Federer podigao DVADESETI pehar, pa zaplakao!

Najtrofejniji teniser u istoriji emotivno je doživeo trijumf na Australijan openu.  Federer u suzama: Bajka koja se nastavlja! Rodžer Federer u suzama je proslavio novu, šestu titulu Australijan opena i rekordni 20. Grend slem u karijeri.  Toliko sam srećan da je to neverovatno! Živa legenda belog sporta završila pobednički govor na AO u suzama!

Tenis 28.01.2018 | 14:00
Federer podigao DVADESETI pehar, pa zaplakao!
Uspeo je i to!

Legendarni Rodžer Federer (36) osvojio je ove nedelje svoj 20. grend slem trofej i ispisao još jednu stranicu istorije tenisa. 

Nakon što je povećao svoju prednost na "večnoj" listi i kada je pobegao drugoplasiranom Rafaelu Nadalu na četiri trofeja, Švajcarac je prihvatio pehar Australijan opena i zaplakao!

"Toliko sam srećan... Ovo je neverovatno. Dugo sam čekao ovo finale. Lakše je igrati popodne, jer kada igrate uveče onda razmišljate o tome ceo dan. Srećan sam da je gotovo. Ostvario mi se san. Bajka se nastavlja!", rekao je Švajcarac.

"Posle onakve 2017. godine... Neverovatno je!", dodao je šampion koji je odbranio trofej i izjednačio se sa Novakom Đokovićem i Rojom Emersonom sa po šest pehara "Ozi opena".

"Ovo posvećujem navijačima. Vi ispunjavate stadione, činite me nerovznim, zbog vas izlazim na teren i na treninge. Samo želim da vam se zahvalim na svemu. Hvala i ekipi, volim vas momci", dodao je Federer i zaplakao. 

Švajcarac je u sjajnom finalu u Melburnu savladao Hrvata Marina Čilića u pet setova posle nekoliko preokreta tokom meča.

"Dugačak dan, lako je posle meča, ali se pre njega celog dana razmišlja šta će biti, kako će se kretati. Ovo je prava bajka koja se nastavlja za mene i moj tim. Posle sjajne prošle godine ovo je neverovatno", rekao je Federer u suzama, "Hvala Marinu na sjajnom turniru. Čestitke što si postao treći teniser sveta. Nastavi tako, mislim da možeš i više". 

Federer je odbranio trofej u Melburnu u svom rekordnom sedmom finalu na AO. 

"Zahvaljujem se porodici, volonterima po kojima se Australijan open izdvaja , kao i gledaocima širom sveta", zaključio je Švajcarac. 

Čilić je prvi put igrao u finalu AO, prvi je oduzeo Federeru servis ove sezone u Melburnu, imao brejk šansu na startu petog seta, ali nije imao snage da sruši najboljeg. 

"Za mene je fantastičan dolazak do ovog finala, dve najbolje nedelje u karijeri. Imao sam šansu, izborio se za peti set, ali je Rodžer igrao izuzetan tenis. Težak početak sezone za mene i moj tim, ali možda ćemo biti u prilici da jednom podignemo ovaj trofej. Ovo je samo početak fenomenalne godine. Čestitke Federeru i njegovom timu na još jedan fantastičan početak sezone. Zeverine, Ivane, sve najbolje u 2018. godini", rekao je Čilić.

Zli jezici bi rekli da je iskoristio "rupu" zbog povreda najvećih rivala, rekli bi i da se turniri takmiče ko će mu više pomoći da pobedi, kao i to da ceo teniski sistem radi na tome da on osvaja u "jeseni karijere" sve više, ali nisu u pravu. Mnogi bi takođe rekli da je hladan tip, neemotivan, pravi "švaba", ali nisu ni tu u pravu. Jer Rodžer Federer je najbolji teniser svih vremena, a to je jedino sada važno.

Mešter iz Bazela je u Melburnu noćas sa preko 36 godina života, od čega je barem 25 proveo u ozbiljnom bavljenju belim sportom, stigao do rekordne 20. grend slem titule, šeste u na najmanjem kontinentu (izjednačio se sa Đokovićem i Emerson), treću u poslednjih 12 meseci, uklesavši u istoriju sporta još jedan od ko zna koliko njegovih rekorda. Švajcarac je tako osvojio čak 10 posto grend slemova u tzv "open eri"! Od njega u singlu nema boljeg i uspešnijeg muškarca, a od žena ispred su još samo Serena Vilijamssa 23 i Štefi Graf sa jednim manje trofejem sa najveća četiri teniska turnira.

U muškom tenisu najviše posle Rodžera, čak 16 grend slem trofeja ima Rafael Nadal, potom sledi Pit Sampras sa 14, te Đoković i Emerson sa po 12. Federer sezonu nastavlja u februaru na ATP 500 turniru u Dubaiju, a ako ga preskoči možemo početkom marta da ga očekujemo na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju.

foto: Action Images

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar