Наредне седмице конкретни радови

Министар саобраћаја и комуникација БиХ Исмир Јуско одржао је данас два састанка у вези пројекта градње аутопута Сарајево - Београд, један са турским министром саобраћаја Ахметом Арсланом, а други са амбасадором Турске у БиХ Халдуном Коцом.

Босна и Херцеговина 31.01.2018 | 19:56
Наредне седмице конкретни радови
Јуско је казао да већ у понедјељак долази цијела екипа из Турске.

"Након првобитне информације и састанка одржаног у Истанбулу, везаног за изградњу кружне руте спајања Сарајева и Београда, с једне стране преко Тузле, а с друге преко Вардишта - јутрос сам имао први телефонски састанак са министром Ахметом Арсланом. Тај састанак је био изузетно позитиван и конструктиван, већ толико да смо договорили да у понедјељак, 5. фебруара, дође цијела екипа из Турске", казао је Јуско у разговору за Клиx.

Најавио је да ће доћи замјеник директора Дирекције за путеве Турске, заједно са цијелом екипом.

"Они већ имају одређене анализе везане за приједлоге изградње кружне руте Сарајево - Београд. Такође очекују и од нас да им доставимо све информације везане за ове правце. Већ идуће седмице крећемо у конкретне радове. Ја сам министру рекао да им се у потпуности стављамо на располагање, како Министарство саобраћаја и комуникација БиХ, тако и ја као министар. Истакао сам то више пута у посљедње вријеме: након Коридора 5Ц ово је дефинитивно највећи инфраструктурни пројекат када је ријеч о транспортној инфраструктури у Босни и Херцеговини", рекао је Јуско.

Други састанак Јуско је одржао данас са амбасадором Републике Турске у Босни и Херцеговини Халдуном Коцом, а казао је да је договорено да у уторак, 6. фебруара, одрже заједнички састанак са представницима ентитета.

"Ми ћемо презентовати, са наше стране, сав материјал који имамо везан за изградњу планиране руте. Исто то очекујемо и са њихове стране, да видимо шта они имају. То ће бити један иницијални састанак. Ја сам предложио амбасадору да њихову посјету искористимо да они обиђу и један и други правац, чисто како би се упознали са тим дијеловима Босне и Херцеговине и да би имали бољу слику куда те руте треба да иду", констатовао је Јуско.

На питање у вези са финансијским сегментом цијелог пројекта, Јуско је казао да управо на предстојећим састанцима очекује повратну информацију у вези финансирања градње путева.

"Заиста је ријеч о позитивној ствари. Од самог почетка дефинитивно сам био става да тузланска регија, гдје саобраћа 22 хиљаде возила и гдје живи готово милион становника, трпи највеће загушење у саобраћају. Та регија је била нулти приоритет да се ријеши квалитетном транспортном инфраструктуром. Исто тако сам био става да источни дио Босне и Херцеговине не смије бити одсјечен од квалитетне транспортне инфраструктуре. Заступао сам став да, ако за то постоји могућност, идемо у изградњу оба крака. То је напосљетку и договорен", закључио је министар Јуско.

Извор: Клиx

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

тб

31.01.2018 19:15

Већи су нам Турци пријатељи од брће Руса.Мислили ми шта хоћемо тако испаде.Велики мали кредит , обећање лудом радовање ,нажалост.Турци неће слагати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЕКО

31.01.2018 20:16

Малоли је 500 год да те неко гази и јос буде велики пријатељ?

Name

Са стране

31.01.2018 20:08

Рачун без крчмара! Нити је Бакир имао овлашћење да преговара у име свих, нити се ишта може спровести у дело без одобрења и сарадње ентитетских влада. Шупља прича која Бакиру даје инфузију пред изборе и ништа више од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.01.2018 20:51

Ти писес како теби одговара. Ја овдје видим јасно лобирање Бакира за конкретну инвестицију Турске. Могу реци само браво за Бакира и Вуцица са овим су исцупали маxимум и за Србију и за БиХ