Čović: Nadam se rješenju zakona

Nadam da mi možemo naći rješenje na modelu koji smo usaglasili svi bez izuzetka u BiH, da predstavnici jednog naroda drugom neće birati predstavnike, kako članove Predsjedništva tako ni u Domu naroda, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Bosna i Hercegovina 30.01.2018 | 22:26
Čović: Nadam se rješenju zakona
Na pitanje za koliko predstojeći sastanak može približiti stavove HDZ-a i SDA kada je u pitanju Izborni zakon, Čović za Avaz kaže da su razlike još velike i dodaje:

"I dalje osjećam da primarno predstavnici SDA i gospodin Izetbegović danas žele, jednostavno, napraviti status quo u odnosima u BiH kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kako bi se u 10. mjesecu moglo vidno uticati na odnose unutar hrvatskog glasačkog tijela, odnosno vođenje politike kod hrvatskog naroda".

Čović je potvrdio je da zajedno sa Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem sutra putuje u Brisel. Rekao je da će se oni u Briselu u kapacitetu članova Predsjedništva prvo zajednički, a potom i pojedinačno, i to u stranačkom svojstvu, sastati s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Žozefom Dolom.

Kako je pojasnio, glavna tema razgovora biće izmjene Izbornog zakona BiH te situacija u BiH. Predsjedavajući Predsjedništva rekao je da su on, Izetbegović i Ivanić imali obavezu dostaviti predsjedniku EPP-a svoje viđenje problematike u vezi s Izbornim zakonom te prijedloge kako te probleme riješiti, što je on, kaže, i učinio.

S druge strane, on smatra da će razgovori koji se vode s predstavnicima evropske i američke administracije u BiH o Izbornom zakonu dovesti do nekog iskoraka. Takođe, s obzirom na to da je očigledno da prijedlog izmjena ovog zakona koji je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ nema podršku Predstavničkog doma, koji bi se o tome trebao izjasniti sutra, Čović kaže da onda očekuje da neko uputi bolje rješenje.

"Meni je jedino bitna klauzula u tom svemu da hrvatski narod može birati svoje predstavnike i ako je taj uslov prihvatljiv svima, onda je lako naći rješenje. Bilo koje rješenje koje osigurava takav rezultat onda je prihvatljivo“ smatra Čović.

Poziv partnerima 

Čović smatra da bi se održavanjem izbora bez izmijenjenog Zakona moglo ući u mnogo težu krizu nego što je imamo danas, jer se ne bi mogli implementirati izborni rezultati.

"I mislim da to nikome nije cilj. I smatram da je moguće postići kompromis. Pozivam partnere, prije svega kada je u pitanju bošnjačka politička scena, da se traži rješenje između Hrvata i Bošnjaka da, jednostavno, shvatimo da nije ovo nadmudrivanje oko jedne ili druge političke stranke. Nego nužda kojom ćemo zaštititi konstitutivnost naroda, legitimnost predstavljanja i dati šansu da BiH normalno profunkcioniše nakon narednih izbora", ističe Čović.

Izetbegović u Tursku nije otišao u ime Predsjedništva BiH

Komentarišući sastanak Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem juče u Istanbulu, Čović je kazao da Izetbegović u Tursku nije otišao u ime Predsjedništva BiH.

"Gospodin Ivanić, ja i gospodin Izetbegović razgovarali smo o tome i moje je mišljenje bilo, a jednako je bilo i mišljenje gospodina Ivanića, da je to neprihvatljiva varijanta. U ovom slučaju gospodin Izetbegović otišao je u svoje osobno ime ili u ime stranke, u ime Predsjedništva svakako nije otišao", kazao je Čović.

On se osvrnuo i na nedavnu Izetbegovićevu izjavu u Beogradu da će se spoljna politika BiH voditi isključivo u Sarajevu.

"Sad odjednom jedan od članova Predsjedništva BiH, u čije ime, to ne znamo i o tome svi nagađamo, ide u drugu državu, razgovara s predsjednicima druge dvije države i razgovara o nekim temama koje ne mogu biti ništa drugo do spoljna politika BiH. Nadam se da će nam Izetbegović to pojasniti sutra i prekosutra, ali to je za mene u svakom slučaju kao norma neprihvatljivo", istakao je Čović.

Izvor: Avaz

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

neko ime

30.01.2018 22:23

Izetbegović je u Istanbul išao na poziv Vučića i Erdogana ,sto znaci da ni ti ,a tako isto gospodin Ivanic niste pozvani.A u cije si ti ime isao u Beograd na sastanak sa Vucicem.?Da li si isao u Beograd kao kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ili kao neko ko predstavlja hrvatski narod u BiH.?U cije si ti ime isao u Australiju i Novi Zeland na trosak BiH ,kao kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ili kao neko ko predstavlja hrvatski narod u BiH?

ODGOVORITE
Name

4 kantona

30.01.2018 22:31

Rezolucijom Vijeća Evrope nalaže se političkim predstavnicima u BiH da provedu izmjene kantonalnih Ustava, kako bi svai narodi i građani imali jednaka prava. Ustav HNK, pored još tri kantona u Federaciji BiH, ne priznaje Srbima ulogu konstitutivnog naroda.Draganu Čoviću i HDZ-u puna su usta priče o ugroženosti Hrvata u BiH, a za to vrijeme u sredinama gdje vlada ne dozvoljava nikakva prava Srbima.Ustavni sud Bosne i Hercegovine je prije 18 godina donio odluku o ravnopravnosti svih naroda, a nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown prije 16 godina je potvrdio da se Ustav FBiH mora odnositi i na kantone, te da svi narodi moraju biti ravnopravni. Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koja jasno i precizno zagovara izmjene Ustava BiH i Izborni zakon u skladu sa građanskim, a ne etničkim principima, Dragan Čović morao shvatiti kao odustajanje od etničkih izbornih jedinica i etničkih teritorijalizacija koje su nužna posljedica takvog pristupa.

ODGOVORITE
Name

Ah

31.01.2018 08:37

Čović je toliko brzo vodio i vodi BiH u Brisel i Washington, da nije ni primijetio da je završio u Moskvi i Sibiru! Toliko o njegovoj sposobnosti.

Name

Sos

31.01.2018 12:42

U Gradaskoj upravi u Mostaru ima cca520 uposlenih od toga 11 Srba.Zasto nikada o tome neprica i ne uradi doticni gospodin.

Name

ravnopravnost

30.01.2018 22:51

Izbori u 2014. godini drugi put održani pod ustavnopravnim okvirom kojim se krši Europska konvencija o ljudskim pravima (ETS br. 5) nakon presude iz 2009. godine u predmetu “Sejdić i Finci”(samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci se mogu kandidirati za državno Predsjedništvo ili biti izabrani/imenovani u Dom naroda PS BiH).Obveza boravišta vezana uz izbor tročlanoga Predsjedništva države ce biti ukinuta u skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Pilav” .Zakonska rješenja prema kojima se vrši popunjavanje Doma naroda Federacije BiH, kako je utvrdio Ustavni sud BiH na temelju apelacije Bože Ljubića, u suprotnosti su s Ustavom BiH.

ODGOVORITE
Name

Kiki

30.01.2018 23:08

Ovaj Covic je izgubljen slucaj. Igra sa Dodikom protiv SDA a vamo moli i trazi da se SDA odobrovolji i glasa za nekakve ustavne promjene izbornog zakona...svasta..tako nece daleko dogurat. Bakir ide na onu kartu ..OHRa, BIH je Protektorat i ako HDZ hoce poslje izbora da blokira sve,onda nek OHR odlucuje.. Oni imaju Mandat.

ODGOVORITE
Name

fifti fifti

31.01.2018 02:11

Nadam da mi možemo naći rješenje na modelu koji smo usaglasili svi bez izuzetka u BiH, da predstavnici jednog naroda drugom neće birati predstavnike, kako članove Predsjedništva tako ni u Domu naroda, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.A mi bosnjaci kazemo da hrvati trebaju onda da u strukturi vlasti na federalnoj i državnoj razini, a to je golemi broj vodećih pozicija i pozicija u nadzornim i upravnim odborima, Hrvati sudjeluju , samo 15,43% .U BiH 50,11% Bošnjaka, 30,78% Srba, 15,43% Hrvata.Hrvatski predstavnici u tijelima vlasti znatno više zastupljeni nego što Hrvati u postocima sudjeluju u ukupnom broju stanovnika. "Hrvati su odlično pozicionirani i na federalnoj i na državnoj razini. U strukturi vlasti na federalnoj i državnoj razini, a to je golemi broj vodećih pozicija i pozicija u nadzornim i upravnim odborima, Hrvati sudjeluju s 33 %, što je dvostruko više od postotka u ukupnom broju stanovnika u BiH. U Vijeću ministara BiH također je paritet, a odluke se donose konsenzusom.

ODGOVORITE
Name

dzoo

31.01.2018 05:17

Moj ujko nikad neces dobiti sto zelis.Svet je jednom pogresio sa RS nikad vise zato sad ispastaju Srbi sa KM zbog Dodikove politike.Zato im siptari nedaju zajednicu SO,ti mislis ucenjivati nece moci.

ODGOVORITE
Name

Eeee moj ludiDjo

31.01.2018 10:07

Babi se snilo sto joj milo.

Name

Горан

31.01.2018 10:28

Не лупај, Срби и Хрвати су заробљеници муслимана у пропалој бих. Европа не да муслиманима џамахирију на Балкану и зато нас држе у кавезу са вама,фуј.

Name

@Goran

31.01.2018 11:09

Bježi Gorane u maticu dok te nisu muslimani bacili u kavez sa lavovima, kao što su u ratu bacali srbsku nejač!

Name

re gogi

31.01.2018 12:57

Na kojoj terapiji si bolan???