''Вечити'' дерби: Звезда за 1. мјесто, Партизан за плеј-оф!

Кошаркаши Црвене звезде и Партизана у вечити дерби улазе са императивом победе јер, поред славље има и велики резултатски значај због поретка на табели.  Плеј-оф је почео: Ко добија, Звезда или Партизан? Вечерас ће у "Пиониру" једни играти за прво, а други за четврто место пред плеј-оф. Ко је ближи победи?

Кошарка 29.01.2018 | 16:45
''Вечити'' дерби: Звезда за 1. мјесто, Партизан за плеј-оф!
Црвено-бели су други, али због кикса подгоричке Будућности у Бару имају прилику да се изједначе на врху регионалног такмичења, с тим да имају лошији медјусобни скор, док Партизан жели да остане у трци за плеј-оф, односно четвртим местом које држи Морнар са два тријумфа више.

Изабраници Душана Алимпијевића чекају дерби са великим самопоуздањем после велике победе над Олимпијакосом у Евролиги, још се и опоравио Перо Антић, док је због повреде неизвестан наступ Џејмса Фелдина.

Дерби нам долази после неколико дана у којима смо имали времена да тренирамо. Сваки пут када смо имали времена за добру припрему и тренинг улазили смо у серије добрих резултата и играли добре утакмице. Дерби је специфичан меч и мора да се изузме из свега тога. Дешавало се кроз историју сусрета да није добијала боља Црвена звезда или у том тренутку квалитетнији Партизан", напоменуо је Алимпијевић.

Чанак, који не може да рачуна на Михајла Андрића, Марка Чакаревић и Обрада Томића, али се враћа Дјордје Гагић, препушта улогу фаворита Црвеној звезди.

"Прича да дерби нема фаворита је прича тренера који у том тренутку има боље играче и чији тим игра у бољој форми. Пробаћемо да парирамо Звезди, пре свега енергијом и борбеношћу. Не полажемо наде у неки њихов умор. Знам да победа поправља много тога, а пораз квари све претходно добро урадјене ствари. Очекујем да одиграмо максимално ангажовано и борбено у вери да можемо да победимо Звезду", изјавио је Чанак.

Победа Морнара над екипом Будућности у црногорском АБА дербију подигла је резултатску важност другог овосезонског, а 258. кошаркашког "вечитог дербија" између Црвене звезде и Партизана.

Црвено-бели ће вечерас од 21 у Дворани "Александар Николић" играти за прво, а црно-бели за четврто место, које би у случају пораза било готово неостварив циљ за момке тренера Ненада Чанка.

Партизан има тежак распоред до краја, али и прилику да престигне Морнар који не само да има бољи скор на табели већ и бољи међусобни скор са црно-белима па је у овом тренутку, ипак, фавори за четврту позицију, плеј-оф и Еврокуп.

У првом дербију сезоне, дебитант Душан Алимпијевић потпуно је надиграо искуснијег и увелико смењеног Мирослава Николића (84:100), а тријумфом и пред већинском звездашком публиком млади тренер довео би екипу готово у егал са лидером из "Мораче" који ће задржати предност због бољег скора са црвено-белима у лиги ове сезоне.

Међутим…

Црвену звезду би потом чекао лакши распоред од Подгоричана, које после гостовања Локомотиви Кубањ у Русији очекује и дерби са Цедевитом у Загребу, а потом и дуел са истим тимом али у оквиру Топ 16 фазе Еврокупа, у Подгорици. Будућност ће потом играти и са Партизаном у "Пиониру", што је распоред који након кикса плаво-белих у Бару свакако враћа Алимпијевићев тим у трку за пол-позицију и предност домаћег терена у борбама за Евролигу.

Јасно је да ће и црвено и црно-бели имати сасвим довољно мотива да пруже све што имају пред ТВ аудиторијумом (Арена спорт 1).

Црвено-бели су добили десет од последњих 13 дербија пред својим навијачима и седам од последњих десет укупно.

Скор између Црвене звезде и Партизана у кошаркашким дербијима је 112-5-141.

Утакмица 18. кола АБА лиге између Црвене звезде и Партизана игра се у хали "Александар Николић" са почетком у 21 сат.

АБА, 18. коло:
18:00 Игокеа – Задар
21:00 Звезда – Партизан

недеља:
Морнар – Будућност 87:81
Цибона – ФМП 84:85пп

Уторак:
20:00 Мега – МЗТ

Петак:
Олимпија – Цедевита 65:64

Распоред Црвене звезде до краја АБА лиге:

5. фебруар: ФМП – Црвена звезда
12. фебруар: Црвена звезда – Задар
5. март: Игокеа – Црвена звезда
12. март: Црвена звезда – Цибона

Распоред Партизана до краја АБА лиге:

4. фебруар: Партизан – Мега
10. фебруар: Олимпија – Партизан
4. март: Партизан – Будућност
10. март: Цедевита – Партизан

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар