У току преговори о извозу јабука

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић потврдио је данас у Сарајеву да се на захтјев Управе за заштиту здравља биља БиХ већ ради на уговарању састанака са надлежним институцијама Руске Федерације у вези са извозом јабука.

Босна и Херцеговина 30.01.2018 | 17:50
У току преговори о извозу јабука
"Упућен је захтјев Управе за заштиту здравља биља БиХ како би био одржан састанак о извозу јабука или у БиХ или у Русији", рекао је Шаровић новинарима.

Он је нагласио да не постоје процјене о томе колику штету има БиХ од одлуке Русије за забрани увоз јабука из БиХ.

Шаровић је рекао да је питање колику ће штету имати произвођачи јабука у БиХ директно везано за дужину суспензије, изражавајући наду да би она могла кратко трајати.

"БиХ тренутно не може да извози јабуке у Русију и тај аранжман је блокиран док надлежна федерална служба Русије то не одблокира. Да би то било учињено неопходно је да БиХ учини одређене кораке који су сугерисани с руске стране, а то је да буду елиминисани и санкционисани они који су правили злоупотребе у трговини са Руском Федерацијом", навео је Шаровић.

Он је појаснио да је трговина јабукама регулисанана билатералним споразумом Руске Федерације и БиХ успостављањем протокола између двије земље прије годину дана.

"Тај процес је у току и дио активности је већ учинила Република Српска, односно надлежно министарство које је укинуло рјешење извозном објекту `Фрутек компани` из Бијељине. У току су активности у вези фитосанитарних сертификата које се односи на босанскохерцеговачко поријекло производа, у конкретном случају јабука, су у току", рекао је Шаровић.

Он је подсјетио да је Министарство спољне трговине и економских односа предложило посебну одлуку коју би усвојио и Савјет министара, а која се односи на унапређење регистара издавања рјешења за извозне објекете, односно које услове требају да имају да би могли да извозе на руско тржиште.

"Оно што знам јесте да су се у ову активност укључиле и неке друге контролне институције - Агенција за истраге и заштиту /Сипа/. Али не знам докле су они стигли и да ли има елементата кривичног дјела од неког од ових учесника", нагласио је Шаровић.

Он се осврнуо и на питање извоза меса у Турску који, како је рекао, тече несметано, истичући да у оквиру тог питања нема проблема системске природе.

"Турска страна забрањује и укида дозволе за извозне објекте за извоз у Турску када процијени да се ти објекти не придржавају билатералних спроазума о слободној трговини. Један такав објект тренутно нема дозволу Турске, а ријеч је о објекту `Бајра` из Травника", појаснио је Шаровић.

Према његовим ријечима, ових дана почиње откуп меса, односно бикова у цијелој БиХ јер постоје двије компаније које су од стране надлежне турске дирекције добиле дозволу за извоз меса у ову земљу.

"Приликом недавне посјете Турској, као ресорни минстар, обезбједио сам могућност извоза искоштаног говеђег меса у количини која ће бити најмање 10.000 тона у 2018. години и исту количину у 2019. години", рекао је Шаровић.

Русија је од 22. јануара поново увела забрану увоза јабука из БиХ. Разлог за увођење ове мјере јесте то што је компанија из Бијељине препакивала, према наводима руске стране, јабуке пореклом из Пољске и извозила их у Русију.

Си-Ен-Ен Турк и "Спутњик" недавно су објавили да је, наводно, из БиХ у Турску продато заражено месо, односно да је у 20 тона говедине откривена бактерија ешерихија коли.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

јоле

30.01.2018 18:02

Како вас није срамота поново се помолит пред људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какви преговори

30.01.2018 18:28

Какви преговори.Јел онај сверцер затворен ил није.Цуј сад преговори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ро

30.01.2018 18:46

Можда преговара онај Србијанац што има фирму у БН ? Поставите њега јер свакако ради за НЕКОГА из власти

ОДГОВОРИТЕ