Пет најљековитијих зачина које свако треба да има

Представљамо пет најлековитијих зачина који ће, осим што ће побољшати укус ваше хране, допринети очувању вашег здравља и излечењу вашег организма.

Здравље 29.01.2018 | 08:58
Пет најљековитијих зачина које свако треба да има
Сви знамо да разноврсна исхрана богата воћем и поврћем позитивно утиче на здравље, као и уношење довољно течности у организам, и редовно вежбање.

Али, често заборављамо да постоје још неке намирнице које су изузетно здраве, а требало би да их користимо приликом припремања хране, преноси "Хелт".

Реч је о зачинима који имају благотворно дејство на организам, било да је реч о борби против алергија и разних болова, превенцији развијања тумора, или превенцији развијања срчаних болести.

Куркума

Позната као индијско злато, куркума има снажна медицинска својства која могу да елиминишу штетне материје из нашег тела. Али, оно што је још важније, јесте да побољшава мождане функције и помаже у спречавању настанка срчаних болести. Помаже и при смиривању симптома артритиса, као и Алцхајмерове и Паркинсонове болести.

Црни бибер

Овај зачин побољшава варење, смањује затвор и бројне друге проблеме у вези са дигестивним трактом. Истраживања су показала да је добар и код превенције рака, али и лечењу, да помаже код депресије, високог крвног притиска, решавања зависности од цигаретама и проблемима са штитном жлездом.

Цимет

Овај зачин најчешће се користи приликом припремања посластица, а помаже при смањивању нивоа шећера у крви. Истраживање је показало да се код особа које су боловале од дијабетеса типа 2, а дневно су користиле цимет, смањио ниво шећера у крви. Цимет је добар и за смањење нивоа холестерола, а сви би требало да га користе јер помаже и у превенцији рака, срчаних удара, као и тровања храном.

Мушкатни орашчић

Овај ароматични зачин садржи миристицин, етерично уље које се налази у биљкама попут шаргарепе и целера. Доказано је да смањује холестерол, депресију и анксиозност, а побољшава памћење и повећава либидо.

Ђумбир

Олакшава и подстиче варење, ублажава надутост и желудачне тегобе, и спречава грчеве. Осим тога, има аналгетска, смирујућа и антибактеријска својства, а због антихистаминског дејства се користи и код лечења алергија. Идеалан је за подизање имунитета и ублажавање симптома прехладе.

 Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар