Test: Liberec očitao lekciju Partizanu!

Fudbaleri Partizana na vreme su dobili upozorenje da moraju da značajno podignu nivo svoje igre u naredne dve nedelje.  Partizan se kasno probudio - 1:2 na Kipru! Slovan je poveo u 6. minutu protiv zanimljivog sastava za koji se odlučio Đukić, a blijedu igru crno-bielih dodatno je kaznio rezervista češkog tima u 77. minutu. Tek je ulaskom Tavambe na teren Partizan ličio na ofanzivno opasan tim.  Jači, brži, konkretniji: Partizan udario u češki zid! Moraće izabranici Miroslava Đukića mnogo bolje ukoliko misle da se napravi povoljniji rezultat protiv opasnijeg Plzena.

Fudbal 29.01.2018 | 16:30
Test: Liberec očitao lekciju Partizanu!
Crno-beli su u drugom test meču na Kipru poraženi od trećeplasiranog tima češke Superlige, Slovana iz Libereca sa 2:1.

Ekipa Slovana je pokazala šta očekuje srpskog šampiona u duelu sa najboljim timom Češke Viktorijom Plzenj u dvomeču šesnaestine finala Lige Evrope, na mnogo većem nivou.

Igrači Slovana bili su brži, pokretljiviji, jači i na kraju znatno konkretniji od tima Miroslava Đukića, bez obzira da li su u pitanju bili dueli na zemlji ili u vazduhu.

Česi su već u sedmom minutu probili neubedljivu odbranu Partizana, pogotkom najboljeg strelca tima Milana Kerba, a siguran trijumf "overio" je Martin Grajciar posle odlične akcije u 77. minutu.

Crno-beli su uspeli samo da ublaže poraz golom Lenadra Tavambe tri minuta pre kraja, nakon odlične kombinacije Marka Jankovića i Zorana Tošića, nažalost skoro jedine konkretne tokom celog meča.

Startna postava Jovičić – Vulićević, Marković, Mitrović, Antonov – Jevtović, Vakulko, Tošić, Janković – Ivanović delovala je potpuno bezidejno u nastojanjima da pronađu rupu u čvrstoj odbrani Slovana, a Đukić je mogao da se uveri da će novajlijama Vakulku i Ivanoviću biti potrebno još dosta rada da se uklope u fizionomiju tima.

Za razliku od meča sa Gornjikom u kojem je Partizan propustio nekoliko odličnih prilika, na ovom znatno konkretnijem testu nije imao bukvalno nijednu, do gola Tavambe.

Fudbaleri Partizana igrali su bez golova u prvoj provjeri na Kipru, utakmici sa Gornikom, ali se u drugom meču na pogodak čekalo samo šest minuta.

Kako odgovora crno-bijelih nije bilo sve do finiša utakmice, u 77. minutu još jedna lopta završila je iza leđa Marka Jovičića poslije čega su se probudili prvaci Srbije i stigli do mreže rivala preko rezerviste Leandrea Tavambe (88. minut).

Češki Slovan Liberec, za koji zbog povrede nije mogao da nastupi bivši fudbaler crno i crveno-bijelih, Miloš Bosančić, poveo je pogotkom Milana Kerbra iz prve šanse na utakmici koja je u 14 časova po srpskom vremenu počela na Stadionu "Ajos Tihonas".

Konačan rezultat: Partizan - Slovan 1:2 (0:1).

Plavi trenera Davida Holubeka počeli su snažno i odlučno, a uvodna inicijativa isplatila im se nakon što crno-bijeli nisu uspjeli adekvatno da ispucaju loptu daleko od svog gola. Marfi Dorli je to iskoristio i pored Nemanje Antonova poslao opasan centaršut koji je sa oko deset metara savladao Marka Jovičića.

Sastavu za koji se odlučio Miroslav Đukić bilo je potrebno 20-ak minuta da se oslobodi pritiska i poveže redove, nakon čega Zoran Tošić iz povoljne pozicije za ljevonogog igrača nije uspio da prebaci živi zid i direktno iz slobodnog udarca savlada Vaclava Hladkija.

"Bambi" Tošić bio je glavni protagonista u crno-bijelom. Prvo je dobio žuti karton zbog grubog starta prema procjeni češkog arbitra Jiržija Hudeka, a potom malo zakasnio da u padu stigne do pasa Marka Jankovića i poravna rezutlat u finišu prvog dijela igre.

Do prvog odmora nije bilo šansi, ali jeste nekoliko grubih duela, tako da je predah bio preko potreban i jednima i drugima. Kada su se ekipe vratile na teren, nije bilo izmjena. Nije bilo izmjena ni kada je odnos snaga bio u pitanju, jer crno-bijeli ni u drugom dijelu dugo nisu mogli da stvore ni šansu, dok su plavi za nijansu bili opasniji iako bez konkretnog udarca prema Jovičiću.

Golman crno-bijelih imao je pomalo i sreće u 66. minutu, kada je udarac Voltra prohujao "tik" preko prečke.

Ispod prečke završio je udarac rezerviste, Marina Gracijara u 77. minutu, nakon što je odbrana Partizana "pukla" po lijevoj strani odakle je centrirao još jedan igrač koji je ušao u nastavku, Vladimir Kufal.

Tek kada je u 72. minutu na teren ušao Leandre Tavamba, umjesto borbenog, ali nervoznog Đorđa Ivanovića, Partizan je povezao ofanzive redove i prišao nekoliko puta u "crvenu zonu" rivala, a iz jedne takve akcije i asistencije Marka Jankovića visoki Tavamba iz neposredne blizine pogodio je metu i postavio konačan rezutlat - 1:2.

Trener crno-bijelih Đukić za ovaj meč nije mogao da računa na povrijeđene Bojana Ostojića, Danila Pantića, Ognjena Ožegovića, Leandrea Tavambu i Vladimira Stojkovića.

Parni valjak  je udario u češki zid. Fizički čvršći, pojedini kao da su odvaljeni od stene kamenoloma u kome se igralo, fudbaleri Slovana igrali su u bržem ritmu i naneli Partizanu prvi poraz u pripremnom periodu i jasno mu nacrtali kuda (ne) sme da se kreće kad se za malo više od dve sedmice potrka za Viktorijom iz Plzena u Ligi Evrope. Dominacija u duelima, što na zemlji, što u vazduhu, omogućila je timu iz Libereca kontrolu susreta - 2:1.

Presuda Milana Kerbra, najboljeg strelca ekipe za koju zbog povrede nije igrao Miloš Bosančić, skicirala je koliko crno-beli moraju da paze u odbrani, jer je početna greška, kad je "puklo" po levoj strani već u petom minutu odredila tok utakmice. U njenom većem delu - pošteno je reći - za sve pitao mahom sastav Davida Holubeka i pred kraj sjajnom akcijom (pečat udario Grajcijar) stavio tačku na drugu kontrolu, pokazavši šta sve može da čeka crno-bele u susretu sa lierom prvenstva Češke, koji današnjem rivalu beži 16 bodova.

Utešni pogodak rezerviste Tavambve, posle jedine smislene akcije , u režiji Marka Jankovića i Zorana Tošića, za nijansu je popravio utisak o bledom izdanju Partizana, kome su nedostajala petorica prvotimaca iz završnice prvog dela sezone (Stojković, štoper i bek Miletić, Suma, Tavamba). Pre tog gola, stekao se utisak da su novajlije Juri Vakulko i Đorđe Ivanović još privikavaju na novu sredinu, kao i da današnjih 11 startera bilo bez agresije, bez ideje i samo s jednom šansom da se ugrozi golman Slovana.

Nedovoljno. 

"Daj loptu napred, ne vraćaj je nazad, kad Jevta ima igrača ne leđima", opomenuo je Miroslav  Đukić  Ivanovića u uvodu utakmice u kojoj su negovi pitomci grešili u začetku akcija i imali ogromne probleme da težište igre prebace pred kazneni prostor protivnika.

Rastčani i čvrsti Česi su "leteli" terenom, visokim presingom stavili pod ogroman protisak defanzivce srpskog prvaka, zbog čega je mladi Svetozar Marković morao da bira alternativna rešenja. 

"Mirnije, Sveto", nije se svidelo Đukiću kako je defanzivac iz "klase 2000" pokušao da reši jedan problem, ali ga je za sledeću intervenciju pohvalio. "E, sad je dobra, vidiš da može".

Pošto nije "vodio" igru, Partizan je postao zarobljenik nervoze, mada su njoj kumovale i sporne odluke sudije. Dozvolio je da sve "puca" od duela i pošto je neke oštre startove oprostio Slovanu, a kažnjavao crno-bele, iziritirao je Zorana Tošića.

"Meni daješ žuti, a mene udario triputa", žalio se popularni Bambi, jedini koliko-toliko raspoložen za igru, spreman da zapreti iz slobodnjaka i da menja strane, s tim da nije imao s kim da sarađuje, jer je ostatak Partizanovog tima bio daleko od gola.

Ako se protiv Gornjika ispromašivao (pet dobrih šansi), Đukićev tim je danas bio toliko bezopasan sve do 88. minuta šansu nije stovrio. Što je čak i za utakmicu prijateljskog karaktera zabrinjavajuće. Isto koliko i mučenje da se odigraju dva, tri kvalitetna pasa, iako je Đorđe Ivanović u  ulozi drugog špica pokušao da razvuče linije Slovana, a Juri Vakulko se popravio tek u drugom delu.

Jasno je i Miroslavu Đukiću, može to mnogo bolje. I moraće, ako misli da se napravi povoljniji rezultat protiv opasnijeg Plzenja.

Stadion: "Ajos Tihonas".

Glavni sudija: Hudek, pomoćnici: Meličar i Podani.

Tavamba 87 – Kerb 7, Grajcijar 77

Partizan: Jovičić - Vulićević, Marković, Mitrović, Antonov - Vakulko, Jevtović, Tošić, Janković - Ivanović (od 72. Tavamba) - Đ. Jovanović.

Klupa: Trnić, Bošnjak, Đilas, Nišić, S. Jovanović, Đerlek.

Trener: Đukić.

Slovan: Hladki - Vajsner, Kačaraba, Vuklišević, Mikula - Folpreht, Dorli - Voltr, Pulkrab, Potočni - Kerbr.

Klupa: Hasalik, Brajte, Kufal, Gračijar, Knejlzik, Kosti, Ulbrih.

Trener: Holubek.

Partizan na Kipru:

Gornjik Zabrže (Poljska) 0:0
Slovan Liberec (Slovačka) 1:1
1. februar Zirka (Ukrajina)
3. februar Teplice (Češka)
6. februar Liepaja (Letonija)
8. februar Šahtjor (Belorusija)

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar