Niko ne treba da bude iznad zakona

Evropska unija očekuje konkretna djela kada je u pitanju vladavina zakona u Bosni i Hercegovini - ukazala je danas u Banjoj Luci Michaella Matuella, šefica Odjela za BiH i Albaniju pri Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije.

Bosna i Hercegovina 01.02.2018 | 14:41
Niko ne treba da bude iznad zakona
Naglasila je da sve nadležne institucije treba da rade na tom pitanju.
 
-Vladavina prava je u centru procesa pristupanja neke zemlje Evropskoj uniji i zbog toga je uloga sudija i tužilaca velika u smislu rezultata i odgovrnosti koje treba da postignu kako za dobrobit građana BiH, tako i kontekstu pristupanja zemlje Uniji - rekla je Matuella novinarima.
 
Ukazala je i na brojne izazove koje treba riješiti kako bi bh. pravosuđe bilo nezavisno i profesionalno te kako bi se proveo Akcioni plan za provođenje mjera povodom odluka Ustavnog suda BiH o kršenju prava na suđenje u razumnom roku te zaključci Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost (SPP) iz 2016. i 2017. godine.
 
-Postignut je odeđeni napredak i BiH se nalazi u ključnom trenutku, jer čeka mišljenja o zahtjevu za članstvo u EU, a sve će ovo biti reflektovano u mišljenju koje će Komisija dati - dodala je Matuella.
 
I zamjenik ambasadorice SAD u BiH Paul Horowitz je u svom govoru na konferenciji "Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva s akcentom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala", ukazao da je broj predmeta s visokopozicionim zvaničnicima, koji su uspješno procesuirani u BiH, razočaravajuće nizak.
 
-Taj broj će nastaviti da pada, ukoliko se poilitičarima dozvoli da ovladaju ili vrše uticaj na pravosuđe – rekao je Horowitz i naglasio da su hitno potrebni uspješni primjeri procesuiranja predmeta korupcije, organizovanog i privrednog kriminala.
 
Ponovio je da se takvim djelovanjem i procesuiranjem visokopozicionih službenika mora da poruči da – niko nije iznad zakona.
 
Horowitz je ukazao i da su ključ za borbu protiv korupcije sudije i tužioci, odnosno njihova stručnost, profesionalizam i integritet.
 
-SAD su i dalje veoma zabrinute zbog političkog uticaja koji je široko rasporostranjen unutar svake pore pravosuđa BiH. Zbog toga, SAD zajedno s građanima BiH rade na otklanjanju ovog negativnog uticaja - naglasio je on.
 
Dvodnevnu konferenciju je organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), u saradnji s Uredom Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).
 
Riječ je o trećoj godišnjoj konferenciji na temu reforme pravosudnog sistema, koju VSTVBiH organizuje u saradnji s EUSR-om i USAID-om.

(Fena)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

lakrdija

01.02.2018 14:46

A kako mislis ti da mi srbujemo ako postujemo pravo??

ODGOVORITE