Више пријатеља на друштвеним мрежама - мање у стварном животу

Некада су родитељи дјецу једва успијевали да натјерају да уђу у кућу и престану са игром, док данас углавом моле своје потомке да изађу напоље и друже се у живом контакту са вршњацима.

Занимљивости 29.01.2018 | 13:23
Више пријатеља на друштвеним мрежама - мање у стварном животу
Интересовања су се у односу на прошлост итекако промијенила, а данас младе углавном занима паметни телефон и интернет. Стручњаци тврде да највише трпи њихов социјални живот.Тинејџери и млади данас иако у изобиљу свега усамљенији су него икада јер је све постало "онлајн" и имају мање контаката уживо, показало је истраживање које је објавио један престижни амерички магазин.

Млади су данас мање хедонисти, а промјене које су се догодиле показале су да су ове нове генерације много различитије од претходних у скоро свим земљама, каже Младенка Перић -  педагог у Гимназији "Филип Вишњић" у Бијељини.

Највише их занима дописивања, постављање фотографија на интернет, истраживање других као и игрице. Већина се слаже да њигов сцијални живот трпи иако су стално у контакту једни са другима, а према њиховим ријечима не могу да замисле живот без телефона.

Према мишљењу професора Српског језика и књижевности у бијељинској Гимназији “Филип Вишњић”, Кармеле Ракић, случај опсједнутости мобилним уређајима и друштвеним мрежама није заступљен само код младих, те да су поједине навике они наслиједили од старијих.

Фокусираност на једну справу ствара осјећај анксиозости, скучености, непријатности и постепено претвара људе у неке од Орвелових јунака- бића једне ријечи једне замисли, бића којима се јако лако манипулише.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

А

29.01.2018 13:06

Е нит' их имам на друштвеним мрежама нит' у правом животу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

исто је и овдје

30.01.2018 00:30

Мој брат има 400 пријатеља на фејсу, а кад је отисао на операцију спало на мене једну радну колегиницу.

Name

30.01.2018 16:26

Живимо у очајном друштву очигледно!

Name

Вебер

30.01.2018 18:14

И професори и ђаци се играју мобилнима и друштвеним мрежама, нити се шта озбиљно предаје, нити учи, нити се тражи од ученика д знају,, свеопшта лудница, дошле неке нове генерација неспособних предвача, болоњаца, који су ту да им прође час, излазе генерација дебила и куцача порука на мотибелу, дефомисаних простију, а нити шта знају, нити су стекли радне навике, нити имају фабике где ће се запослити, опет ће татини и мамини синови и ћери да се трпају на буџет и у администрацију, на грбачу овог народа, а нити шта знају нити ће шта да раде. Друштво постеје свеопшта лудница, од школа и омасовљенох факултет направили су праве дебилане за продуковање неквалификованог и паразитског кадра. МИ привреде немамо, ми образовања озбиљног које че развити и изградити привреду немамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

30.01.2018 19:21

Али постоје и професори који траже знање и држе до својих предмета, али они наравно не одговарају онима који неће да уче, већ само хоће да прођу без обзира на њихово знање тј. незнање....... Такви професори се понижавају, исмјевају и слично томе. Нажалост живимо у таквом времену и свијету! Свака част свим професорима који се труде да науче дјецу да буду бољи људи!