Ovi lideri vole društvene mreže

Oni su opčinjeni društvenim mrežama i modernom tehnologijom, a njihovi sledbenici prate svaki njihov korak

Svijet 29.01.2018 | 07:37
Ovi lideri vole društvene mreže
Moderne tehnologije dale su nove mogućnosti da se ljudi povezuju i samim tim pružile nove šanse koje su samo oni "inovativniji" uspeli da na pravi način iskoriste. Društvene mreže su poslednjih nekoliko godina doživele procvat, jer sve više korisnika koristi različite platforme za komunikaciju i razmenu informacija, a njihovu prednost uvideli su i svetski lideri.

Ako danas gotovo svi predsednici, premijeri, ministri, vlasnici velikih kompanija i drugi, više ne izdaju zvanična saopštenja već se obraćaju putem društvenih mreža. Pojedini su se "navukli" na društvene mreže i svaki svoj potez, misao, fotografiju, odmah podele na svojim zvaničnim profilima, a moglo bi da se kaže i da vladaju putem svojih naloga.

Svima je poznato da američki predsednik Donald Tramp sve što ima da kaže, napiše na Tviter nalogu. I to ne zvaničnom za američkog predsednika, već njegov lični. Bivši katalonski lider Karles Pudždemon rešio je da upravlja španskim regionom putem Skajpa, dok slovenački predsednik Borut Pahor svakodnevno na Instagramu objavljuje svoje aktivnosti.



PUDŽDEMON HOĆE DA VLADA PUTEM SKAJPA

Odbegli bivši lider Katalonije Karles Pudždemon, koji želi da se vrati na funkciju, izjavio je nedavno da će mu nove tehnologije omogućiti da vlada iz Belgije. Pudžedemon iako van zemlje, ponovo je izabran za predsednika parlamenta Katalonije. Parlamant će o imenovanju odlučiti krajem januara.

Agencija navodi da je Pudždemon to kazao katalonskom javnom radiju, obraćajući se iz Brisela gde je pobegao od sudske istrage koja je u Španiji pokrenuta protiv njega zbog pokušaja otcepljenja Katalonije.

Navodi se da je taj pokušaj izazvao španske vlasti na raspuštanje katalonske vlade i raspisivanje vanrednih izbora u tom severoistočnom regionu, da bi potom separatisti na tim izborima osvojili tanku parlamentarnu većinu.

Cetralna vlada Španije najavila da će sprečiti povratak Pudždemona na vlast i sudskim putem ukoliko to bude neophodno.



Ipak, kako se čini, Pudždemon ne namerava da se vrati u Španiju već planira da vlada putem Skajpaiz Belgije. Stoga, katalonski parlament razmatra da bi u savremenoj politici bio uzbudljiv eksperiment da se pokuša formiranje vlade u izgnanstvu.

Španski premijer Marijano Rahoj tvrdi da je "Skajp vlada" apsurdna ideja. Ali, portparol Pudždemona napravio je paralelu između svog šefa i američkog predsednika Donalda Trampa, koji putem Tvitera uspostavlja politiku SAD.

Pitanje o ponovnom imenovanju Pudždemona otvoriće novu pravnu bitku, jer nije jasno da li će bivšem regionalnom lideru biti dozbvoljeno da preuzme svoje formalne dužnosti iz Brisela. Pravila kartalonskog parlamenta kažu da lider regiona mora da predstavi vladin program "ispred kuće". Većina pravnih stručnjaka vodi polemiku da li to znači da lider mora da bude fizički prisutan.



Međutim, pravila su napisana pre ere video-poziva, a fizičko prisustvo nije eksplicitno navedeno.

Ines Arimadas, liderka karalonske stranke Sijudandos koja je protiv nezavisnosti, rekla je da Pudždemon ne može da vlada putem holograma.

TRAMP SE SA SVIMA OBRAČUNAVA PUTEM TVITERA

Trampu bi Tviter trebalo da se zahvali jer ga on neumoljivo i aktivno koristi za svake prilike. Tramp putem Tvitera iznosi važne političke objave, ali i spontane i često zapaljive komentare na mnoge teme.  Kada je postao predsednik SAD, odlučio je da i dalje koristi svoj stari nalog, a ne zvanični nalog predsednika SAD.

Čak je i prošle godine izašla Zbirka tvitova američkog predsednika. U knjigu pod nazivom „Sh*t My President Says: The Illustrated Tweets of Donald J. Tramp“ (S*nja koja je moj predsednik reka: Ilustrovani tvitovi Donalda Dž. Trampa) uvršteno je oko 140 karikatura.



U napomeni je napisano da je "predsednik Frenklin Delano Ruzvelt imao radio, predsednik Džon Kenedi je imao televiziju, a predsednik Donald Tramp ima Tviter".

Tramp je Tviter koristio kako bi dematovao "lažne vesti" i postavio društvene mreže kao slobodan medijski prostor. Takođe, on je postao i najpraćeniji svetski lider na Tviteru, premašivši i papu Franju po broju sledbenika na popularnoj društvenoj mreži.

Oko 40 miliona sledbenika, Tramp je izbio u vrh liste od oko 890 naloga svetskih lidera kao što su šefovi država i vlada, dok vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve ima neznatno manji broj sledbenika na svim jezicima, navela je kompanija koja se bavi analizom "tvitplomatije" - korišćenjem društvenih mreža za javnu diplomatiju.

Jedan od njegovih poslednjih tvitova ticali su se blokade američke vlade, a u svom izlaganju optužio je Demokrate za sabotiranje. Takođe, ne treba zaboraviti i njegove tvitove o Kim Džong Unu, kojeg je nazvao "mali raketašom", kao i obračunavanja sa protivkandidatkinjom na predsedničkim izborima, Hilari Klinton.

O svom povlačenju sa Tvitera, kada se o tome govorilo nakon što je izabran za predsednika, rekao je da se tako nešto neće desiti.

- Samo mediji lažnih vesti i Trampovi neprijatelji žele da prestanem da koristim društvene mreže (110 miliona ljudi). One su jedini način da iznesem istinu - napisao je Tramp u tvitu.

PAHOR - KRALJ INSTAGRAMA



Aktuelni predsednik Slovenije Borut Pahor u novembru je u drugom krugu predsedničkih izbora osvojio i drugi mandat.

Opisuju ga kao iskusnog političara, ali i kao "kralja Instagrama" zbog česte upotrebe društvenih medija na kojima objavljuje svoje fotografije sa službenih dužnosti i raznih sportskih aktivnosti.

Pahor je tako pred predsedničke izbore rešio da prepešači celu Sloveniju za 7 dana, kao vid prevremene kampanje. Pahor i njegov mali tim, u kojem su njegov sin Luka i dve predstavnice za odnose s javnošću, krenuli su dobro raspoloženi sa rancima na leđima i uspeli u svojoj misiji. Svaki njihov korak i razgovor sa običnim narodom, zabeležen je na Instagramu, tačnije na zvaničnom nalogu Boruta Pahora. Naravno, tu su i nezaobilazni haštagovi.

U reakcijama neki ga hvale zbog mladolikog izgleda i dobre fizičke pripreme, dok ga politički oponenti kritikuju zbog populizma i tvrde da je sadašnji predsednik Slovenije očaran društvenim mrežama skoro kao američki predsednik Donald Tramp.

Jedna od upečatljivijih fotografija koju je postavio na ovoj društvenoj mreži, izazvala je potpunu pometnju. Naime, nostalgična fotografija na kojoj je sa melanholičnim izrazom lica priljubljen uz mermerno stepenište, snimljena tokom njegovog boravka u Kairu, pa objavljena na Instagramu i Fejsbuku, izazvala je među Slovencima masovni hipster pokret.

Za samo nekoliko dana, naime, Fejsbuk grupa "boruting", čiji članovi, inspirisani Pahorovom fotografijom, kače svoje fotgrafije u istoj pozi i sa istim izrazom lica, lajkovalo je više hiljada ljudi.

Pahor se fotografisao priljubljen uz mermerno stepenište nekog luksuznog kairskog hotela sa melahonličnim izrazom lica, a fotografiju je objavio na Instagramu s porukom "Iz Kaira, s nostalgijom".

Neobična poza slovenačkog predsednika je u samo nekoliko dana izazvala velike reakcije na društvenim mrežama, a među Slovencima je pokrenula hipster-pokret, odnosno trend nazvan "boruting", pri čemu "borutati se" znači slikati se žalosnog izraza lica uz neko stepenište i tu fotografiju objaviti na Fejsbuku ili Instagramu. Pojedinci su kačili i fotografije svojih kućnih ljubimaca slikanih u sličnoj pozi.

Zaključak je da nema sumnje da će se obračuni među svetskim moćnicima u budućnosti odvijati na raznim društvenim mrežama.

(Telegraf)

Komentari / 0

Ostavite komentar