Њемачки лист о приступу Европи

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер посјетиће западнобалканске земље уочи објављивања Стратегије проширења ЕУ, планираног за 6. фебруар, пише данас "Суеддеутсцхе Зеитунг".

Свијет 31.01.2018 | 18:39
Њемачки лист о приступу Европи
Лист тим поводом пише да Европска комисија сматра да би Србија и Црна Гора, негдје између 2024. и 2026. могле бити "зреле за приступ".

"Могуће је да ће Црна Гора и Србија 2025. испунити услове", преноси "Суеддеутсцхе Зеитунг" оцјену посланика Европског парламента Дејвида Мекалистера.

Оне су "на челу трке", рекао је Мекалистер, који се као извјестилац ЕУ протеклих година интензивно бавио Србијом.

Србија је, према његовим ријечима, "економски на правом путу’, али се "налази пред великим изазовима" када је ријеч "о правној држави, слободи медија и борби против корупције и организованог криминала".

Томе треба додати и услов ЕУ да Србија и Косово обавезујућим споразумом нормализују међусобне односе, додао је Мекалистер, преноси Деутсцхе Wелле.

Зидојче цајтунг примјећује да Мекалистер пажљиво бира ријечи.

"Као најбољи могући сценарио он означава термин за приступ Србије и Црне Горе средином сљедеће деценије. А предуслов за то је да те двије земље ’заиста донесу и спроведу у дјело све неопходне реформе’".

Према Мекалистеру, исправно је то што се ЕУ сада више окреће региону у којем се и Русија, Турска, Кина и Саудијска Арабија боре за утицај, преноси "Суеддеутсцхе Зеитунг".

"Западни Балкан је заслужио више од љубазне незаинтересованости", напомиње Мекалистер, те поручје: "Ако се не побринемо за стабилност на Балкану, политичка нестабилност ће нас непосредно погодити".

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сан

31.01.2018 20:44

Нема сансе да це Србија тог датума бити примљена у ЕУ, јер це услов бити, да Србија призна Космет. Прије це Албанија или Космет испунити услове за ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ