Bravo "navijači"! EL pokrenula postupak protiv Zvezde zbog Omića!

Uprava Evrolige pokrenula je disciplinski postupak protiv Crvene zvezde zbog transparenta grupe njenih navijača upućenom igraču beogradskog kluba Alenu Omiću.  

Košarka 30.01.2018 | 19:45
Bravo "navijači"! EL pokrenula postupak protiv Zvezde zbog Omića!
Košarkaši Zvezde su u petak pobedili Olimpijakos sa 89:78, a grupa njenih navijača je tokom utakmice na tribini razvila transparent: "Šiptar, Hrvat, Balija nisu moja bratija" i vređala Alena Omića, slovenačkog košarkaša rodjenog u Tuzli.

"Poruka koju je prikazala manja grupa navijača ni na koji način ne predstavlja ni sport ni košarku, evropsku košarkašku porodicu niti organizaciju Evrolige, ni na koji način. Naprotiv, evropska košarka je uvek bila i biće primer integracije na terenu i van njega, gde su uvek povezane kulture, rase i religije deleći zajedničku strast. Evroliga je pokrenula disciplinski postupak protiv Crvene zvezde", navodi se u saopštenju na sajtu Evrolige.

Dodaje se da će Evroliga nastaviti da podržava i slavi multikulturalne i multietničke razlike, koristeći sport kao most izmedju kultura i oštro se osudjuje pošanje dela navijača crveno-belih.

"Stavovi koje su navijači iskazali su uvredljivi i štetni i u suprotnosti principima uključivanja u zajednicu i poštovanja. Evroliga snažno osudjuje svaki vid diskriminacije polova, seksualnosti ili nekog drugog ljudskog stanja", navodi se u saopštenju.

Evroliga je dobro videla šta se događalo na utakmici Crvena zvezda mts - Olimpijakos.

Navijačka grupa "Delije" zvižducima, skandaloznom porukom "Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija!" i zastavama sa likom Ratka Mladića, dočekala je novog centra Zvezde Alena Omića, što je izazvalo zvižduke većine navijača u hali i nije promaklo predstavnicima najjačeg takmičenja. Štaviše.

Rukovodstvo najjačeg evropskog takmičenja saopštilo je da je pokrenulo disciplinski postupak protiv kluba zbog takvih postupaka navijača, koji su posle te utakmice najavili bojkot mečeva Košarkaškog kluba Crvena zvezda sve dok Alen Omić igra u klubu.

Pročitajte kompletno saopštenje Evrolige:

"Povodom banera koji je grupa navijača Crvene zvezde istakla u petak uveče, Evroliga želi da istakne sledeće: poruka koju je pokazala manjinska grupa navijača ni na koji način ne predstavlja ni košarku kao sport, ni evropsku košarkašku porodicu, ni organizaciju 'Euroleague Basketball', ni na koji način. Naprotiv, evropska košarka uvek je bila i biće primer integracije na terenu i van njega, gde su kulture, rase i religije uvek bile povezivane, deleći jednu, zajedničku strast. Upravo te kulture, jezici, rase i načini shvatanja života i sporta učinili su to iskustvo jedinstvenim i bogatijim i bili su sredstvo za ujedinjenje ljudi. Stavovi koje su navijači izrazili u petak su uvredljivi, štetni i u suprotnosti sa principima uključenja u zajednicu i poštovanja"

"'Euroleague Basketball' nastaviće da snažno podržava i slavi multikulturalnost i multietničke razlike, koristeći sport kao most između kultura. 'Euroleague 'Basketball' strogo osuđuje bilo koju vrstu diskriminatorskih komentara i bilo koji gest usmeren protiv bilo koje rase, pola, seksualnosti ili bilo kog ljudskog stanja".

"Disciplinski postupak protiv kluba je pokrenut", saopštila je Evroliga.

Zvezda se ovim povodom nije oglasila, a ispred vlade je reagovala premijerka Ana Brnabić, porukom da je gest "Delija" strašan i nedopustiv.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kiki

30.01.2018 19:26

Samo zabrana takmicenja u svim ligama na 3 godine moze pomoci takvim klubovimma.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

30.01.2018 20:03

Neka, volim Zvezdu, ali treba im ovo. Dozvolili su da im narkomani i huligani vode klub i odlučuju o svemu. Što veća kazna to bolje! Valjda će nekom u Srbiji /a i u regionu / doći iz guzice u glavu. Njima je bolje kada igraju pred praznim tribinama, tada neće zaraditi od ulaznica, ali su sigurni da nemaju kazni. Biće u plusu. Paradoks, ali isitinit.