Човић: Надам се рјешењу закона

Надам да ми можемо наћи рјешење на моделу који смо усагласили сви без изузетка у БиХ, да представници једног народа другом неће бирати представнике, како чланове Предсједништва тако ни у Дому народа, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић.

Босна и Херцеговина 30.01.2018 | 22:26
Човић: Надам се рјешењу закона
На питање за колико предстојећи састанак може приближити ставове ХДЗ-а и СДА када је у питању Изборни закон, Човић за Аваз каже да су разлике још велике и додаје:

"И даље осјећам да примарно представници СДА и господин Изетбеговић данас желе, једноставно, направити статус qуо у односима у БиХ када је у питању изборно законодавство, како би се у 10. мјесецу могло видно утицати на односе унутар хрватског гласачког тијела, односно вођење политике код хрватског народа".

Човић је потврдио је да заједно са Бакиром Изетбеговићем и Младеном Иванићем сутра путује у Брисел. Рекао је да ће се они у Бриселу у капацитету чланова Предсједништва прво заједнички, а потом и појединачно, и то у страначком својству, састати с предсједником Европске народне странке (ЕПП) Жозефом Долом.

Како је појаснио, главна тема разговора биће измјене Изборног закона БиХ те ситуација у БиХ. Предсједавајући Предсједништва рекао је да су он, Изетбеговић и Иванић имали обавезу доставити предсједнику ЕПП-а своје виђење проблематике у вези с Изборним законом те приједлоге како те проблеме ријешити, што је он, каже, и учинио.

С друге стране, он сматра да ће разговори који се воде с представницима европске и америчке администрације у БиХ о Изборном закону довести до неког искорака. Такође, с обзиром на то да је очигледно да приједлог измјена овог закона који је у парламентарну процедуру упутио ХДЗ нема подршку Представничког дома, који би се о томе требао изјаснити сутра, Човић каже да онда очекује да неко упути боље рјешење.

"Мени је једино битна клаузула у том свему да хрватски народ може бирати своје представнике и ако је тај услов прихватљив свима, онда је лако наћи рјешење. Било које рјешење које осигурава такав резултат онда је прихватљиво“ сматра Човић.

Позив партнерима 

Човић сматра да би се одржавањем избора без измијењеног Закона могло ући у много тежу кризу него што је имамо данас, јер се не би могли имплементирати изборни резултати.

"И мислим да то никоме није циљ. И сматрам да је могуће постићи компромис. Позивам партнере, прије свега када је у питању бошњачка политичка сцена, да се тражи рјешење између Хрвата и Бошњака да, једноставно, схватимо да није ово надмудривање око једне или друге политичке странке. Него нужда којом ћемо заштитити конститутивност народа, легитимност представљања и дати шансу да БиХ нормално профункционише након наредних избора", истиче Човић.

Изетбеговић у Турску није отишао у име Предсједништва БиХ

Коментаришући састанак Бакира Изетбеговића, члана Предсједништва БиХ, с предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и предсједником Србије Александром Вучићем јуче у Истанбулу, Човић је казао да Изетбеговић у Турску није отишао у име Предсједништва БиХ.

"Господин Иванић, ја и господин Изетбеговић разговарали смо о томе и моје је мишљење било, а једнако је било и мишљење господина Иванића, да је то неприхватљива варијанта. У овом случају господин Изетбеговић отишао је у своје особно име или у име странке, у име Предсједништва свакако није отишао", казао је Човић.

Он се осврнуо и на недавну Изетбеговићеву изјаву у Београду да ће се спољна политика БиХ водити искључиво у Сарајеву.

"Сад одједном један од чланова Предсједништва БиХ, у чије име, то не знамо и о томе сви нагађамо, иде у другу државу, разговара с предсједницима друге двије државе и разговара о неким темама које не могу бити ништа друго до спољна политика БиХ. Надам се да ће нам Изетбеговић то појаснити сутра и прекосутра, али то је за мене у сваком случају као норма неприхватљиво", истакао је Човић.

Извор: Аваз

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

неко име

30.01.2018 22:23

Изетбеговић је у Истанбул ишао на позив Вучића и Ердогана ,сто знаци да ни ти ,а тако исто господин Иваниц нисте позвани.А у ције си ти име исао у Београд на састанак са Вуцицем.?Да ли си исао у Београд као као предсједавајући Предсједништва БиХ или као неко ко представља хрватски народ у БиХ.?У ције си ти име исао у Аустралију и Нови Зеланд на тросак БиХ ,као као предсједавајући Предсједништва БиХ или као неко ко представља хрватски народ у БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

4 кантона

30.01.2018 22:31

Резолуцијом Вијећа Европе налаже се политичким представницима у БиХ да проведу измјене кантоналних Устава, како би сваи народи и грађани имали једнака права. Устав ХНК, поред још три кантона у Федерацији БиХ, не признаје Србима улогу конститутивног народа.Драгану Човићу и ХДЗ-у пуна су уста приче о угрожености Хрвата у БиХ, а за то вријеме у срединама гдје влада не дозвољава никаква права Србима.Уставни суд Босне и Херцеговине је прије 18 година донио одлуку о равноправности свих народа, а некадашњи високи представник Паддy Асхдоwн прије 16 година је потврдио да се Устав ФБиХ мора односити и на кантоне, те да сви народи морају бити равноправни. Резолуцију Парламентарне скупштине Вијећа Европе која јасно и прецизно заговара измјене Устава БиХ и Изборни закон у складу са грађанским, а не етничким принципима, Драган Човић морао схватити као одустајање од етничких изборних јединица и етничких територијализација које су нужна посљедица таквог приступа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

31.01.2018 08:37

Човић је толико брзо водио и води БиХ у Брисел и Wасхингтон, да није ни примијетио да је завршио у Москви и Сибиру! Толико о његовој способности.

Name

Сос

31.01.2018 12:42

У Градаској управи у Мостару има цца520 упослених од тога 11 Срба.Засто никада о томе неприца и не уради дотицни господин.

Name

равноправност

30.01.2018 22:51

Избори у 2014. години други пут одржани под уставноправним оквиром којим се крши Еуропска конвенција о људским правима (ЕТС бр. 5) након пресуде из 2009. године у предмету “Сејдић и Финци”(само Срби, Хрвати и Бошњаци се могу кандидирати за државно Предсједништво или бити изабрани/именовани у Дом народа ПС БиХ).Обвеза боравишта везана уз избор трочланога Предсједништва државе це бити укинута у складу с пресудом Еуропског суда за људска права у предмету “Пилав” .Законска рјешења према којима се врши попуњавање Дома народа Федерације БиХ, како је утврдио Уставни суд БиХ на темељу апелације Боже Љубића, у супротности су с Уставом БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

30.01.2018 23:08

Овај Цовиц је изгубљен слуцај. Игра са Додиком против СДА а вамо моли и трази да се СДА одобровољи и гласа за некакве уставне промјене изборног закона...сваста..тако неце далеко догурат. Бакир иде на ону карту ..ОХРа, БИХ је Протекторат и ако ХДЗ хоце посље избора да блокира све,онда нек ОХР одлуцује.. Они имају Мандат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фифти фифти

31.01.2018 02:11

Надам да ми можемо наћи рјешење на моделу који смо усагласили сви без изузетка у БиХ, да представници једног народа другом неће бирати представнике, како чланове Предсједништва тако ни у Дому народа, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић.А ми босњаци каземо да хрвати требају онда да у структури власти на федералној и државној разини, а то је големи број водећих позиција и позиција у надзорним и управним одборима, Хрвати судјелују , само 15,43% .У БиХ 50,11% Бошњака, 30,78% Срба, 15,43% Хрвата.Хрватски представници у тијелима власти знатно више заступљени него што Хрвати у постоцима судјелују у укупном броју становника. "Хрвати су одлично позиционирани и на федералној и на државној разини. У структури власти на федералној и државној разини, а то је големи број водећих позиција и позиција у надзорним и управним одборима, Хрвати судјелују с 33 %, што је двоструко више од постотка у укупном броју становника у БиХ. У Вијећу министара БиХ такођер је паритет, а одлуке се доносе консензусом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

31.01.2018 05:17

Мој ујко никад нецес добити сто зелис.Свет је једном погресио са РС никад висе зато сад испастају Срби са КМ због Додикове политике.Зато им сиптари недају заједницу СО,ти мислис уцењивати неце моци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееее мој лудиДјо

31.01.2018 10:07

Баби се снило сто јој мило.

Name

Горан

31.01.2018 10:28

Не лупај, Срби и Хрвати су заробљеници муслимана у пропалој бих. Европа не да муслиманима џамахирију на Балкану и зато нас држе у кавезу са вама,фуј.

Name

@Горан

31.01.2018 11:09

Бјежи Горане у матицу док те нису муслимани бацили у кавез са лавовима, као што су у рату бацали србску нејач!

Name

ре гоги

31.01.2018 12:57

На којој терапији си болан???