Ови лидери воле друштвене мреже

Они су опчињени друштвеним мрежама и модерном технологијом, а њихови следбеници прате сваки њихов корак

Свијет 29.01.2018 | 07:37
Ови лидери воле друштвене мреже
Модерне технологије дале су нове могућности да се људи повезују и самим тим пружиле нове шансе које су само они "иновативнији" успели да на прави начин искористе. Друштвене мреже су последњих неколико година доживеле процват, јер све више корисника користи различите платформе за комуникацију и размену информација, а њихову предност увидели су и светски лидери.

Ако данас готово сви председници, премијери, министри, власници великих компанија и други, више не издају званична саопштења већ се обраћају путем друштвених мрежа. Поједини су се "навукли" на друштвене мреже и сваки свој потез, мисао, фотографију, одмах поделе на својим званичним профилима, а могло би да се каже и да владају путем својих налога.

Свима је познато да амерички председник Доналд Трамп све што има да каже, напише на Твитер налогу. И то не званичном за америчког председника, већ његов лични. Бивши каталонски лидер Карлес Пуџдемон решио је да управља шпанским регионом путем Скајпа, док словеначки председник Борут Пахор свакодневно на Инстаграму објављује своје активности.



ПУЏДЕМОН ХОЋЕ ДА ВЛАДА ПУТЕМ СКАЈПА

Одбегли бивши лидер Каталоније Карлес Пуџдемон, који жели да се врати на функцију, изјавио је недавно да ће му нове технологије омогућити да влада из Белгије. Пуџедемон иако ван земље, поново је изабран за председника парламента Каталоније. Парламант ће о именовању одлучити крајем јануара.

Агенција наводи да је Пуџдемон то казао каталонском јавном радију, обраћајући се из Брисела где је побегао од судске истраге која је у Шпанији покренута против њега због покушаја отцепљења Каталоније.

Наводи се да је тај покушај изазвао шпанске власти на распуштање каталонске владе и расписивање ванредних избора у том североисточном региону, да би потом сепаратисти на тим изборима освојили танку парламентарну већину.

Цетрална влада Шпаније најавила да ће спречити повратак Пуџдемона на власт и судским путем уколико то буде неопходно.



Ипак, како се чини, Пуџдемон не намерава да се врати у Шпанију већ планира да влада путем Скајпаиз Белгије. Стога, каталонски парламент разматра да би у савременој политици био узбудљив експеримент да се покуша формирање владе у изгнанству.

Шпански премијер Маријано Рахој тврди да је "Скајп влада" апсурдна идеја. Али, портпарол Пуџдемона направио је паралелу између свог шефа и америчког председника Доналда Трампа, који путем Твитера успоставља политику САД.

Питање о поновном именовању Пуџдемона отвориће нову правну битку, јер није јасно да ли ће бившем регионалном лидеру бити дозбвољено да преузме своје формалне дужности из Брисела. Правила карталонског парламента кажу да лидер региона мора да представи владин програм "испред куће". Већина правних стручњака води полемику да ли то значи да лидер мора да буде физички присутан.



Међутим, правила су написана пре ере видео-позива, а физичко присуство није експлицитно наведено.

Инес Аримадас, лидерка каралонске странке Сијудандос која је против независности, рекла је да Пуџдемон не може да влада путем холограма.

ТРАМП СЕ СА СВИМА ОБРАЧУНАВА ПУТЕМ ТВИТЕРА

Трампу би Твитер требало да се захвали јер га он неумољиво и активно користи за сваке прилике. Трамп путем Твитера износи важне политичке објаве, али и спонтане и често запаљиве коментаре на многе теме.  Када је постао председник САД, одлучио је да и даље користи свој стари налог, а не званични налог председника САД.

Чак је и прошле године изашла Збирка твитова америчког председника. У књигу под називом „Сх*т Мy Пресидент Саyс: Тхе Иллустратед Тwеетс оф Доналд Ј. Трамп“ (С*ња која је мој председник река: Илустровани твитови Доналда Џ. Трампа) уврштено је око 140 карикатура.



У напомени је написано да је "председник Френклин Делано Рузвелт имао радио, председник Џон Кенеди је имао телевизију, а председник Доналд Трамп има Твитер".

Трамп је Твитер користио како би дематовао "лажне вести" и поставио друштвене мреже као слободан медијски простор. Такође, он је постао и најпраћенији светски лидер на Твитеру, премашивши и папу Фрању по броју следбеника на популарној друштвеној мрежи.

Око 40 милиона следбеника, Трамп је избио у врх листе од око 890 налога светских лидера као што су шефови држава и влада, док врховни поглавар Римокатоличке цркве има незнатно мањи број следбеника на свим језицима, навела је компанија која се бави анализом "твитпломатије" - коришћењем друштвених мрежа за јавну дипломатију.

Један од његових последњих твитова тицали су се блокаде америчке владе, а у свом излагању оптужио је Демократе за саботирање. Такође, не треба заборавити и његове твитове о Ким Џонг Уну, којег је назвао "мали ракеташом", као и обрачунавања са противкандидаткињом на председничким изборима, Хилари Клинтон.

О свом повлачењу са Твитера, када се о томе говорило након што је изабран за председника, рекао је да се тако нешто неће десити.

- Само медији лажних вести и Трампови непријатељи желе да престанем да користим друштвене мреже (110 милиона људи). Оне су једини начин да изнесем истину - написао је Трамп у твиту.

ПАХОР - КРАЉ ИНСТАГРАМА



Актуелни председник Словеније Борут Пахор у новембру је у другом кругу председничких избора освојио и други мандат.

Описују га као искусног политичара, али и као "краља Инстаграма" због честе употребе друштвених медија на којима објављује своје фотографије са службених дужности и разних спортских активности.

Пахор је тако пред председничке изборе решио да препешачи целу Словенију за 7 дана, као вид превремене кампање. Пахор и његов мали тим, у којем су његов син Лука и две представнице за односе с јавношћу, кренули су добро расположени са ранцима на леђима и успели у својој мисији. Сваки њихов корак и разговор са обичним народом, забележен је на Инстаграму, тачније на званичном налогу Борута Пахора. Наравно, ту су и незаобилазни хаштагови.

У реакцијама неки га хвале због младоликог изгледа и добре физичке припреме, док га политички опоненти критикују због популизма и тврде да је садашњи председник Словеније очаран друштвеним мрежама скоро као амерички председник Доналд Трамп.

Једна од упечатљивијих фотографија коју је поставио на овој друштвеној мрежи, изазвала је потпуну пометњу. Наиме, носталгична фотографија на којој је са меланхоличним изразом лица приљубљен уз мермерно степениште, снимљена током његовог боравка у Каиру, па објављена на Инстаграму и Фејсбуку, изазвала је међу Словенцима масовни хипстер покрет.

За само неколико дана, наиме, Фејсбук група "борутинг", чији чланови, инспирисани Пахоровом фотографијом, каче своје фотграфије у истој пози и са истим изразом лица, лајковало је више хиљада људи.

Пахор се фотографисао приљубљен уз мермерно степениште неког луксузног каирског хотела са мелахонличним изразом лица, а фотографију је објавио на Инстаграму с поруком "Из Каира, с носталгијом".

Необична поза словеначког председника је у само неколико дана изазвала велике реакције на друштвеним мрежама, а међу Словенцима је покренула хипстер-покрет, односно тренд назван "борутинг", при чему "борутати се" значи сликати се жалосног израза лица уз неко степениште и ту фотографију објавити на Фејсбуку или Инстаграму. Појединци су качили и фотографије својих кућних љубимаца сликаних у сличној пози.

Закључак је да нема сумње да ће се обрачуни међу светским моћницима у будућности одвијати на разним друштвеним мрежама.

(Телеграф)

Коментари / 0

Оставите коментар