"Milbauer" dobija posao štampanja

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odbila je žalbu francuske kompanije "Gemalto", čime su stvoreni preduslovi da Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) nakon nekoliko neuspješnih pokušaja završi tender za nabavku pasoških knjižica i tako izbjegne moguću novu krizu odnosno da građani ostanu bez pasoša, saznaju "Nezavisne".

Bosna i Hercegovina 31.01.2018 | 08:06
"Milbauer" dobija posao štampanja
Najbolju ponudu na posljednji tender, na koji se i žalio "Gemalto", dostavila je banjalučka kompanija "Milbauer", koja za četvorogodišnje štampanje pasoških knjižica traži 28,47 miliona KM s PDV-om, dok je kompanija "Veridos" tražila čak 53,28 miliona KM. Ove dvije kompanije jedine su i dostavile ponude za četvorogodišnji posao štampanja pasoških knjižica, iako ih je daleko više preuzelo tendersku dokumentaciju.

"Sada IDDEEA treba da potpiše ugovor, vjerovatno s 'Milbauerom', a nakon toga 'Veridos', ako se odluči na to, ima mogućnost žalbe. Očekujemo da se najdalje iduće nedjelje potpiše taj ugovor", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Podsjećanja radi, vlasti BiH, odnosno Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka duže od godinu dana ne uspijeva da sprovede tender za nabavku pasoških knjižica, jer po žalbama zainteresovanih kompanija Kancelarija za razmatranje žalbi nekoliko puta je poništavala ovaj postupak javne nabavke.

Početkom prošle godine zbog nemogućnosti sprovođena tendera građani BiH na nekoliko dana ostali su bez pasoša jer IDDEEA nije uspijevala u zakonom zadatom roku od mjesec dana da isporuči pasoše građanima koji su ih tražili. Nakon tog problema i zastoja u izdavanju pasoša, IDDEEA je bila primorana da sprovede pregovarački postupak, na kojem je s banjalučkom firmom "Milbauer", a koja je i do tada nabavljala pasoše, sklopila novi ugovor na godinu dana. Taj ugovor ističe u martu ove godine, ali vjerovatno će do tada biti završena procedura i dodijeljen joj novi četvorogodišnji ugovor.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, rekao je početkom ove sedmice da građani BiH neće imati problema s izdavanjem pasoša kao što je to bio slučaj početkom 2017. godine.

"Ukoliko tender bude poništen, očekujem da menadžment IDDEEA nađe adekvatno rješenje kako se građani BiH ne bi našli u problemima u kakvim su bili početkom prošle godine", rekao je Osmanović.

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sošpa

31.01.2018 09:31

Je.ete ga i vi sa ovim pasoškim knjižicama. Hoće li ih biti ili neće biti, recite koja je informacija konačna pa da znamo na čemu smo. Dokle više, svaki dan druga info.

ODGOVORITE
Name

Baba11CC

31.01.2018 10:01

Vecina gradjana Srpske ima pasos Srbije koji se moze brzo izvaditi u konzulatu Srbije u Banjaluci tako da nas ova informacija puno ne tangira

Name

Namiriti dugovanja pokradenom imovinom

31.01.2018 10:26

Sva navedena dugovanja namiriti imovinom direktora bolnica, domova zdravlja i ministara zdravlja i socijalne zaštite RS i da vidiš kako će sve biti rijeseno.

ODGOVORITE