ФА Куп - Тако ливерпулски: Везани порази од "фењераша"!

Пала Клопова тврђава – ВБА избацио Ливерпул из Купа! Фудбалери Вест Бромвича приредили су једно од највећих изненађења у 1/16 финала ФА купа, елиминисали су Ливерпул.  После 16 утакмица без пораза, "редси" су у истој недељи изгубили мечеве од последња два тима у Премијер лиги. ВАР иритирао публику.  Клопе, изгледа да нема трофеја ни ове сезоне: Ливерпул испао у ФА купу! Редси елиминисани у ФА купу од Вест Бромвич Албиона.

Фудбал 28.01.2018 | 11:45
ФА Куп - Тако ливерпулски: Везани порази од "фењераша"!
Тим који је на деоби последњег места у Премијер лиги славио је на Енфилду 3:2, што је први пораз "редса" на свом терену после серије од 19 утакмица.

Меч је обележила и примера видео технологије (ВАР) која је могла потпуно да промени ток меча у првих 45 минута.

Све је почело идеално за Ливерпул, већ у петом минуту Роберто Фирмино лобује голмана ВБА Бена Фостера, након што је добио дуел "један на један" са Мухамедом Салахом, а након велике грешке Џонија Еванса. 

Међутим, за свега шест минута гости из Бирмингема су преокренули резултат. Двоструки стрелац био је Џеј Родригес, прво је закуцао лопту са 12-13 метара после проигравања Брунта, а потом преварио Мињоела и након сјајне асистенције Гибса. 

Петнаестак минута касније судија Паусон поништава гол ВБА за 3:1, након прегледања видео снимка, да би већ у следећем нападу уз помоћ технологије Ливерпул добио и пенал. 

Међутим, Фирмино је само затресао пречку. Казна је уследила у надокнади полувремена, Јоел Матип постиже аутогол и ВБА ипак стиже до трећег гола. 

Уследио је жесток притисак домаћина у другом делу меча, али и ретке гол шансе. Најбољу је 15 минута пре краја пропустио Џејмс Милнер, тачније Фостер је сјајно реаговао и из помоћ стативе спречио поготак. 

Неколико минута касније Салах успева коначно да пробије бункер ВБА и закуца лопту уз леву стативу за 3:2, али Ливерпул у финишу није имао снаге за поравнање које би му донело реванш. 

Ливерпул је у свега седам дана доживео поразе од два најгора тима у ПЛ, а након што је убедљиво савладао лидера шампионата Манчестер Сити. 

Класични Ливерпул.

Фудбалери Ливерпула били су у серији од 16 мечева без пораза, односно пет победа у низу, пришли Манчестер јунајтеду у борби за друго место на табели, подигли атмосферу међу навијачима, а онда…

...у истој недељи изгубили од два последњепласирана тима у Премијер лиги.

У класичном колапсу каквих су се навијачи "редса" нагледали и ове и претходних сезона, екипа менаџера Јиргена Клопа у понедељак је поражена у лиги од Свонсија - 1:0 (1:0), а ове суботе увече испала и из ФА купа након дебакла у утакмици 4. рунде са Вест Бромвич Албионом - 2:3(1:2)!

"Енфилд" је гледао нову утакмицу у којој је одбрана Ливерпула, иако је 75 милиона фунти плаћени Вирџил ван Дајк био у постави, деловала препознатљиво несигурно и панично, али није то највише нервирало публику на стадиону и ван њега већ – ВАР!

Модерна технологија која је у енглески фудбал стигла током саме сезоне, када је ФА одлучио да је примени од 3. рунде најстаријег такмичења на свету, активирана је у више наврата на инсистирање главног арбитра Крејга Посона којем је у централи асистирао Андре Маринер.

Не само да је тандем судија одлучио да накнадно досуди пенал за Ливерпул због повлачења Мохамеда Салаха за раме - који је потом о пречку "опалио" Роберто Фирмино - као и да поништи погодак Крејга Досона за 1:3 због офсајда и/или фаула над Симоном Мињолеом, већ је активирање ВАР технологије приликом сваке мање или више спорне ситуације довело до обарања темпа утакмице, атмосфере на стадиону и одлагања славља фудбалера из Бирмингема чија су два поготка репризирана пре коначне одлуке.

ВАР је два пута "окренуо" ситуацију у корист Клоповог тима, али то није и неће поправити утисак који су кућама понели фанови славног клуба јер је екипа поново деловала као да сваког минута може да прими гол.

"Редси" су повели из прве опасне акције на мечу, након што је Бен Фостер успео да исправи грешку саиграча и заустави Салаха у ситуацији "1 на 1", али не и да се довољно брзо подигне и врати на црту јер је Фирмино спремно чекао одбитак и ноншалантно лобовао репрезентативца Енглеске.

То је било у 5. минуту, а у 10. је Ливерпул већ губио - свега 68 секунди прошло је од Фирминовог гола и поготка који је на другој страни постига Џеј Родригез казнивши ефектно лошу реакцију комплетне одбране домаћих, али и конкретан Ван Дајков кикс. Само четири минута касније исти играч, после асистенције Кјерана Гибса, постигао је ефектан погодак за 1:2 и најаву онога што ће уследити до краја полувремена.

Да Посон покаже ка свлачионицама, а не ка телевизору инсталираном крај екрана, жељно су исчекивали Клоп и његови сарадници вероватно збуњени начином на који је домаћи тим играо у првих 45 минута када је прегледање снимка поништило гол Досона за 1:3. Навијачи плаво-белих уплашили су се да ће им бити поништен гол и када је Посон затражио асистенцију Маринера у другом минуту надокнаде првог полувремена када је Џоел Матип покушао петом да избије центаршут Гжегожа Криковјака али погодио сопствену мрежу, међутим арбитри у тој акцији нису видели ништа спорно.

Екипа која је у досадашњем току Премијер лиге постигла седам голова на гостовањима и остварила само једну победу постигла је четири гола на "Енфилду", од којих су три призната што је довољан показатељ стања у ком се право ниоткуд нашао Клопов сатав. У наставку, фаворит је успео само да држи госте на њиховој половини, у чему је ВБА иначе добар, а наду да би могао да буде заказан нови меч у Бирмингему дао је Салах 25. голом у сезони који је дошао прекасно за евентуално изједначење.

Клоп је и у трећој сезони у Енглеској испао у 4. рунди ФА купа, у којој је могао да буде елиминисан и Тотенхем да менаџер Маурисио Покетино није у другом полувремену увео Харија Кејна. Незаустављиви нападач постигао је погодак у 82. минуту на гостовању четвртолигашу Њупорт каунтију и спречио сензацију дана у Енглеској - 1:1.

Јирген Клоп броји своју трећу сезону на клупи Ливерпула (прву није започео), али трофеја ни у њој по свему судећи неће бити. Редси су на свом Енфилду доживели шокантну елиминацију у ФА купу од Вест Бромвич Албиона, па им је Лига шампиона једино преостало такмичење у којем могу до трофеја – 2:3 (1:3).

Ливерпул је одиграо још једну разочаравајућу утакмицу, коју су уместо играча обележили арбитар Грег Посон и ВАР технологија. Али мора се поменути и катастрофална одбрана домаћина, која је могла и морала боље да реагује код сва три гола.

Један од јунака победе екипе Алана Пардјуа био је двоструки стрелац Џеј Родригез, али и сјајни Бен Фостер, који је забележио неколико сјајних одбрана у другом полувремену.

А ништа након ефектног лоба Фирмина из петог минута утакмице није наговештавало да бисмо могли да видимо сензационалан резултат на Енфилду. Ипак, нису прошла ни два пута минута утакмице, а Џеј Родригез је одапео незаустављиву стрелу у саме рашље гола Симона Мињолеа.

Лутали су тада домаћи дефанзивци у последњој линији, баш као и четири минута касније када им се нападач гостију ушуњао иза леђа и асистенцију Кирана Гибса поново закуцао лопту у мрежу. Ливерпул је могао да буде потпуно нокаутиран у 19. минуту, али је главни арбитар поништио гол Грега Досона након гледања снимка, док је шест минута касније на исти начин досудио једанаестерац за домаћина и то крајње дискутабилан. Ипак, Фирмино је погодио пречку.

Кључан тренутак утакмице догодио се у надокнади времена, када се трећи пут тресла мрежа Ливерпула. Једино што су домаћи успели у наставку меча било је да смање резултат преко Мохамеда Салаха, све остале покушаје екипе Јиргена Клопа расположени Фостер је успео да одбрани.

ФА куп, 1/16 финала:

Ливерпул – ВБА 2:3 (1:3)
Фирмино 5, Салах 78 – Родригес 7, 11, Матип 45+2п

Њупорт – Тотенхем 1:1 (1:0)
Амонд 38 – Кејн 82

Мечеви од 16х:

Хал – Нотингем 2:1 (2:0)
Бовен 19, Дико 41 – Велиос 88

Мидлзбро – Брајтон 0:1 (0:0)
Мари 90+1

МД Донс – Ковентри 0:1 (0:0)
Биаму 64

Шефилд Ј. – Престон 1:0 (0:0)
Шарп 80п

Саутемптон – Вотфорд 1:0 (1:0)
Стивенс 4

Виган – Вест Хем 2:0 (1:0)
Григ 7, 62п

Питерборо – Лестер 1:5 (0:3)
Хјуз 58 – Диабате 9, 87, Ихеначо 12, 29, Ндиди 90+2

Хадерсфилд – Бирминхем 1:1 (1:0)
Муније 21 – Јуткијевич 54

Милвол – Рочдејл 2:2 (1:1)
Волас 17п, Томпсон 90+1 – Хендерсон 32, Дан 53

Нотс Каунти – Свонси 1:1 (0:1)
Стид 62 – Нарсинг 45

Петак:

Јеовил – М. Јунајтед 0:4 (0:1)
Рашфорд 41, Ерера 61, Лингард 89, Лукаку 90+3

Шефилд В. – Рединг 3:1 (1:0)
Нухију 29, 53, Бојд 61 – Доусон 87аг

Недеља:

(1) Челси - (1) Њукасл јунајтед
(2) Кардиф сити - (1) Манчестер сити

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар