FT: Igranje pokera nad Makedonijom

Premijer Grčke Aleksis Cipras, iako u svojoj zemlji ima žestok otpor svakom rješenju spora sa severnim susjedom, a koje bi sadržalo riječ "Makedonija", mogao bi u slučaju kompromisa da postane "Bizmark Balkana", piše danas "Fajnenšl tajms".

Svijet 01.02.2018 | 15:11
FT: Igranje pokera nad Makedonijom
U opširnom tekstu pod naslovom "Cipras igra poker nad Makedonijom", FT piše da je ova godina za Ciprasa godina u kojoj bi trebalo da proslavi izlasak Grčke iz osmogodišnje recesije.

Takođe, pod pritiskom Vašingtona, koji želi Makedoniju ove godine da vidi u NATO, i establišmenta EU koji razmatra pitanje oslobađanja Grčke duga, kompromis koji bi se postigao na čelu sa Ciprasom doveo bi ga na poziciju "Bizmarka Balkana", piše FT.

List, međutim, primećuje da se oko 60 odsto Grka protivi da riječ "Makedonija" bude dio budućeg rješenja imena.

Hiljade ljudi izašlo je na ulice u januaru da bi pokazali svoje protivljenje imenu "Makedonija", a masovni protest očekuju se i u nedjelju u Atini.

FT podsjeća da spor u vezi s imenom datira od 1991. godine, poslije raspada Jugoslavije, kada je stvorena Republika Makedonija.

Grčka se od početka protivila tom imenu, uz argument da takvo ime nosi teritorijalnu pretnju za grčki region Makedonija.

Radi kompromisa, Makedonija je 1995. godine prihvatila privremeno i nezgrapno ime "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", piše FT.

Sukob u vezi s imenom mnogo je više od pukog lokalnog interesa, konstatuje autor teksta, te podseća da je Grčka nepopustljiva u vezi s tim, što je dovelo do blokiranja "BJRM" u njenim težnjama da uđe u NATO i Evropsku uniji (s oijbzirom da Atina ima pravo veta u oba saveza).

Sada dve zemlje pokušavaju da riješe spor jednom za svagda.

Specijalni izaslanik UN Metju Nimic u posjeti je Atini i Skoplju ove sedmice da bi doprinijo pronalaženju kompromisa.

Među mogućim rješenjima za ime su "Nova Makedonija" ili "Vardarska Makedonija".

Posle 20 godina nerešavanja spora, 2018. godina je možda godina u kojoj bi građani Makedonije mogli da saznaju kako će im se zemlja zvati, navodi se u tekstu "Financial Times".

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neđo.1.Februar.2018

01.02.2018 16:52

Makedonci budite pripravljeni da učite šiptarski.Što ste tražili dobićete.

ODGOVORITE