Тест: Либерец очитао лекцију Партизану!

Фудбалери Партизана на време су добили упозорење да морају да значајно подигну ниво своје игре у наредне две недеље.  Партизан се касно пробудио - 1:2 на Кипру! Слован је повео у 6. минуту против занимљивог састава за који се одлучио Ђукић, а блиједу игру црно-биелих додатно је казнио резервиста чешког тима у 77. минуту. Тек је уласком Тавамбе на терен Партизан личио на офанзивно опасан тим.  Јачи, бржи, конкретнији: Партизан ударио у чешки зид! Мораће изабраници Мирослава Ђукића много боље уколико мисле да се направи повољнији резултат против опаснијег Плзена.

Фудбал 29.01.2018 | 16:30
Тест: Либерец очитао лекцију Партизану!
Црно-бели су у другом тест мечу на Кипру поражени од трећепласираног тима чешке Суперлиге, Слована из Либереца са 2:1.

Екипа Слована је показала шта очекује српског шампиона у дуелу са најбољим тимом Чешке Викторијом Плзењ у двомечу шеснаестине финала Лиге Европе, на много већем нивоу.

Играчи Слована били су бржи, покретљивији, јачи и на крају знатно конкретнији од тима Мирослава Ђукића, без обзира да ли су у питању били дуели на земљи или у ваздуху.

Чеси су већ у седмом минуту пробили неубедљиву одбрану Партизана, поготком најбољег стрелца тима Милана Керба, а сигуран тријумф "оверио" је Мартин Грајциар после одличне акције у 77. минуту.

Црно-бели су успели само да ублаже пораз голом Ленадра Тавамбе три минута пре краја, након одличне комбинације Марка Јанковића и Зорана Тошића, нажалост скоро једине конкретне током целог меча.

Стартна постава Јовичић – Вулићевић, Марковић, Митровић, Антонов – Јевтовић, Вакулко, Тошић, Јанковић – Ивановић деловала је потпуно безидејно у настојањима да пронађу рупу у чврстој одбрани Слована, а Ђукић је могао да се увери да ће новајлијама Вакулку и Ивановићу бити потребно још доста рада да се уклопе у физиономију тима.

За разлику од меча са Горњиком у којем је Партизан пропустио неколико одличних прилика, на овом знатно конкретнијем тесту није имао буквално ниједну, до гола Тавамбе.

Фудбалери Партизана играли су без голова у првој провјери на Кипру, утакмици са Горником, али се у другом мечу на погодак чекало само шест минута.

Како одговора црно-бијелих није било све до финиша утакмице, у 77. минуту још једна лопта завршила је иза леђа Марка Јовичића послије чега су се пробудили прваци Србије и стигли до мреже ривала преко резервисте Леандреа Тавамбе (88. минут).

Чешки Слован Либерец, за који због повреде није могао да наступи бивши фудбалер црно и црвено-бијелих, Милош Босанчић, повео је поготком Милана Кербра из прве шансе на утакмици која је у 14 часова по српском времену почела на Стадиону "Ајос Тихонас".

Коначан резултат: Партизан - Слован 1:2 (0:1).

Плави тренера Давида Холубека почели су снажно и одлучно, а уводна иницијатива исплатила им се након што црно-бијели нису успјели адекватно да испуцају лопту далеко од свог гола. Марфи Дорли је то искористио и поред Немање Антонова послао опасан центаршут који је са око десет метара савладао Марка Јовичића.

Саставу за који се одлучио Мирослав Ђукић било је потребно 20-ак минута да се ослободи притиска и повеже редове, након чега Зоран Тошић из повољне позиције за љевоногог играча није успио да пребаци живи зид и директно из слободног ударца савлада Вацлава Хладкија.

"Бамби" Тошић био је главни протагониста у црно-бијелом. Прво је добио жути картон због грубог старта према процјени чешког арбитра Јиржија Худека, а потом мало закаснио да у паду стигне до паса Марка Јанковића и поравна резутлат у финишу првог дијела игре.

До првог одмора није било шанси, али јесте неколико грубих дуела, тако да је предах био преко потребан и једнима и другима. Када су се екипе вратиле на терен, није било измјена. Није било измјена ни када је однос снага био у питању, јер црно-бијели ни у другом дијелу дуго нису могли да створе ни шансу, док су плави за нијансу били опаснији иако без конкретног ударца према Јовичићу.

Голман црно-бијелих имао је помало и среће у 66. минуту, када је ударац Волтра прохујао "тик" преко пречке.

Испод пречке завршио је ударац резервисте, Марина Грацијара у 77. минуту, након што је одбрана Партизана "пукла" по лијевој страни одакле је центрирао још један играч који је ушао у наставку, Владимир Куфал.

Тек када је у 72. минуту на терен ушао Леандре Тавамба, умјесто борбеног, али нервозног Ђорђа Ивановића, Партизан је повезао офанзиве редове и пришао неколико пута у "црвену зону" ривала, а из једне такве акције и асистенције Марка Јанковића високи Тавамба из непосредне близине погодио је мету и поставио коначан резутлат - 1:2.

Тренер црно-бијелих Ђукић за овај меч није могао да рачуна на повријеђене Бојана Остојића, Данила Пантића, Огњена Ожеговића, Леандреа Тавамбу и Владимира Стојковића.

Парни ваљак  је ударио у чешки зид. Физички чвршћи, поједини као да су одваљени од стене каменолома у коме се играло, фудбалери Слована играли су у бржем ритму и нанели Партизану први пораз у припремном периоду и јасно му нацртали куда (не) сме да се креће кад се за мало више од две седмице потрка за Викторијом из Плзена у Лиги Европе. Доминација у дуелима, што на земљи, што у ваздуху, омогућила је тиму из Либереца контролу сусрета - 2:1.

Пресуда Милана Кербра, најбољег стрелца екипе за коју због повреде није играо Милош Босанчић, скицирала је колико црно-бели морају да пазе у одбрани, јер је почетна грешка, кад је "пукло" по левој страни већ у петом минуту одредила ток утакмице. У њеном већем делу - поштено је рећи - за све питао махом састав Давида Холубека и пред крај сјајном акцијом (печат ударио Грајцијар) ставио тачку на другу контролу, показавши шта све може да чека црно-беле у сусрету са лиером првенства Чешке, који данашњем ривалу бежи 16 бодова.

Утешни погодак резервисте Тавамбве, после једине смислене акције , у режији Марка Јанковића и Зорана Тошића, за нијансу је поправио утисак о бледом издању Партизана, коме су недостајала петорица првотимаца из завршнице првог дела сезоне (Стојковић, штопер и бек Милетић, Сума, Тавамба). Пре тог гола, стекао се утисак да су новајлије Јури Вакулко и Ђорђе Ивановић још привикавају на нову средину, као и да данашњих 11 стартера било без агресије, без идеје и само с једном шансом да се угрози голман Слована.

Недовољно. 

"Дај лопту напред, не враћај је назад, кад Јевта има играча не леђима", опоменуо је Мирослав  Ђукић  Ивановића у уводу утакмице у којој су негови питомци грешили у зачетку акција и имали огромне проблеме да тежиште игре пребаце пред казнени простор противника.

Растчани и чврсти Чеси су "летели" тереном, високим пресингом ставили под огроман протисак дефанзивце српског првака, због чега је млади Светозар Марковић морао да бира алтернативна решења. 

"Мирније, Свето", није се свидело Ђукићу како је дефанзивац из "класе 2000" покушао да реши један проблем, али га је за следећу интервенцију похвалио. "Е, сад је добра, видиш да може".

Пошто није "водио" игру, Партизан је постао заробљеник нервозе, мада су њој кумовале и спорне одлуке судије. Дозволио је да све "пуца" од дуела и пошто је неке оштре стартове опростио Словану, а кажњавао црно-беле, изиритирао је Зорана Тошића.

"Мени дајеш жути, а мене ударио трипута", жалио се популарни Бамби, једини колико-толико расположен за игру, спреман да запрети из слободњака и да мења стране, с тим да није имао с ким да сарађује, јер је остатак Партизановог тима био далеко од гола.

Ако се против Горњика испромашивао (пет добрих шанси), Ђукићев тим је данас био толико безопасан све до 88. минута шансу није стоврио. Што је чак и за утакмицу пријатељског карактера забрињавајуће. Исто колико и мучење да се одиграју два, три квалитетна паса, иако је Ђорђе Ивановић у  улози другог шпица покушао да развуче линије Слована, а Јури Вакулко се поправио тек у другом делу.

Јасно је и Мирославу Ђукићу, може то много боље. И мораће, ако мисли да се направи повољнији резултат против опаснијег Плзења.

Стадион: "Ајос Тихонас".

Главни судија: Худек, помоћници: Меличар и Подани.

Тавамба 87 – Керб 7, Грајцијар 77

Партизан: Јовичић - Вулићевић, Марковић, Митровић, Антонов - Вакулко, Јевтовић, Тошић, Јанковић - Ивановић (од 72. Тавамба) - Ђ. Јовановић.

Клупа: Трнић, Бошњак, Ђилас, Нишић, С. Јовановић, Ђерлек.

Тренер: Ђукић.

Слован: Хладки - Вајснер, Качараба, Вуклишевић, Микула - Фолпрехт, Дорли - Волтр, Пулкраб, Поточни - Кербр.

Клупа: Хасалик, Брајте, Куфал, Грачијар, Кнејлзик, Кости, Улбрих.

Тренер: Холубек.

Партизан на Кипру:

Горњик Забрже (Пољска) 0:0
Слован Либерец (Словачка) 1:1
1. фебруар Зирка (Украјина)
3. фебруар Теплице (Чешка)
6. фебруар Лиепаја (Летонија)
8. фебруар Шахтјор (Белорусија)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар