Нико не треба да буде изнад закона

Европска унија очекује конкретна дјела када је у питању владавина закона у Босни и Херцеговини - указала је данас у Бањој Луци Мицхаелла Матуелла, шефица Одјела за БиХ и Албанију при Генералној дирекцији за политику сусједства и преговоре о проширењу Европске комисије.

Босна и Херцеговина 01.02.2018 | 14:41
Нико не треба да буде изнад закона
Нагласила је да све надлежне институције треба да раде на том питању.
 
-Владавина права је у центру процеса приступања неке земље Европској унији и због тога је улога судија и тужилаца велика у смислу резултата и одговрности које треба да постигну како за добробит грађана БиХ, тако и контексту приступања земље Унији - рекла је Матуелла новинарима.
 
Указала је и на бројне изазове које треба ријешити како би бх. правосуђе било независно и професионално те како би се провео Акциони план за провођење мјера поводом одлука Уставног суда БиХ о кршењу права на суђење у разумном року те закључци Пододбора за правду, слободу и сигурност (СПП) из 2016. и 2017. године.
 
-Постигнут је одеђени напредак и БиХ се налази у кључном тренутку, јер чека мишљења о захтјеву за чланство у ЕУ, а све ће ово бити рефлектовано у мишљењу које ће Комисија дати - додала је Матуелла.
 
И замјеник амбасадорице САД у БиХ Паул Хороwитз је у свом говору на конференцији "Правосуђе - тренутно стање и перспектива с акцентом на борбу против корупције и организираног криминала", указао да је број предмета с високопозиционим званичницима, који су успјешно процесуирани у БиХ, разочаравајуће низак.
 
-Тај број ће наставити да пада, уколико се поилитичарима дозволи да овладају или врше утицај на правосуђе – рекао је Хороwитз и нагласио да су хитно потребни успјешни примјери процесуирања предмета корупције, организованог и привредног криминала.
 
Поновио је да се таквим дјеловањем и процесуирањем високопозиционих службеника мора да поручи да – нико није изнад закона.
 
Хороwитз је указао и да су кључ за борбу против корупције судије и тужиоци, односно њихова стручност, професионализам и интегритет.
 
-САД су и даље веома забринуте због политичког утицаја који је широко распорострањен унутар сваке поре правосуђа БиХ. Због тога, САД заједно с грађанима БиХ раде на отклањању овог негативног утицаја - нагласио је он.
 
Дводневну конференцију је организовало Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине (ВСТВБиХ), у сарадњи с Уредом Специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини (ЕУСР) и Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД).
 
Ријеч је о трећој годишњој конференцији на тему реформе правосудног система, коју ВСТВБиХ организује у сарадњи с ЕУСР-ом и УСАИД-ом.

(Фена)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лакрдија

01.02.2018 14:46

А како мислис ти да ми србујемо ако постујемо право??

ОДГОВОРИТЕ