види у НАТО, и естаблишмента ЕУ који разматра питање ослобађања Грчке дуга, компромис који би се постигао на челу са Ципрасом довео би га на позицију "Бизмарка Балкана", пише ФТ.

Лист, међутим, примећује да се око 60 одсто Грка противи да ријеч "Македонија" буде дио будућег рјешења имена.

Хиљаде људи изашло је на улице у јануару да би показали своје противљење имену "Македонија", а масовни протест очекују се и у недјељу у Атини.

ФТ подсјећа да спор у вези с именом датира од 1991. године, послије распада Југославије, када је створена Република Македонија.

Грчка се од почетка противила том имену, уз аргумент да такво име носи територијалну претњу за грчки регион Македонија.

Ради компромиса, Македонија је 1995. године прихватила привремено и незграпно име "Бивша Југословенска Република Македонија", пише ФТ.

Сукоб у вези с именом много је више од пуког локалног интереса, констатује аутор текста, те подсећа да је Грчка непопустљива у вези с тим, што је довело до блокирања "БЈРМ" у њеним тежњама да уђе у НАТО и Европску унији (с оијбзиром да Атина има право вета у оба савеза).

Сада две земље покушавају да ријеше спор једном за свагда.

Специјални изасланик УН Метју Нимиц у посјети је Атини и Скопљу ове седмице да би допринијо проналажењу компромиса.

Међу могућим рјешењима за име су "Нова Македонија" или "Вардарска Македонија".

После 20 година нерешавања спора, 2018. година је можда година у којој би грађани Македоније могли да сазнају како ће им се земља звати, наводи се у тексту "Финанциал Тимес".

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неђо.1.Фебруар.2018

01.02.2018 15:52

Македонци будите приправљени да учите шиптарски.Што сте тражили добићете.

ОДГОВОРИТЕ