"Милбауер" добија посао штампања

Канцеларија за разматрање жалби БиХ одбила је жалбу француске компаније "Гемалто", чиме су створени предуслови да Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) након неколико неуспјешних покушаја заврши тендер за набавку пасошких књижица и тако избјегне могућу нову кризу односно да грађани остану без пасоша, сазнају "Независне".

Босна и Херцеговина 31.01.2018 | 08:06
"Милбауер" добија посао штампања
Најбољу понуду на посљедњи тендер, на који се и жалио "Гемалто", доставила је бањалучка компанија "Милбауер", која за четворогодишње штампање пасошких књижица тражи 28,47 милиона КМ с ПДВ-ом, док је компанија "Веридос" тражила чак 53,28 милиона КМ. Ове двије компаније једине су и доставиле понуде за четворогодишњи посао штампања пасошких књижица, иако их је далеко више преузело тендерску документацију.

"Сада ИДДЕЕА треба да потпише уговор, вјероватно с 'Милбауером', а након тога 'Веридос', ако се одлучи на то, има могућност жалбе. Очекујемо да се најдаље идуће недјеље потпише тај уговор", испричао је извор "Независних".

Подсјећања ради, власти БиХ, односно Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података дуже од годину дана не успијева да спроведе тендер за набавку пасошких књижица, јер по жалбама заинтересованих компанија Канцеларија за разматрање жалби неколико пута је поништавала овај поступак јавне набавке.

Почетком прошле године због немогућности спровођена тендера грађани БиХ на неколико дана остали су без пасоша јер ИДДЕЕА није успијевала у законом задатом року од мјесец дана да испоручи пасоше грађанима који су их тражили. Након тог проблема и застоја у издавању пасоша, ИДДЕЕА је била приморана да спроведе преговарачки поступак, на којем је с бањалучком фирмом "Милбауер", а која је и до тада набављала пасоше, склопила нови уговор на годину дана. Тај уговор истиче у марту ове године, али вјероватно ће до тада бити завршена процедура и додијељен јој нови четворогодишњи уговор.

Адил Османовић, министар цивилних послова БиХ, рекао је почетком ове седмице да грађани БиХ неће имати проблема с издавањем пасоша као што је то био случај почетком 2017. године.

"Уколико тендер буде поништен, очекујем да менаџмент ИДДЕЕА нађе адекватно рјешење како се грађани БиХ не би нашли у проблемима у каквим су били почетком прошле године", рекао је Османовић.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сошпа

31.01.2018 09:31

Је.ете га и ви са овим пасошким књижицама. Хоће ли их бити или неће бити, реците која је информација коначна па да знамо на чему смо. Докле више, сваки дан друга инфо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба11ЦЦ

31.01.2018 10:01

Вецина градјана Српске има пасос Србије који се мозе брзо извадити у конзулату Србије у Бањалуци тако да нас ова информација пуно не тангира

Name

Намирити дуговања покраденом имовином

31.01.2018 10:26

Сва наведена дуговања намирити имовином директора болница, домова здравља и министара здравља и социјалне заштите РС и да видиш како ће све бити ријесено.

ОДГОВОРИТЕ