Једни гладују, други бацају храну

Док многи грађани једва преживљавају, често захваљујући комаду хљеба из неког контејнера, у БиХ на депонијама дневно заврши најмање 1. 000 тона хране.

Република Српска 29.01.2018 | 10:03
Једни гладују, други бацају храну
Према резултатима годишњих анализа јавних предузећа, само у Сарајеву, Тузли и Бањалуци дневно се баци око 500 тона хране. Осим намирница које имућнији грађани свакодневно депонују у контејнерима, нису за занемарити ни количине хране које неискориштене пропадну у трговинама, маркетима, угоститељским објектима.
 
Европски парламент својевремено је позвао земље ЕУ да донесу закон које би грађане и привреднике обавезао да сву непродату или непоједену храну донирају у хуманитарне сврхе, умјесто што је бацају. То би много значило људима који немају никаквих примања и помоћи са стране, али и онима који раде за сићу или примају минималне пензије.

Јавна је тајна да више од 30.000 грађана у БиХ преживљава захваљујући бесплатном оброку из неке јавне кухиње, а све више је и оних који дневне потребе за храном задовољавају прекопавајући по контејнерима.

Наспрам њих су они имућни који ни у најмањој мјери нису присиљени да воде рачуна о рационалној употреби хране, јер зарађују своте од којих се обичном смртнику врти у глави. Они немилице купују и кувају у далеко већим количинама од потребних, па се готово свакодневно дешава да из њихових домова пуне кесе како свјежих намирница, тако и припремљене хране, завршавају у контејнерима.

Не треба бити много мудар, па констатовати да је ријеч о лошој појави, с обзиром на то да су и подаци УНИЦЕФ-а показали да сваки пети становник БиХ живи испод границе сиромаштва. Зато је крајње вријеме да пођемо размишљати како се та храна може поново употребити, док је е здравствено безбједна, поручују наши саговорници.

Жељко Татић, председник Удружења угоститеља РС, предлаже да би било добро да ресторани и маркети који у понуди имају готова јела, донесу одлуку да све што не продају, након затварања подијеле грађанина.

– Кад би сваки овакав објекат дневно нахранио десетак људи, то би била велика ствар. Такође, нико не би имао разлога да страхује да ли је та храна здравствено исправна, јер би се подијелила у истом дану кад је направљена – објашњава Татић.

И он се слаже да је поражавајуће да у контејнерима завршавају велике количине хране, док многи људи буквално гладују.

– Моја пракса угоститеља покаказала је да се највише намирница баци на свадбама, уместо да одмах након славља јела која нису брзо кварљива, буду прослијеђена јавним кухињама, сигурним кућама, домовима за незбринуту децу, односно, социјално угроженим категоријама. Слажем се да нам треба закон који би уредио ову проблематику, што би био први корак у борби против бацања хране – поручује Татић.

Кад би заживјела, оваква пракса би посебно добродошла пензионерима, међу којима већина себи може да приушти само довољно хљеба.

– Трећина ове популације је у екстремном сиромаштву, што значи дас у ти људи буквално гладни. Неки преживљавају захваљујући јавним кухињама чију су капацитети, нажалост, ограничени. Други немају избора него да у контејнерима траже нешто хране да би преживјели – каже члан бањалучког Удружења пензионера Ненад Ратковић.

Додаје да би сви они били више него сретни да знају да ће у неком маркет или ресторану добити вечеру.

– То би, уједно, била прилика да мало освеже своје оскудне јеловнике, на којиам с углавном тјестенина и кромпир – иситче Ратковић.

Чињеница је, наиме, да грађане БиХ никада није дијелио већи социјални јаз, због чега и имамо оне који се разбацују и оне који су жељни свега.

С једне стране су људи који на својим банковним рачунима имају милионе, а на другој цела армија оних који буквално преживљавају захваљујући нечијем милосрђу. Ови први су у грчевитој борби да што више повећају свој иметак, а други муку муче са празним џеповима,  присиљени да на тањир пасуља и четврт хлеба стрпљиво чекају у реду испред неке јавне кухиње.

Из удружења потрошача поручују да је, с обзиром на поменуту армију несрећника, бацање хране невиђени злочин. То је, како истичу, доказ да сит гладном не верује, односно, да имућне нимало не секира што им комшије посрћу од глади.

Највише бацамо за празнике

Према неким проценама, грађани пред славе, Нову годину и остале празнике, у просеку купују најмање 30 одсто намирница више, но што је реално потребно. Кад славља прођу, припремљена јела завршавају у корпама за отпатке.

- Они који имају за бацање, требало би да вишак хране остављају на места одакле их могу узети они који немају, а не да их немарно бацају у контејнере са осталим отпадом. Тако би, макар у малој мјери, помогли да се нахране људи који, нажалост, немају средстава за живот достојан човека – поручују из Удружења за заштиту потрошача.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Трр

29.01.2018 09:59

Није овај народ гладан.Пуни се кафићи,свако има плазму у кући, андроид телефона на претек код дјеце од 10 год,зграде се не изграде а станови су већ продани .... и још милион могу навести разлога није овај народ гладан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ро

29.01.2018 13:30

Тако је.У праву си 100 %.Сви хоће да глуме газде и нико неће да ради.Ово је још и добро како ће бити.Не знам само од чега се овако ужива и путује ? Мислим да је ДРОГА и РАД НА ЦРНО.Не плаћају се обавезе,политички подобни и по која кг дроге се одради и ето ЛОВЕ.У МУП-у возе аута од 30 000 КМ ( не сви ) станови се купују а нико не пита ОДАКЛЕ ЛОВА ? Народ јадан и биједан само гледа.

Name

Трр

29.01.2018 13:56

Друже у овој земљи све касни, само се умире прије времена.

Name

Борац

29.01.2018 10:50

Жалосно је што поједини и од ових што гладују подржавају ове који су их покрали. Све такве нимало не жалим. Они вам дјецу тјерају вани, вас убијају глађу и неимаштином и причају вам о одбрани српства. Они се за српство никад нису ни борили нати га желе сачувати. Они овим причама вас залуђују да заборавите на глад и да сачувају опљачкано. Милин син купује џип од 270 000 КМ, а ви својим немате да дате за пристојан ручак. Ако их подржавате. онда боље и не заслужујете. Ви сте се знали борити за Српску али за вас нема живита у њој, него ви и ваша дјеца бјежите ван или умрите да би они и њихова дјеца уживали и бахатили се на плодовима ваше борбе. Припремају вам и криминалне одреде који ће вам утјеривати страх у кости. Подржите их да вас могу дотући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мамба

29.01.2018 11:38

Вјерујте ми да ће многи од оних који су отишли вани, а још увијек су наши држављани и ако се затекну у БиХ за вријеме избора гласати за власт. Гледам то већ пар изборних година.А они су их и отјерали. Иду овамо ко луди за празније, закрчене границе, воле људи доћи и разумијем то, али су отишли због лопова на власти. Није лако оставити све, дићи руке и отићи.Није лако родитељима испраћати дјецу.

Name

ЖУЋО

29.01.2018 16:45

РЕ, МАМБА, ЗАКЉУЧАК ЈЕ ДА СМО УБЈЕДЉИВО НАЈГЛУПЉИ НАРОД У ЕВРОПИ.

Name

валтер

29.01.2018 11:05

Еу никад такву директиву неце донијети као ни БиХ, јер је то директан удар на трговце а посебно на велике компаније које манипулису цијенама хране, јер би дотицни губили профит !

ОДГОВОРИТЕ