Федерер подигао ДВАДЕСЕТИ пехар, па заплакао!

Најтрофејнији тенисер у историји емотивно је доживео тријумф на Аустралијан опену.  Федерер у сузама: Бајка која се наставља! Роџер Федерер у сузама је прославио нову, шесту титулу Аустралијан опена и рекордни 20. Гренд слем у каријери.  Толико сам срећан да је то невероватно! Жива легенда белог спорта завршила победнички говор на АО у сузама!

Тенис 28.01.2018 | 14:00
Федерер подигао ДВАДЕСЕТИ пехар, па заплакао!
Успео је и то!

Легендарни Роџер Федерер (36) освојио је ове недеље свој 20. гренд слем трофеј и исписао још једну страницу историје тениса. 

Након што је повећао своју предност на "вечној" листи и када је побегао другопласираном Рафаелу Надалу на четири трофеја, Швајцарац је прихватио пехар Аустралијан опена и заплакао!

"Толико сам срећан... Ово је невероватно. Дуго сам чекао ово финале. Лакше је играти поподне, јер када играте увече онда размишљате о томе цео дан. Срећан сам да је готово. Остварио ми се сан. Бајка се наставља!", рекао је Швајцарац.

"После онакве 2017. године... Невероватно је!", додао је шампион који је одбранио трофеј и изједначио се са Новаком Ђоковићем и Ројом Емерсоном са по шест пехара "Ози опена".

"Ово посвећујем навијачима. Ви испуњавате стадионе, чините ме неровзним, због вас излазим на терен и на тренинге. Само желим да вам се захвалим на свему. Хвала и екипи, волим вас момци", додао је Федерер и заплакао. 

Швајцарац је у сјајном финалу у Мелбурну савладао Хрвата Марина Чилића у пет сетова после неколико преокрета током меча.

"Дугачак дан, лако је после меча, али се пре њега целог дана размишља шта ће бити, како ће се кретати. Ово је права бајка која се наставља за мене и мој тим. После сјајне прошле године ово је невероватно", рекао је Федерер у сузама, "Хвала Марину на сјајном турниру. Честитке што си постао трећи тенисер света. Настави тако, мислим да можеш и више". 

Федерер је одбранио трофеј у Мелбурну у свом рекордном седмом финалу на АО. 

"Захваљујем се породици, волонтерима по којима се Аустралијан опен издваја , као и гледаоцима широм света", закључио је Швајцарац. 

Чилић је први пут играо у финалу АО, први је одузео Федереру сервис ове сезоне у Мелбурну, имао брејк шансу на старту петог сета, али није имао снаге да сруши најбољег. 

"За мене је фантастичан долазак до овог финала, две најбоље недеље у каријери. Имао сам шансу, изборио се за пети сет, али је Роџер играо изузетан тенис. Тежак почетак сезоне за мене и мој тим, али можда ћемо бити у прилици да једном подигнемо овај трофеј. Ово је само почетак феноменалне године. Честитке Федереру и његовом тиму на још један фантастичан почетак сезоне. Зеверине, Иване, све најбоље у 2018. години", рекао је Чилић.

Зли језици би рекли да је искористио "рупу" због повреда највећих ривала, рекли би и да се турнири такмиче ко ће му више помоћи да победи, као и то да цео тениски систем ради на томе да он осваја у "јесени каријере" све више, али нису у праву. Многи би такође рекли да је хладан тип, неемотиван, прави "шваба", али нису ни ту у праву. Јер Роџер Федерер је најбољи тенисер свих времена, а то је једино сада важно.

Мештер из Базела је у Мелбурну ноћас са преко 36 година живота, од чега је барем 25 провео у озбиљном бављењу белим спортом, стигао до рекордне 20. гренд слем титуле, шесте у на најмањем континенту (изједначио се са Ђоковићем и Емерсон), трећу у последњих 12 месеци, уклесавши у историју спорта још један од ко зна колико његових рекорда. Швајцарац је тако освојио чак 10 посто гренд слемова у тзв "опен ери"! Од њега у синглу нема бољег и успешнијег мушкарца, а од жена испред су још само Серена Вилијамсса 23 и Штефи Граф са једним мање трофејем са највећа четири тениска турнира.

У мушком тенису највише после Роџера, чак 16 гренд слем трофеја има Рафаел Надал, потом следи Пит Сампрас са 14, те Ђоковић и Емерсон са по 12. Федерер сезону наставља у фебруару на АТП 500 турниру у Дубаију, а ако га прескочи можемо почетком марта да га очекујемо на мастерсима у Индијан Велсу и Мајамију.

фото: Ацтион Имагес

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар