Više prijatelja na društvenim mrežama - manje u stvarnom životu

Nekada su roditelji djecu jedva uspijevali da natjeraju da uđu u kuću i prestanu sa igrom, dok danas uglavom mole svoje potomke da izađu napolje i druže se u živom kontaktu sa vršnjacima.

Zanimljivosti 29.01.2018 | 13:23
Više prijatelja na društvenim mrežama - manje u stvarnom životu
Interesovanja su se u odnosu na prošlost itekako promijenila, a danas mlade uglavnom zanima pametni telefon i internet. Stručnjaci tvrde da najviše trpi njihov socijalni život.Tinejdžeri i mladi danas iako u izobilju svega usamljeniji su nego ikada jer je sve postalo "onlajn" i imaju manje kontakata uživo, pokazalo je istraživanje koje je objavio jedan prestižni američki magazin.

Mladi su danas manje hedonisti, a promjene koje su se dogodile pokazale su da su ove nove generacije mnogo različitije od prethodnih u skoro svim zemljama, kaže Mladenka Perić -  pedagog u Gimnaziji "Filip Višnjić" u Bijeljini.

Najviše ih zanima dopisivanja, postavljanje fotografija na internet, istraživanje drugih kao i igrice. Većina se slaže da njigov scijalni život trpi iako su stalno u kontaktu jedni sa drugima, a prema njihovim riječima ne mogu da zamisle život bez telefona.

Prema mišljenju profesora Srpskog jezika i književnosti u bijeljinskoj Gimnaziji “Filip Višnjić”, Karmele Rakić, slučaj opsjednutosti mobilnim uređajima i društvenim mrežama nije zastupljen samo kod mladih, te da su pojedine navike oni naslijedili od starijih.

Fokusiranost na jednu spravu stvara osjećaj anksiozosti, skučenosti, neprijatnosti i postepeno pretvara ljude u neke od Orvelovih junaka- bića jedne riječi jedne zamisli, bića kojima se jako lako manipuliše.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

A

29.01.2018 13:06

E nit' ih imam na društvenim mrežama nit' u pravom životu!

ODGOVORITE
Name

isto je i ovdje

30.01.2018 00:30

Moj brat ima 400 prijatelja na fejsu, a kad je otisao na operaciju spalo na mene jednu radnu koleginicu.

Name

30.01.2018 16:26

Živimo u očajnom društvu očigledno!

Name

Veber

30.01.2018 18:14

I profesori i đaci se igraju mobilnima i društvenim mrežama, niti se šta ozbiljno predaje, niti uči, niti se traži od učenika d znaju,, sveopšta ludnica, došle neke nove generacija nesposobnih predvača, bolonjaca, koji su tu da im prođe čas, izlaze generacija debila i kucača poruka na motibelu, defomisanih prostiju, a niti šta znaju, niti su stekli radne navike, niti imaju fabike gde će se zaposliti, opet će tatini i mamini sinovi i ćeri da se trpaju na budžet i u administraciju, na grbaču ovog naroda, a niti šta znaju niti će šta da rade. Društvo posteje sveopšta ludnica, od škola i omasovljenoh fakultet napravili su prave debilane za produkovanje nekvalifikovanog i parazitskog kadra. MI privrede nemamo, mi obrazovanja ozbiljnog koje če razviti i izgraditi privredu nemamo!

ODGOVORITE
Name

30.01.2018 19:21

Ali postoje i profesori koji traže znanje i drže do svojih predmeta, ali oni naravno ne odgovaraju onima koji neće da uče, već samo hoće da prođu bez obzira na njihovo znanje tj. neznanje....... Takvi profesori se ponižavaju, ismjevaju i slično tome. Nažalost živimo u takvom vremenu i svijetu! Svaka čast svim profesorima koji se trude da nauče djecu da budu bolji ljudi!