Словенија се не одриче пресуде

Хрватска је за Словенију сусједна и пријатељска држава и партнер у ЕУ и НАТО савезу, али се Словенија не може одрећи примјене арбитражне пресуде којом је гранични спор коначно ријешен и то компромисом, изјавио је данас словеначки предсједник Борут Пахор.

Регион 30.01.2018 | 19:12
Словенија се не одриче пресуде
Он је на традиционалном пријему за амбасадоре страних земаља у Љубљани казао да арбитражна пресуда није ни Хрватској ни Словенији дала све што су тражиле, али да се ради о компромису са којим се мора живјети, преноси Хина.

"Што је још важније, тај компромис нам омогућава да и убудуће развијамо наше партнерство и пријатељство. Хрватска, на жалост, не признаје одлуку арбитражног суда, док Словенија од те пресуде не може и неће одустати јер за то нема никаквих стварних и правних разлога", казао је Пахор на Брду код Крања.

Он је подсјетио да словеначки и хрватски народ никада у прошлости нису били у оружаном сукобу и изразио очекивање да ће се Европска комисија више ангажовати на спровођењу арбитражне пресуде.

Како је оцијенио, да би дошло до рјешења спора и имплементације арбитражне пресуде потребан је билатерални дијалог на свим нивоима.

"За све гдје има могућност Словенија ће пресуду имплементирати, али са јасним циљем да избјегне заоштравања и инцидентеа. На словеначкој страни су и међународно право и шира међународна заједница и Словенија ће на арбитражном рјешењу и његовом спровођењу инсистирати", рекао је Пахор.

Пахор је поновио и подршку Љубљане напорима држава западног Балкана на њиховом путу у евроатлантске интеграције, али је изразио забринутост појавама нестабилности, нарочито у БиХ и додао да вјерује да то брине и све друге европске земље.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар