"Farmland" je uništila vlast!

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je danas da je u govedarskoj farmi "Farmland" u Novoj Topoli "pokradeno više od 60 miliona KM" i pozvao vlast u Srpskoj da izmiri obaveze prema radnicima ovog preduzeća.

Republika Srpska 28.01.2018 | 15:51
"Farmland" je uništila vlast!
Farma prazna. Kapije zaključane. Dugovanja neizmirena. Jednom rječju ''Farmland''! 30-ak radnika danas se okupilo ispred preduzeća u Novoj Topoli. Traže neisplaćene plate i povezivanje staža.

Zoran Gojković na govedarskoj farmi iz Nove Topole radio je najteže poslove 42 godine. Treba da ide u penziju, ali ne može. Radni staž mu nije povezan. Dvije i po godine nije uplaćena ni marka.

''Oni meni kažu kad gazda bude prodao mašine, isplaćivaće po 2- 3 čovjeka. Nema od toga ništa. Čuo sam neki dan da Dragan Vasiljević dolazi u jedan restoran. Išao sam u Banjaluku, cijeli dan sam ga čekao, gladan. Čekao sam bandita koji neće da mi uplati zarađeno '', kaže Zoran Gojković.

Zdravko Jelača radio je u ''Farmalandu'' 10 godina. Imao je prosječnu platu od 650 maraka. Preduzeće mu duguje 16 plata i otpremninu za invalidsku penziju.

''Mi samo tražimo svoje i da se riješi ova agonija. MI nemamo više čime da hranimo naše familije'' kaže za BN TV Zdravko Jelača.

Prema radničkoj evidenciji za oko 60 radnika obaveze nisu izmirene. Akumulirana dugovanja prema radnicima su, kažu, oko 300 hiljada maraka.

''Pozivamo vlast da izmiri obaveze, jer ćemo biti primorani da preduzememo radiklane poteze. Vlast je upetljana u ovo preduzeće, to najbolje govori činjenica da su ovdje dolazili svi Dodikovi, osim majke'' – tvrdi Snježana Matarugić.

Probleme radnika saslušao je ispred kapije ''Farmalanda'' narodni poslanik SDS-a Miladin Stanić. Kaže da je na kriminal u ''Farmalandu'' odavno ukazivao.

"Presuđena potraživanja za više od 60 radnika `Farmlanda` iznose više od 300.000 KM. Priča o tome kako će sada neki Kinez uzeti ovo preduzeće za 24 milona evra je priča da se amortizuje pritisak radnika da dođu do svojih prava i potraživanja", rekao je Stanić.

Stanić tvrdi da kontrolni organi nisu ništa uradili da spriječe propadanje "Farmlanda", ali se nada da će doći momenat kada će odgovarati oni koji su uništili ovo preduzeće.

Predstavnik radnika Snježana Matarugić rekla je da je više od 60 radnika oštećeno propadanjem ove firme i da je njihov isključivi zahtjev da se izmire dugovanja za plate i druge obaveze iz radnog odnosa.

Ona je dodala da desetak bivših radnika može da ide u penziju, ali da to pravo ne mogu ostvariti zbog neizmirenih obaveza prema Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja.

Radnici za sve optužuju većinskog vlasnika Dragana Vasiljevića. Nama danas nije odgovarao na telefonske pozive. Ali jeste direktor Mladenko Topalović. Poručuje da bez odobrenja Upravnog odbora ne može da daje izjave. U Upravnom odboru je Predrag Zgonjanin. On je u Austriji.

''Ne mogu komentarisati ništa do sutra'' – poručio je za BN televiziju Zgonjanin.

Direktor ''Farmalanda'' ali i vlast Republike Srpske ponavljaju da su pregovori sa potencijalnim kupcem iz Kine završeni i da uskoro slijedi potpisivanje ugovora. Kupoprodajni ugovor je težak je 24 miliona evra. Od tog novca trebalo bi da budu isplaćena sva dugovanja prema radnicima.

''Postoje informacije da će doći do prodaje ''Farmlanda''. Tamo postoji dobar način da se ta kompanija drži pod kontrolom. Ja mislim da će se iz tih sredstava sve naplatiti'', izjavio je nedavno ministar Zoran Tegeltija.

Od najava o kineskom kupcu prošlo je nekoliko mjeseci. Novac u Republiku Srpsku nije stigao. Ugovora nema. Kao ni krava. Jedine životinje koje su ostale na govedarskoj farmi su psi.  

(BN) 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

BABA11CC

28.01.2018 15:27

Jos jedna velika pljacka mesara mileta!!!

ODGOVORITE
Name

SSDS

28.01.2018 16:32

Sad je na redu PD SEMBERIJA u Novom selu ko Bijeljine.

Name

Šou.

28.01.2018 16:38

Mektiću sivi tiću evo posla za tebe.Ili će sve ovo biti fino zataškano?

Name

Krmak

28.01.2018 21:31

Gdje mi je buraz stevandic

Name

modricanin

28.01.2018 16:12

Tegeltija, jel ti mislis ili si siguran da ce radnicima bit izmirena dugovanja.

ODGOVORITE
Name

Strucnjak

30.01.2018 01:02

Hoce ali` u limburgu,,,,,,ha ha ha

Name

MK

28.01.2018 17:11

LJUDI ŠTA VAM NIJE JASNO ČISTO PRANJE NOVCA OD STRANE DODIKA.AKO JE MOGUĆE DA JE JEDAN ČLAN DODIKOVIH FAMILIJE KOJI IMA SAMO OSNOVNU ŠKOLU BIO FINANSIJSKI SAVJETNIK I NOSIO ZLATNU KARTICU O ČEMU ONDA VIŠE DA PRIČAMO.PARE SU SE DIZALE I DIREKTNO PREBACIVALE NA PRIVATNE RAČUNE .NAŠA DRŽAVA PUNA NESPOSOBNIH I PRODATIH DUŠA KOJI KRIMINAL VLASTI NISU SPOSOBNI DOKAZATI I SAMIM TIM DOKAZUJU DA SU IM DIPLOME UREDNO KUPLJENE.

ODGOVORITE
Name

Telebak

28.01.2018 18:23

Farmaland je i dobro prosla za razliku od Bobara i stotine miliona nestalih za 3 ,4 dana.Profi patrite.

ODGOVORITE
Name

Re Telebak

29.01.2018 06:55

Radnici kod Bobara su imali izmirene sve Plate i doprinose kad je on jadan umro,svi izmireni porezi i doprinosi,kome je odgovaralo da uništi comp. Od 1200 radnika,...izgleda dužnicima

Name

mektic

28.01.2018 18:30

Mekticu provjeri poslovanje farmlanda i imovinu tzv.direktora ...prije farmlanda kad su bili obični uličari i sada sa stanovima,kucama,luksuznim autima,privatnom farmom na Manjači,prodavnicama...ako mislite da neko glasa za vas,uradite nesto a ne samo prazna priča...

ODGOVORITE
Name

Sile

28.01.2018 18:58

Treba im i ove godine isplatiti koji milion poticaja za proizvodnju NISTA.

ODGOVORITE
Name

direktor

28.01.2018 19:30

Topalovic,Đukić,Šandara...što prije poslati sip-u ....izvođači pljačke u farmlandu,svaki stanovnik Topole ce vem reći šta su radili,šta su imali prije farmlanda a sta sada imaju,kuce,stanove po BB,dzipove,privatnu farmu na Manjači i još štošta...

ODGOVORITE
Name

Laktasenko

28.01.2018 22:41

Stegao se obruc oko Vasiljevica, u Banjaluku vise ne dolazi, a kada dodje krije se kao mis. Uskoro ce i Zagreb postati tijesan. Ukrao 30 miliona KM subvencija od drzave i kriva mu drzava sto ne radi. Kinezi da su pijesice krenuli vec bi stigli do Laktasa.

ODGOVORITE
Name

NORMALAN

30.01.2018 01:00

KO JE TAJ VASILJEVIC, ZGONJANIN....KAZITE NAM KO SU ONI,,,STA SU RADILI PRIJE PLJACKE FARME,,,GDJE DA IH NADJEMO....JESU LI SRBI,,???

Name

Turboskara

29.01.2018 04:58

Pa narode stvar u svoje ruke izprangijaj stoku i uzmi svoje.Pa znade ko vas je opljačkao opljačkajte i vi njih.ako sami sebi ne pomognete neće niko.pomoč koju tražite od ono to su ista struktura preko koji su vas i opljačkali i pravili budalama godinama.Kažeš čelo ga gladan dok on u restoranu pa trebao si ga sačekati i kako treba dočekati jer oni samo silu razumiju.I dokle više čitav Rs da nas prave budalama jedna grupacija parazitA.ako ih ima par stotina pa zar može par stotina praviti jedan milion budalama.možda i jesmo budale pa nek se i dalje guzlaju našim novcem a mi ćemo čekati gladni nji ispred restorana.Kakva smo MIZERIJA ali možda ipak da je Bakir poturica izdajnici rs krivi nemoj slučajno da tražiš prava poturica to je napad i urušavanje rs.

ODGOVORITE
Name

Sile

29.01.2018 16:42

Stoke nema, stoka je odavno pocrkala.

Name

Sekula

29.01.2018 06:30

ko kaze da je vlast unistila? nemoze vlast ona je narodna nju je narod biro i nemoze vise ljudi. nego samo pojedinci a oni imaju ime i prezim stanica policije prijava i na sud

ODGOVORITE
Name

PITAM VAS SRBI

30.01.2018 00:57

OKLEN JE TAJ ZGONJANIN, CUO SAM DA SU GA SLOVACI IZCERALI IZ FIRME,,,,MULJATOR, ALKOHOLICAR, MERCEDES SE VOZA.....STA OD SKOLE ON IMA...ON STALNO PRICA KO CLAN UPRAVNOG ODBORA.....ZNA ON GDJE SE KRIJE VASILJEVIC,,,

ODGOVORITE