Njemački list o pristupu Evropi

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker posjetiće zapadnobalkanske zemlje uoči objavljivanja Strategije proširenja EU, planiranog za 6. februar, piše danas "Sueddeutsche Zeitung".

Svijet 31.01.2018 | 18:39
Njemački list o pristupu Evropi
List tim povodom piše da Evropska komisija smatra da bi Srbija i Crna Gora, negdje između 2024. i 2026. mogle biti "zrele za pristup".

"Moguće je da će Crna Gora i Srbija 2025. ispuniti uslove", prenosi "Sueddeutsche Zeitung" ocjenu poslanika Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera.

One su "na čelu trke", rekao je Mekalister, koji se kao izvjestilac EU proteklih godina intenzivno bavio Srbijom.

Srbija je, prema njegovim riječima, "ekonomski na pravom putu’, ali se "nalazi pred velikim izazovima" kada je riječ "o pravnoj državi, slobodi medija i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Tome treba dodati i uslov EU da Srbija i Kosovo obavezujućim sporazumom normalizuju međusobne odnose, dodao je Mekalister, prenosi Deutsche Welle.

Zidojče cajtung primjećuje da Mekalister pažljivo bira riječi.

"Kao najbolji mogući scenario on označava termin za pristup Srbije i Crne Gore sredinom sljedeće decenije. A preduslov za to je da te dvije zemlje ’zaista donesu i sprovedu u djelo sve neophodne reforme’".

Prema Mekalisteru, ispravno je to što se EU sada više okreće regionu u kojem se i Rusija, Turska, Kina i Saudijska Arabija bore za uticaj, prenosi "Sueddeutsche Zeitung".

"Zapadni Balkan je zaslužio više od ljubazne nezainteresovanosti", napominje Mekalister, te poručje: "Ako se ne pobrinemo za stabilnost na Balkanu, politička nestabilnost će nas neposredno pogoditi".

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

san

31.01.2018 21:44

Nema sanse da ce Srbija tog datuma biti primljena u EU, jer ce uslov biti, da Srbija prizna Kosmet. Prije ce Albanija ili Kosmet ispuniti uslove za EU.

ODGOVORITE