Iz Španije: Stop za Kosovo u EU

Španija dostavila pismo u obliku "non pejpera" pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom "stopira" Kosovo.

Svijet 30.01.2018 | 10:37
Iz Španije: Stop za Kosovo u EU
Samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, Španija je dovela u pitanje ne samo strategiju već i ceo proces zbog oštrog suprotstavljanja uključivanju Kosova u bilo koji proces koji ostavlja utisak da se Kosovo tretira kao država, piše Koha ditore.

U pismu u obliku "non paper" koje je Španija dostavila pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu i koji je dnevnik obezbedio, Španija se suprostavlja upotrebi termina WB6, što je skraćenica sa šest zemalja Zapadnog Balkana, i ističe da "Kosovo nije deo procesa proširenja", piše Koha ditore. 

Ako se uzmu u obzir primedbe Španije, prema navodima ovog dnevnika, onda Strategija proširenja EU, umesto podrške, još više gasi nade za poverenje u proces proširenja EU. 

"U diplomatskim krugovima se pominje da Španija misli da se suprotstavi i učešću Kosova na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji", piše Koha. 

Prema sagovornicima Kohe u Briselu, skraćenica WB6 se koristi za strategiju kako se ne bi "uznemirile" zemlje koje nisu priznale Kosovo i u tekstu se te zemlje nazivaju partnerima EU. 

Španija su suprotstavlja i korišćenju tog naziva. 

Dnevnik konstatuje da je ovakav pristup Španije rezultat unutrašnjih problema s kojima se suočava i ide protiv svega što je do sada govorila o evropskim integrativnim procesima. 

U "non paperu" Španija tvrdi da je neophodno napraviti razliku između procesa proširenja EU i procedura i strategija za Zapadni Balkan koji je deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike (CFSP) i koja prati svoju logiku. Takođe, Španija smatra da proširenje ne treba posmatrati kao direktno sredstvo za rešavanje političkih problema u regionu Zapadnog Balkana. 

"Treba da se dogodi suprotno, neophodno je da se prethodno prevazidju ovi sukobi kako bi se omogućio proces proširenja", naveli su predstavnici Španije. 

U pismu se predstavnici Kosova - koje se pominje uz fusnotu, pozivaju da unaprede ostvarivanje standarda koji su zacrtani u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, sugeriše se nastavak dijaloga između Kosova i Srbije podržan od strane Evropske unije, "pošto je nemoguće pronaći rešenje sukoba nametanjem unilateralnih rezultata".

(B92)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Koo

30.01.2018 11:04

Kad im Angela zavrne pipu, prihvatit ce oni sve, kao i nasi.

ODGOVORITE
Name

Igor

30.01.2018 11:13

Spanija ozbiljna drzava !

ODGOVORITE
Name

audi

30.01.2018 12:13

Pa ovi iz Srbije i fataju ficvirice oko sebe i navlace ih na tanak led da budu protiv Kosova i vec jednom normalnog zivota sviju samo iz jednog razloga da bi sto duze ostali na vlasti. Boli njih neka stvar i za Srbiju i Kosovo bitna je njima licna funkcija i da prodaju narodu maglu.

Name

SRB in

30.01.2018 12:32

Bravo za Španiju. Ovo je prvi direktan poziv protiv predstavljanja Kosova kao "države" NEka se malo uzdrmaju evropski hohštapleri, koji nam kroje sudbinu. Šta god da je pozadia ove akcije Španije, još jednom, bravo za Španiju.

ODGOVORITE
Name

Mrki

30.01.2018 14:30

Ne laje kuja radi sela nego radi sebe.

Name

Re

30.01.2018 15:08

Rece to krezubi serbin!

Name

Bravo

30.01.2018 20:40

Spanci, svaka cast, Kosovo je sveta srbska zemlja.

Name

@ Re

31.01.2018 09:26

Bolje i bez zuba, nego bez mozga kao ti!