Браво "навијачи"! ЕЛ покренула поступак против Звезде због Омића!

Управа Евролиге покренула је дисциплински поступак против Црвене звезде због транспарента групе њених навијача упућеном играчу београдског клуба Алену Омићу.  

Кошарка 30.01.2018 | 19:45
Браво "навијачи"! ЕЛ покренула поступак против Звезде због Омића!
Кошаркаши Звезде су у петак победили Олимпијакос са 89:78, а група њених навијача је током утакмице на трибини развила транспарент: "Шиптар, Хрват, Балија нису моја братија" и вређала Алена Омића, словеначког кошаркаша родјеног у Тузли.

"Порука коју је приказала мања група навијача ни на који начин не представља ни спорт ни кошарку, европску кошаркашку породицу нити организацију Евролиге, ни на који начин. Напротив, европска кошарка је увек била и биће пример интеграције на терену и ван њега, где су увек повезане културе, расе и религије делећи заједничку страст. Евролига је покренула дисциплински поступак против Црвене звезде", наводи се у саопштењу на сајту Евролиге.

Додаје се да ће Евролига наставити да подржава и слави мултикултуралне и мултиетничке разлике, користећи спорт као мост измедју култура и оштро се осудјује пошање дела навијача црвено-белих.

"Ставови које су навијачи исказали су увредљиви и штетни и у супротности принципима укључивања у заједницу и поштовања. Евролига снажно осудјује сваки вид дискриминације полова, сексуалности или неког другог људског стања", наводи се у саопштењу.

Евролига је добро видела шта се догађало на утакмици Црвена звезда мтс - Олимпијакос.

Навијачка група "Делије" звиждуцима, скандалозном поруком "Шиптар, Хрват, Балија, нису моја братија!" и заставама са ликом Ратка Младића, дочекала је новог центра Звезде Алена Омића, што је изазвало звиждуке већине навијача у хали и није промакло представницима најјачег такмичења. Штавише.

Руководство најјачег европског такмичења саопштило је да је покренуло дисциплински поступак против клуба због таквих поступака навијача, који су после те утакмице најавили бојкот мечева Кошаркашког клуба Црвена звезда све док Ален Омић игра у клубу.

Прочитајте комплетно саопштење Евролиге:

"Поводом банера који је група навијача Црвене звезде истакла у петак увече, Евролига жели да истакне следеће: порука коју је показала мањинска група навијача ни на који начин не представља ни кошарку као спорт, ни европску кошаркашку породицу, ни организацију 'Еуролеагуе Баскетбалл', ни на који начин. Напротив, европска кошарка увек је била и биће пример интеграције на терену и ван њега, где су културе, расе и религије увек биле повезиване, делећи једну, заједничку страст. Управо те културе, језици, расе и начини схватања живота и спорта учинили су то искуство јединственим и богатијим и били су средство за уједињење људи. Ставови које су навијачи изразили у петак су увредљиви, штетни и у супротности са принципима укључења у заједницу и поштовања"

"'Еуролеагуе Баскетбалл' наставиће да снажно подржава и слави мултикултуралност и мултиетничке разлике, користећи спорт као мост између култура. 'Еуролеагуе 'Баскетбалл' строго осуђује било коју врсту дискриминаторских коментара и било који гест усмерен против било које расе, пола, сексуалности или било ког људског стања".

"Дисциплински поступак против клуба је покренут", саопштила је Евролига.

Звезда се овим поводом није огласила, а испред владе је реаговала премијерка Ана Брнабић, поруком да је гест "Делија" страшан и недопустив.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кики

30.01.2018 19:26

Само забрана такмицења у свим лигама на 3 године мозе помоци таквим клубовимма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

30.01.2018 20:03

Нека, волим Звезду, али треба им ово. Дозволили су да им наркомани и хулигани воде клуб и одлучују о свему. Што већа казна то боље! Ваљда ће неком у Србији /а и у региону / доћи из гузице у главу. Њима је боље када играју пред празним трибинама, тада неће зарадити од улазница, али су сигурни да немају казни. Биће у плусу. Парадокс, али иситинит.