''Večiti'' derbi: Zvezda za 1. mjesto, Partizan za plej-of!

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana u večiti derbi ulaze sa imperativom pobede jer, pored slavlje ima i veliki rezultatski značaj zbog poretka na tabeli.  Plej-of je počeo: Ko dobija, Zvezda ili Partizan? Večeras će u "Pioniru" jedni igrati za prvo, a drugi za četvrto mesto pred plej-of. Ko je bliži pobedi?

Košarka 29.01.2018 | 16:45
''Večiti'' derbi: Zvezda za 1. mjesto, Partizan za plej-of!
Crveno-beli su drugi, ali zbog kiksa podgoričke Budućnosti u Baru imaju priliku da se izjednače na vrhu regionalnog takmičenja, s tim da imaju lošiji medjusobni skor, dok Partizan želi da ostane u trci za plej-of, odnosno četvrtim mestom koje drži Mornar sa dva trijumfa više.

Izabranici Dušana Alimpijevića čekaju derbi sa velikim samopouzdanjem posle velike pobede nad Olimpijakosom u Evroligi, još se i oporavio Pero Antić, dok je zbog povrede neizvestan nastup Džejmsa Feldina.

Derbi nam dolazi posle nekoliko dana u kojima smo imali vremena da treniramo. Svaki put kada smo imali vremena za dobru pripremu i trening ulazili smo u serije dobrih rezultata i igrali dobre utakmice. Derbi je specifičan meč i mora da se izuzme iz svega toga. Dešavalo se kroz istoriju susreta da nije dobijala bolja Crvena zvezda ili u tom trenutku kvalitetniji Partizan", napomenuo je Alimpijević.

Čanak, koji ne može da računa na Mihajla Andrića, Marka Čakarević i Obrada Tomića, ali se vraća Djordje Gagić, prepušta ulogu favorita Crvenoj zvezdi.

"Priča da derbi nema favorita je priča trenera koji u tom trenutku ima bolje igrače i čiji tim igra u boljoj formi. Probaćemo da pariramo Zvezdi, pre svega energijom i borbenošću. Ne polažemo nade u neki njihov umor. Znam da pobeda popravlja mnogo toga, a poraz kvari sve prethodno dobro uradjene stvari. Očekujem da odigramo maksimalno angažovano i borbeno u veri da možemo da pobedimo Zvezdu", izjavio je Čanak.

Pobeda Mornara nad ekipom Budućnosti u crnogorskom ABA derbiju podigla je rezultatsku važnost drugog ovosezonskog, a 258. košarkaškog "večitog derbija" između Crvene zvezde i Partizana.

Crveno-beli će večeras od 21 u Dvorani "Aleksandar Nikolić" igrati za prvo, a crno-beli za četvrto mesto, koje bi u slučaju poraza bilo gotovo neostvariv cilj za momke trenera Nenada Čanka.

Partizan ima težak raspored do kraja, ali i priliku da prestigne Mornar koji ne samo da ima bolji skor na tabeli već i bolji međusobni skor sa crno-belima pa je u ovom trenutku, ipak, favori za četvrtu poziciju, plej-of i Evrokup.

U prvom derbiju sezone, debitant Dušan Alimpijević potpuno je nadigrao iskusnijeg i uveliko smenjenog Miroslava Nikolića (84:100), a trijumfom i pred većinskom zvezdaškom publikom mladi trener doveo bi ekipu gotovo u egal sa liderom iz "Morače" koji će zadržati prednost zbog boljeg skora sa crveno-belima u ligi ove sezone.

Međutim…

Crvenu zvezdu bi potom čekao lakši raspored od Podgoričana, koje posle gostovanja Lokomotivi Kubanj u Rusiji očekuje i derbi sa Cedevitom u Zagrebu, a potom i duel sa istim timom ali u okviru Top 16 faze Evrokupa, u Podgorici. Budućnost će potom igrati i sa Partizanom u "Pioniru", što je raspored koji nakon kiksa plavo-belih u Baru svakako vraća Alimpijevićev tim u trku za pol-poziciju i prednost domaćeg terena u borbama za Evroligu.

Jasno je da će i crveno i crno-beli imati sasvim dovoljno motiva da pruže sve što imaju pred TV auditorijumom (Arena sport 1).

Crveno-beli su dobili deset od poslednjih 13 derbija pred svojim navijačima i sedam od poslednjih deset ukupno.

Skor između Crvene zvezde i Partizana u košarkaškim derbijima je 112-5-141.

Utakmica 18. kola ABA lige između Crvene zvezde i Partizana igra se u hali "Aleksandar Nikolić" sa početkom u 21 sat.

ABA, 18. kolo:
18:00 Igokea – Zadar
21:00 Zvezda – Partizan

nedelja:
Mornar – Budućnost 87:81
Cibona – FMP 84:85pp

Utorak:
20:00 Mega – MZT

Petak:
Olimpija – Cedevita 65:64

Raspored Crvene zvezde do kraja ABA lige:

5. februar: FMP – Crvena zvezda
12. februar: Crvena zvezda – Zadar
5. mart: Igokea – Crvena zvezda
12. mart: Crvena zvezda – Cibona

Raspored Partizana do kraja ABA lige:

4. februar: Partizan – Mega
10. februar: Olimpija – Partizan
4. mart: Partizan – Budućnost
10. mart: Cedevita – Partizan

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar