ABA: Dobrićeva šuterska rapsodija i nemoćni Partizan!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su najvećeg rivala Partizan 86:72 u 258. "večitom" derbiju, u okviru 18. kola regionalne ABA lige.  Dobrić izrešetao Partizan! Zvezda i u drugom "večitom" derbiju ubacila 14 trojki, a pitanje pobednika rešila je serijom 16:2 od 25. do 30. minuta.  Jadranski i srpski šampion odneo i drugu pobedu u ovosezonskim večitim derbijima.

Košarka 29.01.2018 | 23:05
ABA: Dobrićeva šuterska rapsodija i nemoćni Partizan!
Crveno-beli su sjajnim šutem za tri poena i odličnom odbranom u prelomnim trenucima meča režirali na kraju ubedljiv trijumf u meču koji je bio izjednačen 25 minuta.

Junak Zvezde bio je 23-godišnji bek Ognjen Dobrić koji je pogođao trojke 6/7, po dve u seriji za +6 na poluvremenu, pa +15 krajem trećeg kvartala.

Partizan 12:5, Dangubić poravnao trojkama, pa krenuo Dobrić za +6 (22:16). Si i Veličković uzvraćaju istom merom i preokreću na 24:22 posle 1/4. Nove trojke Zvezde preko Lazića i Jankovića za 35:30, Veličković održava Partizan u životu, ali Dobrić novom trojkom odvodi crveno-bele na 49:43 na poluvremenu. 

Veličković dominira u duelu sa Bjelicom i dolazi na korak od dabl-dabla, a zahvaljujući njemu Partizan prati Zvezdu (53:52). Uspedilo je ključnih pet minuta meča, Zvezda sjajnom odbranom razbija koncepciju Partizanovog napada, crno-beli za pet minuta poentiraju svega dva puta, a Dobrić ulazi u novu seriju trojki za nedostižnih +15 (71:56). 

Zvezda sa još tro trojke u nizu (dve Lazića) stiže do maksimalnih 18 poena prednosti početkom poslednjeg perioda (79:61), te rutinski privodi meč kraju. Najefikasniji kod domaćina bio je pomenuti Dobrić sa 18 poena uz četiri skoka, 13 je dodao Matijas Lesor, dok je 12 ubacio Nemanja Dangubić.

U timu Partizana dominirao je kapiten Novica Veličković sa dabl-dablom od 20 poena i deset skokova uz tri asistencije, 17 je dodao Najdžel Vilijams-Gos uz šest skokova, pet proigravanja ali i četiri izgubljene lopte, od čega nekoliko u trenucima kada je Zvezda prelamala meč. Dvocifren učinak imao je i Vanja Marinković sa 15 poena, uz tri trojke i četiri skoka. 

Crveno-beli su se 15. pobedom u takmičenju poravnali sa ekipom Budućnosti na deobi prve pozicije, pa će se u poslednja četiri kola ravnopravno boriti za prednost domaćeg terena u plej-ofu. 

S druge strane, Partizan je devetim porazom ostao na minimalnim šansama da se domogne doigravanja, jer ima dve pobede manje od četvrtoplasiranog Mornara. 

Poslednja četiri kola:

19. FMP – Zvezda, Cedevita – Budućnost, Partizan – Mega, Igokea – Mornar
20. Zvezda – Zadar, Budućnost – MZT, Olimpija – Partizan, Mornar – Cedevita
21. Igokea – Zvezda, Partizan – Budućnost, Cibona – Mornar
22. Zvezda – Cibona, Budućnost – FMP, Cedevita – Partizan, Mornar – MZT

Crvena zvezda dobila je i drugi ovosezonski večiti derbi! Jadranski i srpski šampion nadigrao je Partizan, slavio rezultatom 86:74 (22:24, 27:19, 22:14, 15:17) i tako se izjednačio sa ekipom Budućnosti na vrhu tabele Jadranske lige. 

Ognjen Dobrić igra kao u transu i niko mu ne može ništa! Razneo je MZT sa čak sedam ubačenih trojki, a sada je isto uradio i Parnom valjku! Ovaj momak je učinio da se izostanak rovitog Džejmsa Feldina uopšte ne oseti, a odličnom rolom isto je učinio Matijas Lesor za Pera Antića. Ali, svetla pozornice bila su usmerena ka mladom šuteru, koji je crno-belima ubacio čak 18 poena (6/7 za tri) i bio inicijator pobedničke serije koja je u trećoj deonici Zvezdu na 15 poena viška (71:56).

Nominalni domaćin u ovom susretu odlučio se da prekopira recept iz prvog sudara beogradskih velikana i pobedu overi šutevima za tri poena. Baš kao i u prvom derbiju - bilo ih je 14! Interesantno, Crvena zvezda je ovog puta imala isti broj pogođenih dalekometnih hitaca kao i unutar linije 6,75 metara, što se ne dešava prvi put otkako je Dušan Alimpijević preuzeo kormilo. 

Partizanu je nedostajalo elana, ali i neko ko bi ispratio raspoloženog Novicu Veličkovića. Crno-beli su se mnogo, možda čak i previše oslanjali na Novicu, što na kraju nije imalo pravi efekat. Bilo kako, kapa dole energičnom kapitenu Parnog valjka za sve što je uradio večeras, jer je posle Zadra, Igokee i Cibone imao novu utakmicu na jako visokom nivou. Veličković je na kraju ponovo imao dabl-dabl sa 20 poena, 10 skokova i tri asistencije. 

Najdžel Vilijams Gos je odigrao jednu od lošijih partija u crno-belom dresu, uprkos tome što je ubacio 15 poena. Ne treba upirati prstom ni u koga, ali je upravo on „kumovao“ Zvezdinom usponu u trećem kvartalu, kada je protivniku u ruke dodao tri lopte. Doduše, nije samo on bio van prave koncentracije. Svojim direktnim greškama Vilijams Gos, Đorđe Gagić i Kvame Von u trećoj četvrtini protivniku su dozvolili čak 13 poena, u seriji 16:2. Vanja Marinković je takođe imao 15 poena i dobro je napadao Zvezdin koš iz drugog plana, ali tu se Partizanova lista dvocifrenih strelaca završila. Ostali su bili daleko ispod crte, a poređenja radi Crvena zvezda je imala čak devetoricu igrača sa pet ili više poena. 

Crno-beli su posle novog, devetog poraza u sezoni ostali na dve pobede zaostatka za četvrtoplasiranim Mornarom i sada su kilometrima daleko od mesta koje vodi u plej-of. 

I ovog puta se pokazalo koliko Crvena zvezda dobija na iskustvu samim takmičenjem u Evroligi, pošto je najvećeg protivnika dobila upravo na mirniju glavu, stabilan šut i veći napadački izbor, čak iako Dušan Alimpijević opet nije mogao da računa na Džejmsa Feldina i Pera Antića. Nije se ove večeri proslavio Tejlor Ročesti svojim pogocima, ali jeste rešenjima kojim je razigravao saigrače, a posebno Nemanju Dangubića, Ognjena Dobrića i Matijasa Lesora. Meč je završio sa pet koševa, ali čak deset asistencija. 

Dangubić je pokrenuo Crvenu zvezdu u ranoj fazi utakmice dobrim realizacijama iz izglednih pozicija, dok su Lesor i ponovo aplauzima dočekani Alen Omić učinili mnogo da opterete centarsku liniju Partizana i uvedu je u ozbiljne probleme s faulovima. To je dovelo čak do toga da Veličković ima nešto veću minutažu, dok su Bandža Si i Strahinja Gavrilović morali da budu „lažne petice“ u nekoliko navrata. Đoko Šalić i Đorđe Gagić bili su potpuno indisponirani pod naletom mladog Francuza, koji je meč završio sa 13 poena. 

Zvezdin džoker u ovoj utakmici bio je Stefan Janković, čije su epizodne uloge u dva kvalitetna naleta podigli navijače na noge, ali i upropastila Partizanove pokušaje da drže korak. Izvlačio je Janković zakucavanja i atraktivne blokade iz rukava, da bi sve to zafilovao preciznim hicima za tri poena. 

To je samo omogućilo Dobriću da se večeras proslavi i ozbiljno kazni svaku Partizanovu lošu defanzivnu reakciju i momente kada je on, ili neko od njegovih saigrača, ostajao usamljen na šutu za tri poena. 

Onda kada je to bilo najvažnije crno-beli su potpuno izgubili konce i dozvolili protivniku da ode predaleko. Svi napori gostiju iz Humske da se vrate u život i ozbiljnije zaprete Zvezdi nisu se završili dobro. Jednostavno, Zvezda je za svaki Partizanov pogodak imao adekvatno rešenje, a svaku grešku (Partizan 15 izgubljenih lopti, Zvezda šest) je skupo kažnjavao. 

Imao je ovaj večiti derbi kvalitetnu dinamiku njegovim dobrim delom, ali je 50 sviranih faulova imalo svog uticaja i da u nekoliko navrata gledamo pravu razmenu vatre sa linije penala. I tu se Crvena zvezda bolje snašla. 

ZVEZDA: Kešelj, Dangubić 12, Davidovac 7 (3sk, 2as, 2blk), Lazić 8, Dobrić 18 (trojke 6/7, 4sk, 2as, 3ukr), Janković 8 (3as), Ročesti 5 (4sk, 10as), Omić 6, Lesor 13 (4sk), Enis 7 (4sk), Jovanović, Bjelica 2.

PARTIZAN: Vilijams-Gos 17 (6sk, 5as, 4izg), Von 4, Si 7, Tadić, Aranitović 9 (4sk), Marinković 15 (trojke 3/7, 4sk), Tanasković, Veličković 20 (10sk, 3as), Pecarski, Gavrilović, Gagić 2 (3izg), Šalić.

ABA LIGA - 18. KOLO

Subota

Olimpija - Cedevita 65:64
/Horvat, Morgan 12 - Musa 24/

Nedelja

Mornar - Budućnost 87:81
/Vranješ 19 - Gordić 22/

Cibona - FMP 84:85*
/Žorić 31 - Čović 18/

Ponedeljak

Igokea - Zadar 94:92
/Jevtović, Artis 18 - Nouls 17/

Crvena zvezda - Partizan 86:74

Utorak

20.00: Mega Bemaks - MZT

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar