Из Шпаније: Стоп за Косово у ЕУ

Шпанија доставила писмо у облику "нон пејпера" пред усвајање стратегије проширења на Западном Балкану, у ком "стопира" Косово.

Свијет 30.01.2018 | 10:37
Из Шпаније: Стоп за Косово у ЕУ
Само недељу дана пре усвајања Стратегије проширења ЕУ на земље Западног Балкана, Шпанија је довела у питање не само стратегију већ и цео процес због оштрог супротстављања укључивању Косова у било који процес који оставља утисак да се Косово третира као држава, пише Коха диторе.

У писму у облику "нон папер" које је Шпанија доставила пред усвајање стратегије проширења на Западном Балкану и који је дневник обезбедио, Шпанија се супроставља употреби термина WБ6, што је скраћеница са шест земаља Западног Балкана, и истиче да "Косово није део процеса проширења", пише Коха диторе. 

Ако се узму у обзир примедбе Шпаније, према наводима овог дневника, онда Стратегија проширења ЕУ, уместо подршке, још више гаси наде за поверење у процес проширења ЕУ. 

"У дипломатским круговима се помиње да Шпанија мисли да се супротстави и учешћу Косова на Самиту ЕУ и земаља Западног Балкана у Софији", пише Коха. 

Према саговорницима Кохе у Бриселу, скраћеница WБ6 се користи за стратегију како се не би "узнемириле" земље које нису признале Косово и у тексту се те земље називају партнерима ЕУ. 

Шпанија су супротставља и коришћењу тог назива. 

Дневник констатује да је овакав приступ Шпаније резултат унутрашњих проблема с којима се суочава и иде против свега што је до сада говорила о европским интегративним процесима. 

У "нон паперу" Шпанија тврди да је неопходно направити разлику између процеса проширења ЕУ и процедура и стратегија за Западни Балкан који је део заједничке спољне и безбедносне политике (ЦФСП) и која прати своју логику. Такође, Шпанија сматра да проширење не треба посматрати као директно средство за решавање политичких проблема у региону Западног Балкана. 

"Треба да се догоди супротно, неопходно је да се претходно превазидју ови сукоби како би се омогућио процес проширења", навели су представници Шпаније. 

У писму се представници Косова - које се помиње уз фусноту, позивају да унапреде остваривање стандарда који су зацртани у Споразуму о стабилизацији и придруживању, сугерише се наставак дијалога између Косова и Србије подржан од стране Европске уније, "пошто је немогуће пронаћи решење сукоба наметањем унилатералних резултата".

(Б92)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Коо

30.01.2018 10:04

Кад им Ангела заврне пипу, прихватит це они све, као и наси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

30.01.2018 10:13

Спанија озбиљна дрзава !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауди

30.01.2018 11:13

Па ови из Србије и фатају фицвирице око себе и навлаце их на танак лед да буду против Косова и вец једном нормалног зивота свију само из једног разлога да би сто дузе остали на власти. Боли њих нека ствар и за Србију и Косово битна је њима лицна функција и да продају народу маглу.

Name

СРБ ин

30.01.2018 11:32

Браво за Шпанију. Ово је први директан позив против представљања Косова као "државе" НЕка се мало уздрмају европски хохштаплери, који нам кроје судбину. Шта год да је позадиа ове акције Шпаније, још једном, браво за Шпанију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

30.01.2018 13:30

Не лаје куја ради села него ради себе.

Name

Ре

30.01.2018 14:08

Реце то крезуби сербин!

Name

Браво

30.01.2018 19:40

Спанци, свака цаст, Косово је света србска земља.

Name

@ Ре

31.01.2018 08:26

Боље и без зуба, него без мозга као ти!