"Фармланд" је уништила власт!

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић рекао је данас да је у говедарској фарми "Фармланд" у Новој Тополи "покрадено више од 60 милиона КМ" и позвао власт у Српској да измири обавезе према радницима овог предузећа.

Република Српска 28.01.2018 | 15:51
"Фармланд" је уништила власт!
Фарма празна. Капије закључане. Дуговања неизмирена. Једном рјечју ''Фармланд''! 30-ак радника данас се окупило испред предузећа у Новој Тополи. Траже неисплаћене плате и повезивање стажа.

Зоран Гојковић на говедарској фарми из Нове Тополе радио је најтеже послове 42 године. Треба да иде у пензију, али не може. Радни стаж му није повезан. Двије и по године није уплаћена ни марка.

''Они мени кажу кад газда буде продао машине, исплаћиваће по 2- 3 човјека. Нема од тога ништа. Чуо сам неки дан да Драган Васиљевић долази у један ресторан. Ишао сам у Бањалуку, цијели дан сам га чекао, гладан. Чекао сам бандита који неће да ми уплати зарађено '', каже Зоран Гојковић.

Здравко Јелача радио је у ''Фармаланду'' 10 година. Имао је просјечну плату од 650 марака. Предузеће му дугује 16 плата и отпремнину за инвалидску пензију.

''Ми само тражимо своје и да се ријеши ова агонија. МИ немамо више чиме да хранимо наше фамилије'' каже за БН ТВ Здравко Јелача.

Према радничкој евиденцији за око 60 радника обавезе нису измирене. Акумулирана дуговања према радницима су, кажу, око 300 хиљада марака.

''Позивамо власт да измири обавезе, јер ћемо бити приморани да предуземемо радиклане потезе. Власт је упетљана у ово предузеће, то најбоље говори чињеница да су овдје долазили сви Додикови, осим мајке'' – тврди Сњежана Матаругић.

Проблеме радника саслушао је испред капије ''Фармаланда'' народни посланик СДС-а Миладин Станић. Каже да је на криминал у ''Фармаланду'' одавно указивао.

"Пресуђена потраживања за више од 60 радника `Фармланда` износе више од 300.000 КМ. Прича о томе како ће сада неки Кинез узети ово предузеће за 24 милона евра је прича да се амортизује притисак радника да дођу до својих права и потраживања", рекао је Станић.

Станић тврди да контролни органи нису ништа урадили да спријече пропадање "Фармланда", али се нада да ће доћи моменат када ће одговарати они који су уништили ово предузеће.

Представник радника Сњежана Матаругић рекла је да је више од 60 радника оштећено пропадањем ове фирме и да је њихов искључиви захтјев да се измире дуговања за плате и друге обавезе из радног односа.

Она је додала да десетак бивших радника може да иде у пензију, али да то право не могу остварити због неизмирених обавеза према Фонду пензијско-инвалидског осигурања.

Радници за све оптужују већинског власника Драгана Васиљевића. Нама данас није одговарао на телефонске позиве. Али јесте директор Младенко Топаловић. Поручује да без одобрења Управног одбора не може да даје изјаве. У Управном одбору је Предраг Згоњанин. Он је у Аустрији.

''Не могу коментарисати ништа до сутра'' – поручио је за БН телевизију Згоњанин.

Директор ''Фармаланда'' али и власт Републике Српске понављају да су преговори са потенцијалним купцем из Кине завршени и да ускоро слиједи потписивање уговора. Купопродајни уговор је тежак је 24 милиона евра. Од тог новца требало би да буду исплаћена сва дуговања према радницима.

''Постоје информације да ће доћи до продаје ''Фармланда''. Тамо постоји добар начин да се та компанија држи под контролом. Ја мислим да ће се из тих средстава све наплатити'', изјавио је недавно министар Зоран Тегелтија.

Од најава о кинеском купцу прошло је неколико мјесеци. Новац у Републику Српску није стигао. Уговора нема. Као ни крава. Једине животиње које су остале на говедарској фарми су пси.  

(БН) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

БАБА11ЦЦ

28.01.2018 15:27

Јос једна велика пљацка месара милета!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ССДС

28.01.2018 16:32

Сад је на реду ПД СЕМБЕРИЈА у Новом селу ко Бијељине.

Name

Шоу.

28.01.2018 16:38

Мектићу сиви тићу ево посла за тебе.Или ће све ово бити фино заташкано?

Name

Крмак

28.01.2018 21:31

Гдје ми је бураз стевандиц

Name

модрицанин

28.01.2018 16:12

Тегелтија, јел ти мислис или си сигуран да це радницима бит измирена дуговања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струцњак

30.01.2018 01:02

Хоце али` у лимбургу,,,,,,ха ха ха

Name

МК

28.01.2018 17:11

ЉУДИ ШТА ВАМ НИЈЕ ЈАСНО ЧИСТО ПРАЊЕ НОВЦА ОД СТРАНЕ ДОДИКА.АКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЈЕ ЈЕДАН ЧЛАН ДОДИКОВИХ ФАМИЛИЈЕ КОЈИ ИМА САМО ОСНОВНУ ШКОЛУ БИО ФИНАНСИЈСКИ САВЈЕТНИК И НОСИО ЗЛАТНУ КАРТИЦУ О ЧЕМУ ОНДА ВИШЕ ДА ПРИЧАМО.ПАРЕ СУ СЕ ДИЗАЛЕ И ДИРЕКТНО ПРЕБАЦИВАЛЕ НА ПРИВАТНЕ РАЧУНЕ .НАША ДРЖАВА ПУНА НЕСПОСОБНИХ И ПРОДАТИХ ДУША КОЈИ КРИМИНАЛ ВЛАСТИ НИСУ СПОСОБНИ ДОКАЗАТИ И САМИМ ТИМ ДОКАЗУЈУ ДА СУ ИМ ДИПЛОМЕ УРЕДНО КУПЉЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Телебак

28.01.2018 18:23

Фармаланд је и добро просла за разлику од Бобара и стотине милиона несталих за 3 ,4 дана.Профи патрите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Телебак

29.01.2018 06:55

Радници код Бобара су имали измирене све Плате и доприносе кад је он јадан умро,сви измирени порези и доприноси,коме је одговарало да уништи цомп. Од 1200 радника,...изгледа дужницима

Name

мектиц

28.01.2018 18:30

Мектицу провјери пословање фармланда и имовину тзв.директора ...прије фармланда кад су били обични уличари и сада са становима,куцама,луксузним аутима,приватном фармом на Мањачи,продавницама...ако мислите да неко гласа за вас,урадите несто а не само празна прича...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силе

28.01.2018 18:58

Треба им и ове године исплатити који милион потицаја за производњу НИСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

директор

28.01.2018 19:30

Топаловиц,Ђукић,Шандара...што прије послати сип-у ....извођачи пљачке у фармланду,сваки становник Тополе це вем рећи шта су радили,шта су имали прије фармланда а ста сада имају,куце,станове по ББ,дзипове,приватну фарму на Мањачи и још штошта...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактасенко

28.01.2018 22:41

Стегао се обруц око Васиљевица, у Бањалуку висе не долази, а када додје крије се као мис. Ускоро це и Загреб постати тијесан. Украо 30 милиона КМ субвенција од дрзаве и крива му дрзава сто не ради. Кинези да су пијесице кренули вец би стигли до Лактаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОРМАЛАН

30.01.2018 01:00

КО ЈЕ ТАЈ ВАСИЉЕВИЦ, ЗГОЊАНИН....КАЗИТЕ НАМ КО СУ ОНИ,,,СТА СУ РАДИЛИ ПРИЈЕ ПЉАЦКЕ ФАРМЕ,,,ГДЈЕ ДА ИХ НАДЈЕМО....ЈЕСУ ЛИ СРБИ,,???

Name

Турбоскара

29.01.2018 04:58

Па народе ствар у своје руке изпрангијај стоку и узми своје.Па знаде ко вас је опљачкао опљачкајте и ви њих.ако сами себи не помогнете неће нико.помоч коју тражите од оно то су иста структура преко који су вас и опљачкали и правили будалама годинама.Кажеш чело га гладан док он у ресторану па требао си га сачекати и како треба дочекати јер они само силу разумију.И докле више читав Рс да нас праве будалама једна групација паразитА.ако их има пар стотина па зар може пар стотина правити један милион будалама.можда и јесмо будале па нек се и даље гузлају нашим новцем а ми ћемо чекати гладни њи испред ресторана.Каква смо МИЗЕРИЈА али можда ипак да је Бакир потурица издајници рс криви немој случајно да тражиш права потурица то је напад и урушавање рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силе

29.01.2018 16:42

Стоке нема, стока је одавно поцркала.

Name

Секула

29.01.2018 06:30

ко казе да је власт унистила? немозе власт она је народна њу је народ биро и немозе висе људи. него само појединци а они имају име и презим станица полиције пријава и на суд

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИТАМ ВАС СРБИ

30.01.2018 00:57

ОКЛЕН ЈЕ ТАЈ ЗГОЊАНИН, ЦУО САМ ДА СУ ГА СЛОВАЦИ ИЗЦЕРАЛИ ИЗ ФИРМЕ,,,,МУЉАТОР, АЛКОХОЛИЦАР, МЕРЦЕДЕС СЕ ВОЗА.....СТА ОД СКОЛЕ ОН ИМА...ОН СТАЛНО ПРИЦА КО ЦЛАН УПРАВНОГ ОДБОРА.....ЗНА ОН ГДЈЕ СЕ КРИЈЕ ВАСИЉЕВИЦ,,,

ОДГОВОРИТЕ