Возимо 'крнтије' јер немамо новца

Симболична ниска километража и очуван ентеријер важе за неизоставне ставке тек царињеног возила с цијеном 'до регистрације' на бх. пијацама.

Босна и Херцеговина 28.01.2018 | 21:56
Возимо 'крнтије' јер немамо новца
Без много мудрости, ствар је јасна: бх. грађани немају новца за нови аутомобил.

Најбољи аутомобил је нов аутомобил, гласи народна изрека, коју многи приписују Хенрyју Форду.

Ко год да је аутор те мудре реченице, гесло о новом аутомобилу не налази добар одјек у Босни и Херцеговини, а тако је и у читавој регији западног Балкана.

"Возио бих ја нов аутомобил... када би га моја плата могла исфинансирати. Овако кажем да возим половно јер знам шта је провјерени квалитет. А кад су у питању године и километри, зажмирим на једно око", каже Аднан Спахић, аутомобилски ентузијаста из Сарајева.

Према званичним подацима, у 2017. години у Босни и Херцеговини је продато близу 9.500 нових путничких аутомобила, док је тржишни удио новорегистрираних половних возила вишеструко већи - преко 40.000, док их је увезено више од 55.000.

Пијаце које се називају 'аутосалонима'

"Гледајући све економске и политичке показатеље, можемо без пуно мудрости донијети закључак - људи немају пара за нов ауто.

Они који имају пара да себи приуште нов ауто, свјесни опет исте ситуације у земљи, штеде новац како би имали у старости. Када одузмемо оне што немају и друге што неће, остаје онај дио грађана који чине проценат купаца нових возила", наводи експерт за аутомобилску индустрију Алмир Гребовић.

Он објашњава како су, услијед актуелног начина живота, који укључује напоре за "голу егзистенцију", људи изгубили културу куповине новог аутомобила.

"Када желите нов телевизор, мало истражите и прикупите информације о актуелним технолошким трендовима, како бисте знали шта желите купити. Када је у питању куповина аутомобила, то није случај, потпуно смо као друштво изгубили културу одласка у 'продавницу' аутомобила. Еквивалент тога су плацеви половних аутомобила, који сада себе називају 'аутосалонима'", каже Гребовић.

Због одсуства субкултуре "новог аутомобила", свјетски тренд финансирања и кредитирања у Босни и Херцеговини је знатно неповољнији него у многим западноевропским државама, најчешћа пракса су ненамјенски кредити којима грађани финансирају половна возила.

Осим увезених возила, половни аутомобили свакодневно рециркулирају између нових власника, правећи засебан пословни амбијент с јединственим законитостима, али аутомобил из увоза и даље има репутацију скоро као и ново возило.

Симболично ниска километража и очуван ентеријер важе за неизоставне ставке тек царињеног возила с цијеном "до регистрације", а свему у прилог иду тврдње које су досегле степен културног наслијеђа "баба га возила", "стари доктор се пензионирао, па одлучио продати" и иновативна "рођак га хтио оставити себи".

Како се 'накуцава' километража

Да би се осигурала боља ликвидност на тржишту половних возила, препродавци се често упуштају у захвате "подмлађивања" возила.

Санација ситних оштећења на каросерији и ентеријеру, сервисирање мотора и механичких компоненти ради бољег пласмана саставни су дио обраде аутомобила прије стављања у продају, али детаљ о којем нико не жели отворено говорити је корекција стања пређених километара.

О овој појави је говорио продавац половних возила из Средњебосанског кантона, који се, због конкуренције и анонимности, за Ал Јазееру представио под псеудонимом "Бруно".

"Ово што говорим и сам урадим, а пракса је многих - мора се живјети од нечега, људи се не жале. Аута налазимо преко интернет огласника и накупаца у иноземству, у оптицају су Њемачка, Аустрија, Француска, рјеђе Низоземска и Белгија.

Гледамо возила с мањим оштећењима на мотору и лимарији, која не морају бити у возном стању, и таква товаримо на шлепу. Када стигну у Босну, ради се дубинско чишћење, полирање... Е сад... ту се шверцери аута разликују - има неких који ваде добре акумулаторе, катализаторе, демонтирају гуме, патоснице и остале творничке дијелове који се могу брзо продати.

Ја волим да све остане уредно како сам добио, али дешава се да то неко поскида прије него што ауто дође до мене", наводи "Бруно".

Продавац половних возила каже да је корекција километраже "устаљена и сасвим нормална ствар", није законом кажњива, али нико о томе не воли отворено говорити.

"Колико је могуће да су сви аути прешли 200.000 [километара]? Мислим да је то јасно, ал' некако је љепше видјети неку мању цифру него да вас на сату дочека дупло већа бројка.

Мање-више, већина аута која се возе по нашим цестама имају већу километражу него ону која је евидентирана", поручује "Бруно".

Виши степен тржишта половних возила представљају плацеви за продају. За разлику од самосталних продавача, овај вид трговине нуди гаранцију на возило, као и пратећу документацију која говори о поријеклу возила и хисторији сервисирања.

Као продукт борбе за тржиште, плацеви с половним возилима често се спомињу у контексту манипулатора и веома је тешко ући у траг тврдњама о фалсификацији сервисне документације, јер за то не постоји законски оквир, нити потпуно поуздана дијагностичка алатка.

Није аутомобил капитална инвестиција

Протеклих седмица се на друштвеним мрежама појавила информација да је реномирани продавац половних возила, који је присутан у цијелој регији западног Балкана, на својој интернет страници објавио оглас за продају аутомобила којем је коригирана километража.

Информација је изазвала бурне реакције и окончана је аргументацијом аутокуће како је ријеч о фотомонтажи и понудила је опсежан демантујући одговор.

Ова појава управо иде у прилог тези Алмира Гребовића да се култура тржишта аутомобила, заправо, задржала у сегменту половних возила, гдје је плац с луксузним и провјереним "половњацима" врхунац просјечних грађана Босне и Херцеговине и гдје је једноставан догађај у том сегменту на нивоу друштвеног догађаја пропраћеног реакцијама јавности.

У 2018. години ауто није луксуз, ауто је потреба, али се и даље не може сматрати капиталном инвестицијом. Са објективног гледишта и увида у економску ситуацију у држави, тржиште половних возила још дуго ће остати доминатни чинилац аутомобилске сцене у Босни и Херцеговини.

(Ал Јазеера)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мирко

28.01.2018 16:00

Кад побједи сзп онда це бити свега у изобиљу и нових аута радних мјест млади це се врацати из иностранства у једној ријеци благостање

ОДГОВОРИТЕ
Name

момцило

28.01.2018 17:55

Јес јес мирксне кад они побљедед ондак цемо имати на гајбе пиве у задруз да не морамо бити трјезни ко сади,а ране пуне фризиздере,плата неце бити цетир стоје него иљадарка

Name

Силе

28.01.2018 19:01

Кад побиједи СзП неце бити нових аута, неце теци мед и млијеко, ал неце бити ни вас бандо црвена!

Name

Пикси

29.01.2018 08:24

И једни и други слушају исте “ТАТЕ” из иностранства...протекторат смо! Људи треба да прихвате да смо окупирани и да зависимо од воље владара ових простора...или револуција, што је немогуће извести. Адио!

Name

цдблука

29.01.2018 10:07

Назалост сзп неце да побиједи јер је неорганизован, а глупи и ухљебљени це по обицају да гласају за снсд...а таквих је највисе...глупих и ухљебљених!

Name

Зуки

28.01.2018 21:03

Биће,ал кад би се зај...али.Док и они сада се разгаће па се наклепају и дотле ће РС и нестати.Зато нам и не требају аута него аутобус ал у једном правцу.Било гдје само не у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.01.2018 21:56

Пара нема, зато дигиталне валуте одосе у небо. Несто није у реду са глобалним па и локалним економским системом као и системом уопсте. Прво се тросило висе него се зарадјивало па је онда досла криза, а затим и кризна психоза. Криза је сигурно просла само ко се једном опеце, на сваку марку пази. Убудуце, треба ици у оба правца јер стедња је злато у кризним временима, а опет економија мора да се развија да неби пропала. Тренутно, буди се економија. Овај пут мимо банака које вису нису атрактивне за "оплодњу" стедње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лале

29.01.2018 08:23

Који су ово ботови па се јос увијек лозе на постене и савјесне политицаре, такви не постоји висе ни у бајкама, мозда само у понекој басни, они хијене а народ овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно

30.01.2018 09:07

Требало би забранити увозити младја аута од 10година. Зар вам није зао возити добра аута по овим путевима толико рупетина и док се наси свастароси не науце направити сахтове како треба, тросити лоз уље и гдје год оставис своје ауто неко мора запет за њега.

ОДГОВОРИТЕ