АБА: Добрићева шутерска рапсодија и немоћни Партизан!

Кошаркаши Црвене звезде савладали су највећег ривала Партизан 86:72 у 258. "вечитом" дербију, у оквиру 18. кола регионалне АБА лиге.  Добрић изрешетао Партизан! Звезда и у другом "вечитом" дербију убацила 14 тројки, а питање победника решила је серијом 16:2 од 25. до 30. минута.  Јадрански и српски шампион однео и другу победу у овосезонским вечитим дербијима.

Кошарка 29.01.2018 | 23:05
АБА: Добрићева шутерска рапсодија и немоћни Партизан!
Црвено-бели су сјајним шутем за три поена и одличном одбраном у преломним тренуцима меча режирали на крају убедљив тријумф у мечу који је био изједначен 25 минута.

Јунак Звезде био је 23-годишњи бек Огњен Добрић који је погођао тројке 6/7, по две у серији за +6 на полувремену, па +15 крајем трећег квартала.

Партизан 12:5, Дангубић поравнао тројкама, па кренуо Добрић за +6 (22:16). Си и Величковић узвраћају истом мером и преокрећу на 24:22 после 1/4. Нове тројке Звезде преко Лазића и Јанковића за 35:30, Величковић одржава Партизан у животу, али Добрић новом тројком одводи црвено-беле на 49:43 на полувремену. 

Величковић доминира у дуелу са Бјелицом и долази на корак од дабл-дабла, а захваљујући њему Партизан прати Звезду (53:52). Успедило је кључних пет минута меча, Звезда сјајном одбраном разбија концепцију Партизановог напада, црно-бели за пет минута поентирају свега два пута, а Добрић улази у нову серију тројки за недостижних +15 (71:56). 

Звезда са још тро тројке у низу (две Лазића) стиже до максималних 18 поена предности почетком последњег периода (79:61), те рутински приводи меч крају. Најефикаснији код домаћина био је поменути Добрић са 18 поена уз четири скока, 13 је додао Матијас Лесор, док је 12 убацио Немања Дангубић.

У тиму Партизана доминирао је капитен Новица Величковић са дабл-даблом од 20 поена и десет скокова уз три асистенције, 17 је додао Најџел Вилијамс-Гос уз шест скокова, пет проигравања али и четири изгубљене лопте, од чега неколико у тренуцима када је Звезда преламала меч. Двоцифрен учинак имао је и Вања Маринковић са 15 поена, уз три тројке и четири скока. 

Црвено-бели су се 15. победом у такмичењу поравнали са екипом Будућности на деоби прве позиције, па ће се у последња четири кола равноправно борити за предност домаћег терена у плеј-офу. 

С друге стране, Партизан је деветим поразом остао на минималним шансама да се домогне доигравања, јер има две победе мање од четвртопласираног Морнара. 

Последња четири кола:

19. ФМП – Звезда, Цедевита – Будућност, Партизан – Мега, Игокеа – Морнар
20. Звезда – Задар, Будућност – МЗТ, Олимпија – Партизан, Морнар – Цедевита
21. Игокеа – Звезда, Партизан – Будућност, Цибона – Морнар
22. Звезда – Цибона, Будућност – ФМП, Цедевита – Партизан, Морнар – МЗТ

Црвена звезда добила је и други овосезонски вечити дерби! Јадрански и српски шампион надиграо је Партизан, славио резултатом 86:74 (22:24, 27:19, 22:14, 15:17) и тако се изједначио са екипом Будућности на врху табеле Јадранске лиге. 

Огњен Добрић игра као у трансу и нико му не може ништа! Разнео је МЗТ са чак седам убачених тројки, а сада је исто урадио и Парном ваљку! Овај момак је учинио да се изостанак ровитог Џејмса Фелдина уопште не осети, а одличном ролом исто је учинио Матијас Лесор за Пера Антића. Али, светла позорнице била су усмерена ка младом шутеру, који је црно-белима убацио чак 18 поена (6/7 за три) и био иницијатор победничке серије која је у трећој деоници Звезду на 15 поена вишка (71:56).

Номинални домаћин у овом сусрету одлучио се да прекопира рецепт из првог судара београдских великана и победу овери шутевима за три поена. Баш као и у првом дербију - било их је 14! Интересантно, Црвена звезда је овог пута имала исти број погођених далекометних хитаца као и унутар линије 6,75 метара, што се не дешава први пут откако је Душан Алимпијевић преузео кормило. 

Партизану је недостајало елана, али и неко ко би испратио расположеног Новицу Величковића. Црно-бели су се много, можда чак и превише ослањали на Новицу, што на крају није имало прави ефекат. Било како, капа доле енергичном капитену Парног ваљка за све што је урадио вечерас, јер је после Задра, Игокее и Цибоне имао нову утакмицу на јако високом нивоу. Величковић је на крају поново имао дабл-дабл са 20 поена, 10 скокова и три асистенције. 

Најџел Вилијамс Гос је одиграо једну од лошијих партија у црно-белом дресу, упркос томе што је убацио 15 поена. Не треба упирати прстом ни у кога, али је управо он „кумовао“ Звездином успону у трећем кварталу, када је противнику у руке додао три лопте. Додуше, није само он био ван праве концентрације. Својим директним грешкама Вилијамс Гос, Ђорђе Гагић и Кваме Вон у трећој четвртини противнику су дозволили чак 13 поена, у серији 16:2. Вања Маринковић је такође имао 15 поена и добро је нападао Звездин кош из другог плана, али ту се Партизанова листа двоцифрених стрелаца завршила. Остали су били далеко испод црте, а поређења ради Црвена звезда је имала чак деветорицу играча са пет или више поена. 

Црно-бели су после новог, деветог пораза у сезони остали на две победе заостатка за четвртопласираним Морнаром и сада су километрима далеко од места које води у плеј-оф. 

И овог пута се показало колико Црвена звезда добија на искуству самим такмичењем у Евролиги, пошто је највећег противника добила управо на мирнију главу, стабилан шут и већи нападачки избор, чак иако Душан Алимпијевић опет није могао да рачуна на Џејмса Фелдина и Пера Антића. Није се ове вечери прославио Тејлор Рочести својим погоцима, али јесте решењима којим је разигравао саиграче, а посебно Немању Дангубића, Огњена Добрића и Матијаса Лесора. Меч је завршио са пет кошева, али чак десет асистенција. 

Дангубић је покренуо Црвену звезду у раној фази утакмице добрим реализацијама из изгледних позиција, док су Лесор и поново аплаузима дочекани Ален Омић учинили много да оптерете центарску линију Партизана и уведу је у озбиљне проблеме с фауловима. То је довело чак до тога да Величковић има нешто већу минутажу, док су Банџа Си и Страхиња Гавриловић морали да буду „лажне петице“ у неколико наврата. Ђоко Шалић и Ђорђе Гагић били су потпуно индиспонирани под налетом младог Француза, који је меч завршио са 13 поена. 

Звездин џокер у овој утакмици био је Стефан Јанковић, чије су епизодне улоге у два квалитетна налета подигли навијаче на ноге, али и упропастила Партизанове покушаје да држе корак. Извлачио је Јанковић закуцавања и атрактивне блокаде из рукава, да би све то зафиловао прецизним хицима за три поена. 

То је само омогућило Добрићу да се вечерас прослави и озбиљно казни сваку Партизанову лошу дефанзивну реакцију и моменте када је он, или неко од његових саиграча, остајао усамљен на шуту за три поена. 

Онда када је то било најважније црно-бели су потпуно изгубили конце и дозволили противнику да оде предалеко. Сви напори гостију из Хумске да се врате у живот и озбиљније запрете Звезди нису се завршили добро. Једноставно, Звезда је за сваки Партизанов погодак имао адекватно решење, а сваку грешку (Партизан 15 изгубљених лопти, Звезда шест) је скупо кажњавао. 

Имао је овај вечити дерби квалитетну динамику његовим добрим делом, али је 50 свираних фаулова имало свог утицаја и да у неколико наврата гледамо праву размену ватре са линије пенала. И ту се Црвена звезда боље снашла. 

ЗВЕЗДА: Кешељ, Дангубић 12, Давидовац 7 (3ск, 2ас, 2блк), Лазић 8, Добрић 18 (тројке 6/7, 4ск, 2ас, 3укр), Јанковић 8 (3ас), Рочести 5 (4ск, 10ас), Омић 6, Лесор 13 (4ск), Енис 7 (4ск), Јовановић, Бјелица 2.

ПАРТИЗАН: Вилијамс-Гос 17 (6ск, 5ас, 4изг), Вон 4, Си 7, Тадић, Аранитовић 9 (4ск), Маринковић 15 (тројке 3/7, 4ск), Танасковић, Величковић 20 (10ск, 3ас), Пецарски, Гавриловић, Гагић 2 (3изг), Шалић.

АБА ЛИГА - 18. КОЛО

Субота

Олимпија - Цедевита 65:64
/Хорват, Морган 12 - Муса 24/

Недеља

Морнар - Будућност 87:81
/Врањеш 19 - Гордић 22/

Цибона - ФМП 84:85*
/Жорић 31 - Човић 18/

Понедељак

Игокеа - Задар 94:92
/Јевтовић, Артис 18 - Ноулс 17/

Црвена звезда - Партизан 86:74

Уторак

20.00: Мега Бемакс - МЗТ

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар