Параглајдинг: Топ мјеста за летење

Параглајдинг је један од најлакших начина да се оствари човјеков сан о летењу. Зато је, без обзира на то што је релативно нов, овај адреналински спорт веома брзо постао популаран. Интересовање за параглајдинг се интензивно шири, посебно у задњих петнаестак година, те је данас он досегнуо до спортског ваздухопловства.

Путовања 28.01.2018 | 12:31
Параглајдинг: Топ мјеста за летење
Све што требате за параглајдинг су добра воља и мало слободног времена, а заузврат ћете бити награђени великим адреналинским авантурама, изазовима пред које вас летење параглајдингом ставља, као и приликом да уживате у невјероватним призорима које стварају љепоте крајолика изнад којег летите. А у тексту смо издвојили која су најбоља мјеста за параглајдинг на Старом континенту.



Бузет, Истра, Хрватска

Искусни летачи кажу како је ово "средишње" летачко мјесто Истре. Истра иначе слови као најбоља регија Хрватске за параглајдинг и змајарење због благе климе током цијеле године, савршеног вјетра, али и предивних пејзажа. Главно стартно мјесто је на Распадалици, са које су могући прелети на све стране.

Добра цестовна повезаност, али и хотели у бројним истарским градићима гарантују угодно слијетање и боравак летачима било гдје да слете. Једна од препорука је и прелет преко Учке с погледом на Кварнерски залив.



Биоково, Хрватска

Наиме, старт на Биокову један је од најузбудљивијих у Европи. Што због чињенице да се одмах након полета налазите 1.200 метара изнад тла и због чињенице да се пружа прекрасан поглед на Макарску, Брач, Хвар и Подгору, али и на Херцеговину с друге страну. Препорука је да се Биокова клоне они неискуснији.



Интерлакен, Швајцарска

Висок ниво безбједности и добри услови током цијеле године, као и разне додатне могућности чине да љубитељи параглајдинга просто обожавају Интерлакен. Ово је савршено мјесто за оне које желе вјежбати летење, укључујући и летове у пару са инструктором.

Док надлијећете грандизоне Алпе, моћи ћете посматрати све љепоте ових планинских крајева, идиличне висоравни и прелијепа језера, а посебан доживља представљају скокови падобраном који гарантују прави адреналински шок.

Блед, Бохињ и Бовец, Словенија

Остваривање снова о летењу је надомак вас. Окушати се у овој дисциплини имате прилику и у Словенији, и то на Бледу, Бохињу и Бовецу. Из ваздуха уживајте у свим љепотама ове државе те се препустите непоновљивом осјећају када вам дах одузму планине Караванке. Цијена спуста са 1.220 метара надморске висине је 95 евра по особи, а трајање лета је 120 минута.



Чамоникс Долина, Француска

Чамоникс је удаљен само 50 километара источно од долине у којој је 1974. године настао параглајдинг. Спорт се брзо развио у овом мјесту захваљујући значајном економском развоју. Захваљујући врхунском нивоу безбједности, професионалним инструкторима и изврсним климатским условима, ово је идеално мјесто за почетнике у параглајдингу. Кажу да се овдје почетници показују веома добро и остварују невјероватне резултате. Такође, постоји могућност лета у тандему са квалификованим пилотом који ће вам пружити прилику да искусите Алпе из једне потпуно другачије перспективе.

Спектакуларна регија Чамоникс је мека планинског летења. Добре температуре, високи леднички врхови Монблана који као стражари окружују долину чине ову област једном од најбољих свјетских параглајдинг дестинација.



Ловћен, Црна Гора

Ловћен пружа све неопходне услове за организацију параглајдинга и дивљење љепоти јадранске обале и црногорских планина из птичје перспективе. То је право изобиље адреналина и искуство које никада нећете заборавити. Са надморске висине на којој се налази Ловћен, возећи се параглајдером, бићете истински задивљени свим љепотама Црне Горе. Параглајдинг вам омогућује да видите све, почевши од града Цетиња, преко предивних плажа, па до драматичних планинских врхова и зелених пропланака. Параглајдинг на Ловћену ће дефинитивно бити једно од ваших најљепших искустава у животу.



Тирол, Аустрија

Попните се на брдо, раширите падобран и частите себе врхунском адреналинском забавом. Док се возите параглајдером изнад Тирола, лебдећи кристално чистим планинским ваздухом, видјет ћете све љепоте овог планинског подручја из птичје перспективе. Локације за полијетање и спуштање су многобројне, али неколико њих се издвајају по својој посјећености. У посљедњих неколико година најпопуларније мјесто за параглајдинг на Тиролу је област Wилдер Каисера.



Олудениз, Турска

Олудениз се налази на југозападу Турске, у самом срцу турске ривијере, на подручју које се с правом назива Тиркизна обала, због мора нестварне боје и сунчаних плажа на обали Егеја. Параглајдинг авантура у Олуденизу почиње сафари вожњом дугом 30 километара, која сама по себи представља јединствен доживљај. Вожња џипом завршава доласком на планински врх Бабадаг. То је мјесто одакле почиње лет, са 1.900 метара надморске висине. Док летите према морској обали, моћи ћете да уживате у фасцинантном панорамском погледу. Лет обично траје око 45 минута, након чега слиједи контролисано, кружно спуштање. Прави се укупно осам кругова дуж егејске обале, прије него што се спустите на њу.

Извор: НН

Коментари / 0

Оставите коментар